Orbán csaknem összetörte magát, hogy Trump meghívja a beiktatására, de helyette a román miniszterelnököt hívta meg

Orbán csaknem összetörte magát, hogy Trump meghívja a beiktatására, de helyette a román miniszterelnököt hívta meg

Sorin Grindeanu román miniszterelnök és Liviu Dragnea, a parlament elnöke, egyben szociáldemokrata pártelnök is részt vesz Donald Trump amerikai elnök beiktatásán.orban-viktor.jpg

Ezen pörög most a romániai sajtó, mert a bukaresti államelnöki hivatal azt közölte, hogy lehet, hogy meghívták őket, de nem Romániát képviselik.

Ez eddig csak egy jelentéktelen protokollhír lenne egy ceremoniális esemény körüli belpolitikai vitákról egy szomszédos országban, ha nem lenne éles kontrasztban vele, hogy 

a magyar miniszterelnök viszont nem vesz részt a ceremónián.

Pedig nagyon szeretett volna.

De Szijjártó miniszter egy elszólásából már tavaly, az év végén tudtunk arra következtetni, hogy Orbán nem kapott meghívót Trump beiktatására.

A ceremóniára 120 vendéget várnak. Orbán Viktor nem fért bele ebbe a keretbe, miközben a román kormányfő és a házelnök igen.

Pedig mennyire boldog volt Orbán, amikor Trump felhívta, és elbeszélgetett vele. Amerikai elnök és közte beszélgetés még még nem esett. Obama csak szelfizni volt hajlandó vele, Clinton, meg Bush még azt sem.

És most nem úgy néz ki, hogy igaza lesz kormánypropagandának, és a Trump-Orbán viszony egy gyönyörű barátság kezdete.

  • Vagy eszükbe se jutott meghívni Orbánt a beiktatásra, egyszerűen lefejtették.
  • Vagy eszükbe jutott, és tudatosan döntöttek úgy, hogy nem kell ő oda.

A kormánypropaganda eddig azzal tudott védekezni, hogy eltagadta, hogy egyáltalán szóba került volna a beiktatáson való részvétel, mert oda nem is hívnak külföldi delegátusokat. Most látjuk azonban, hogy ez nem így van.

Akit akarnak, azt meghívják.

És még csak azt sem lehet mondani, mint Obamánál vagy Clintonnál, hogy a politikai nézetkülönbségek miatt ignorálnák. Vagy hogy Soros intézte így.

Facebook Comments