Az áfacsalás leleplezőjét gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, a csalókat még meg se gyanúsították

Az áfacsalás leleplezőjét gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, a csalókat még meg se gyanúsították

Beidézte a rendőrség Horváth András korábbi NAV-dolgozót, hogy gyanúsítottként kihallgassa belső információk kiszivárogtatása miatt. A milliárdos adócsalásokkal kapcsolatban a rendőrség kimondta: nem történt semmi. 

horvath_andras.jpg

A volt adóellenőr nem tett vallomást, mivel nem látta még a feljelentéseket, illetve azokat a belső dokumentumokat, melyek alapján feljelentették. Horváth kihallgatása azért is érdekes, mert a zöld dossziéja alapján tavaly decemberben a Nemzeti Nyomozó Iroda egy ügyben vádemelési javaslatot is tett. 

Milliárdos adócsalásokat leplezett le

 

Horváth András 2013-ben milliárdos áfacsalásokat leleplezett le; az év decemberében feljelentette az egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá adóhatósági adatokhoz, és illetéktelenül vitte ki azokat. Horváth András szerint a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

A bejelentés után lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. A NAV szerint legfeljebb 80 milliárd forint körüli a kár.

A botrány nyomán indult a nyomozás azzal zárult, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feldobott ügyekben. Ezt követően idézték be mára a volt adóellenőrt, gyanúsítottként.

„Három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán egy kihallgatás megtörténjen.”

– a volt NAV-os a TASZ videójában beszélt az eljárásról.

Az adóhatóság egykori ellenőre a videóban feltette a költői kérdést:

a bűnözők és korrupt politikusok élik a világukat, de ha valaki leleplezi őket, azt börtönbe küldenék?

 

Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a “klubtagsági igazolásomat”. Erdogan, Putyin és Kim Dzsong tapsikolhat

– kommentálta az idézését.

Korábban Horváth arról beszélt az Indexnek, hogy a NAV csak a kishalakat kapja el, az igazi nagy adócsalókat viszont futni hagyja.

Facebook Comments