Gyurcsány megüzente: ha nem ő vezeti az MSZP-DK összefogást, akkor nem lesz közös lista

Gyurcsány megüzente: ha nem ő vezeti az MSZP-DK összefogást, akkor nem lesz közös lista

Eddig csak ahhoz ragaszkodtak volna, hogy a volt kormányfő kapja a legelőkelőbb DK-s helyet a közös listán. gyf_1.jpg

A jelek szerint Molnár Gyula, az MSZP elnökeként valóban ért el eredményeket: a szocialisták hosszú, tetszhalott állapotuk után kezdenek majdnem úgy viselkedni, mint egy választásokra készülő ellenzéki párt. Például saját miniszterelnök-jelöltet találtak, mégpedig párton belül. Sőt, Botka Lászlóról elmondható, hogy olyan embert állítanak Orbánnal szembe, aki a maga pályáján még sikeresebb is a kedves vezetőnél, ám egyetlen, korábbi kormánynak sem volt – kompromittálódott – tagja.

Kétségtelen: legalább négy, de inkább hat éve várnak a szocialisták arra, hogy Szeged polgármestere végre igent mondjon komoly, országos szerepre.

Részben ez is magyarázza, hogy a pártban és a frakcióban azok is, akik listavezetői reményeket dajkáltak, most látványosan támogatják Botkát. Az összbaloldali előválasztás lehetőségét még mindig nem vetették el, ám párton belül

egyre kevésbé tartják valószínűnek,

hogy végül megvalósulna a magyar közpolitikától idegen megméretés.

A B1 blog információi szerint az MSZP elnökségi ülése után nem sokkal a DK-tól már meg is érkezett a félhivatalos reakció (az elnökség nevében küldtek egy emailt): ha nem Gyurcsány Ferenc vezeti a közös listát, akkor a szocialisták ne is álmodjanak összefogásról. 

Erre a tételmondatra erősített rá a DK egyik szócsövének tekintett blog hirtelen összerántott, netes szavazásával, amelynek eredménye természetesen az, hogy a volt miniszterelnököt tartják az olvasók a legalkalmasabb Orbán leváltására.

(De lássuk be: az azért nem olyan nagyon meglepő, hogy a Gyurcsány-párt félhivatalosának olvasói Gyurcsány tartják a legalkalmasabbnak. Az már különösebb, hogy több mint felük még ott is mást látna szívesen a lista élén.)

Gyurcsány és pártja ezzel szintet lépett: eddig csak ahhoz ragaszkodtak volna, hogy a volt kormányfő kapja a legelőkelőbb DK-s helyet a közös listán. Most már ahhoz, hogy ő vezesse.

A bekeményítés persze nem jelent túl sokat, hisz az MSZP által támogatott

Botka korábban kijelentette: nem vezetne olyan közös listát, amelyen bárhol szerepel a Gyurcsány név.

Így tehát eleve garantált volt a külön indulást, ezt megfejelni újabb, teljesíthetetlen feltétellel, nem vall nagy bátorságra.

Információink szerint, bár a kisebb, baloldali formációkkal e héten kezdődnek a tárgyalások, az MSZP-ben nem reménykednek egy széles körű, baloldali összefogásban

Minden jel szerint tehát egyedük, Botka László vezetésével vág neki a választásoknak az MSZP – tudatában annak, hogy ez az utolsó esélyük ismét meghatározó politikai erővé válni.

ashwood

Facebook Comments