Leszóltak felülről? Nem is a kormány, hanem a magyar emberek miatt vagyunk szarban

Leszóltak felülről? Nem is a kormány, hanem a magyar emberek miatt vagyunk szarban

A közélettel aktívan foglalkozó állampolgárok számára érdekes csemege lehet a vergődés, amelyet Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének (PBK) elnöke adott elő a Klubrádió műsorában.

Az önmeghatározása szerint „konzervatív értelmiségieket” tömörítő egyesület január közepén tett közzé egy évértékelő elemzést, amely azóta a teljes hazai sajtót bejárta. (A B1 blogon itt olvashat róla bővebben.) A szervezetnél az utóbbi időben annyira kilengett nemzeti érzelmű nekibuzdulás, hogy legismertebb arcai – mint például Solymosi Frigyes vagy Ángyán József – ki is léptek, mert

túlzottan szervilisnek találták a nyelvvel előre kijelölt irányvonalat.

A PBK amúgy sosem tagadta, hogy szerelmes a Fidesz-kormányba, a kvótanépszavazáson is nagy erőkkel képviselték a hivatalos álláspontot.

Az évértékelő dokumentumuk meglepő módon mégis óvatos kritikát fogalmaz meg az ország helyzetével kapcsolatban. A szöveg első pár bekezdése fogyasztásra csak hardcore Fidesz-szavazóknak javasolt, van ott minden, ami kell: keresztény erkölcs fénye, jobboldali intellektuális erőfölény… stb. Utána azonban hosszú oldalakon keresztül sorakoznak a szomorúbbnál szomorúbb adatok és kritikai megjegyzések:

  • vergődő gazdaság,
  • szétrohadt egészségügy és oktatás,
  • intézményesült korrupció.

A PBK elnöke azután vállalt rádiószereplést, hogy a jelentésük országosan ismertté vált, és próbálta menteni a menthetőt. Perverz módon érdekes megfigyelni a vergődését. Letagadni már nem tudja a leírtakat, csak hímez-hámoz, szinte kihallani a kéztördelést:

„Kritikus, de az országról szól, aminek a kormány része – és csak egy kisebb része –, és a kritikának a zöme az tulajdonképpen tulajdonképpen saját magunkkal szemben fogalmazódik meg. A polgárok viselkedésével és sokszor évszázadok óta beidegződött hozzáállásával kapcsolatban, ami sok esetben gátolja a kibontakozást.”

Összegezve: nem a kormány, hanem a magyar emberek miatt vagyunk sz*rban.

A műsorvezető közbeveti, hogy a kibontakozásnak nem a társadalom a fő kerékkötője. Náray-Szabó válasza (csak erős idegzetűeknek):

„Hát, ő…, nem. De bizonyos dolgok nehezebben mennek. Például egy téma, amit nem érint ugyan a jelentésünk, az innováció. Oda vállalkozóbarát, kockázatot viselő, és vállaló emberek sokasága kell. Magyarországon kevés ilyen van. Inkább a biztonságot helyezzük előtérbe.”

A műsorvezető erre megjegyzi, hogy ez talán azért van, mert a kormány a propagandaüzenetek ellenére kizárólag az intézményesített rablást támogatja, az újító/vállalkozó szellemű emberek pedig inkább külföldre menekülnek a hazai klíma elől.

Az intellektuális erőfölény erre a következőt vágja rá:

„Ez nem néhány éves probléma, ez több száz éves probléma. Talán Mohácsnál kezdődött.”

A beszélgetés során szóba kerül a korrupció is. Náray-Szabó némi dadogás után kivágja magát, és siet leszögezni, hogy itt sem feltétlenül a kormányzati korrupcióról írtak, „mert bizonyíték az nem nagyon van”.

Polt Péter, az bezzeg van.

Facebook Comments