Orbán kutyáinak nevezte a rendőröket, a bíróság elítélte érte

Orbán kutyáinak nevezte a rendőröket, a bíróság elítélte érte

A TASZ blogja írta meg egy férfi történetét, akinek elege lett a menekültellenes plakátokból.ro.jpg

Elege lett abból, hogy idegengyűlölő üzenetek kéklettek mindenhol az ő adóforintjaiból, miközben a közmédiából is megállás nélkül ömlött a menekültellenes propaganda. Ahhoz az eszközhöz nyúlt, amelyhez rajta kívül még számos magyar polgár: festéket és ecsetet ragadott, és lefestette a gyűlölködő üzeneteket.

A rendőrök azonban az elcsepegtetett festéknyomokat követve még aznap éjjel előállították a lakásáról. A rendőri intézkedést igazságtalannak és túlzónak tartotta, ezért

Orbán kutyáinak

nevezte az intézkedő rendőröket, akik ezt nem tűrhették, és becsületsértés miatt büntetőeljárást indítottak Kaszás ellen. Ugyanebben az eljárásban vonták felelősségre a plakát átfestése miatt is.

A büntetőeljárásban a TASZ ügyvédje képviselte őt, aki azzal érvelt, hogy Kaszás egy alapjogot, a szólásszabadsághoz való jogot gyakorolta, amikor lefestette a plakátot, és akkor is, amikor a rendőrök fellépése miatt később kritizálta őket. A rendőrökkel szemben megfogalmazott kritikáért a büntetőjogi felelősségre vonást túlzónak nevezte. A bíróság azonban egészen formabontó jogi érveléssel állapította meg Kaszás bűnösségét: azt vizsgálta, hogy Kaszás alapjoggyakorlása, vagyis a véleményének kinyilvánítása szükséges és arányos volt-e.

Az ítélet szerint nem volt az, hiszen ügyfelünknek módjában állt volna más módon kifejteni véleményét: informatikusként

  • indíthatott volna például blogot, ahol a kormány menekültellenes politikáját kritizálja,
  • vagy mások oldalain kommentben kifejthette volna a véleményét.

A rendőrökkel szemben pedig élhetett volna hivatalos bejelentéssel, ahelyett, hogy szóban bírálja őket.

Ezekért elsőfokon mindösszesen 78 ezer forintra büntették.

A TASZ szerint a bíróság döntése azért megdöbbentő és egyben ijesztő is, mert bíráskodnak ma olyan emberek Magyarországon, akik szerint

a polgárnak kell igazolnia, hogy gyakorolhatja a jogait,

és ha ez nem sikerül, akkor megbüntethető.

Facebook Comments