Naplementétől hajnalig, a Megyeritől a Petőfi hídig kísérték az úszó jégtáblákat

Naplementétől hajnalig, a Megyeritől a Petőfi hídig kísérték az úszó jégtáblákat

700_4452-2.jpg

Az Pesten Fotóztam adminjai ismét különleges feladatra vállalkoztak. A dermesztő hideg ellenére végigkísérték Dunán úszó jégtáblák útját a fővárosban. Az órákon át tartó didergés abszolút megérte nekik: elképesztő fotókat lőttek a jégzajlásról.

A zúzmarás erdőkön kívül pár napja egy másik látványosság is izgalomban tartja a budapesti fotósokat. Négy éve nem volt jégzajlás a Dunán, ekkora meg pláne nem: több tonnás jégtáblák utaznak lefelé a vízen. Sőt, a folyó szélén már egységes jégpáncél is képződött. 

A nagy hideg ellenére sokan kimennek a rakpartra fotózni, vagy csak nézni a látványos jelenséget. A Pesten Fotóztam Facebook-csoport adminjai is kihasználták a nem mindennapi lehetőséget, és a nagy hideg ellenére naplementétől hajnalig, a Megyeri hídtól a Petőfi hídig kísérték az úszó jégtáblákat, látványos fotókon örökítve meg a jégzajlást. Tóth Tamás (TT) és Lampert Benedek (Lampi) fotós adminok meséltek a különösen hideg élményről, pazar képekkel bizonyítva annak eredményét.

TT a Duna mentén északról dél felé haladva fotózta végig a jégtáblák útját:

“Három napon keresztül üldöztük a jégtáblákat hajnalban, napközben, este -10 és -20 fok közötti hőmérsékletben. A fényképezőgép aksijain kívül semmi sem bírta ezt az extrém hideget. A telefonok pár perc alatt kikapcsoltak. A harmadik napra már mindannyian minimum 3-4 réteg zokni,nadrág, pulóver szettet vettünk magunkra, és még így is kevésnek bizonyult az órákon át tartó egy helyben álló fotózásokhoz. Abban viszont mind egyetértettünk, hogy megérte ez a három kemény nap, mert olyan fotókat készítettünk amilyenekre talán jó pár évig ismét nem lesz lehetőségünk.”

700_4349-4.jpg

700_4404-2.jpg

700_4451-2.jpg

700_4304s.jpg

700_4262s.jpg

700_4418-3.jpg

700_4432-3s.jpg

700_4452-2.jpg

8_2.jpg

700_4490.jpg

Lampi képeit időrendbe láthatják naplementétől egészen másnap hajnalig:

“Az elmúlt pár napban én is kilátogattam a folyó különböző pontjára és attól eltekintve, hogy ropogósra fagytam, igyekeztem minél szebb képeken megörökíteni ezt a ritka természeti jelenséget. A jégtábláknak köszönhetően most látszott igazán, milyen gyors is a Duna valójában. A hosszú záridős képen kirajzolódtak az örvények és áramlatok is – írja Lampi blogján.”

,

 

Fotók Forrása: TT PixelsAquila Photography

Facebook Comments