Itt az új párt és mindjárt népszavaztat

Itt az új párt és mindjárt népszavaztat

Aláírást gyűjt a Momentum mozgalom azért, hogy ne rendezzen Budapest olimpiát 2024-ben. A mozgalom a tervek szerint jövőre a választásokon is indul.   

nolimpia_2jpg.png

A vizes vb az eredeti tervek szerint hozzávetőlegesen 23 milliárd forintba került volna. A költsége mostanra 100 milliárd forint környékén jár. Valószínűleg ugyanilyen számokra számíthatunk a budapesti olimpia esetében is.

(Mai hír: a Közbeszerzési Hatóság 999 millió forintos közbeszerzést tett közzé, amely az idén nyári vizes világbajnoksághoz kapcsolódik. A közlemény szerint a közbeszerzés nyertese a Vianova 87 Zrt., amelynek vonalas létesítményeket kell fejlesztenie, magyarul: a vizes vb körüli utakat kell rendbehoznia röpke 1 milliárdért.)

„Ez nem az emberek, hanem a Fidesz olimpiája lenne”

Az irracionális költségek miatt egy fiatalokból álló mozgalom népszavazást indított, hogy Budapest ne rendezhessen olimpiát. A kezdeményezést a Momentum Mozgalom indította el, akik jövő héttől kezdenek aláírást gyűjteni. 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteniük a referendum kiírásáért. Az aláírásokat a főváros forgalmas csomópontjain gyűjtik majd az aktivisták. Most éppen FB-eventben keresnek még aktivistákat.

(Az LMP is bekapcsolódik az akcióba.)

Azért ellenzik a 2024-es budapesti olimpiát, mert az szerintük csődbe vinné az országot.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint ugyan a rendezvény közvetlen költségei 774 milliárd forintra rúgnak, de ehhez adódnak még azok a fejlesztések, amelyeket az olimpia miatt előre kell hozni. Így a végösszeg háromszor ennyi, vagy még több is lehet közgazdászok szerint.

Mi is megírtuk, hogy hogyan döntené romba az országot az olimpia megrendezése. Eddig minden olimpia túllépte a tervezett pénzügyi keretet, még olyan országokban is, ahol már rendelkezésre álltak a sportlétesítmények is. Magyarországon pedig a szükséges infrastruktúra nagy része hiányzik.

A Momentumot a jogász végzettségű ifj. Fekete-Győr András kezdte el szervezni többedmagával 2015 elején, de azt mondja, nem pusztán egy egyetemi mozgalomról van szó.

„Többünkben felébredt a politikai és a társadalmi szerepvállalás lángja, és elkezdtük keresni egymást. Azokat az embereket, akik abban hittek, hogy civil kezdeményezésként nem lehet ma Magyarországon érvényesülni, nem lehet ezt az egész rendszert megváltoztatni, ezért politikai mozgalomra van szükség”

– mondta a Momentum elnöke.

A mozgalom később párttá akar átalakulni és indulni a 2018-as választásokon. Azért választották ezt a kezdeményezést egyfajta antrénak, mert úgy gondolják, szimbolikus ügyről van szó.

A NOlimpia-kampánnyal nem egyszerűen a budapesti olimpia ellen vannak, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon.

Az öt karikát egy szimbólumként veszik öt másik ügyre:

  • az egészségügyre;
  • az oktatásra;
  • a lakhatásra;
  • a megélhetésre;
  • és a közlekedésre.

Szerintük az olimpiára elköltendő több száz milliárdot ezekre a területre kellene fordítani.

Facebook Comments