Schmidt, Lánczi és L.Simon a szemünk előtt hintik be sóval a Figyelőt

Schmidt, Lánczi és L.Simon a szemünk előtt hintik be sóval a Figyelőt

Múlt év decemberében Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, közismert jobber „értelmiségi” vette a Figyelő című hetilapot. Most felállt a rokonokból, barátokból és üzletfelekből verbuválódott szerkesztőbizottság is.

figyelo1.jpg 

A lap korábbi tulajdonosa korábban a Mediacity nevű cég volt, amely ellen felszámolás indult még 2015-ben egy ki nem fizetett számla miatt. A lapot valószínűleg a veszteségessége miatt adhatták el Schmidt Máriának. (Egyébként a Figyelőn kívül is jelentős médiaportfólióval rendelkeznek. Ők adják ki az IPM-et, a Családi Lapot, a CHIP Magazin magyar változatát, a Norbi Update Magazint, a Digitális Fotót, a Motorrevüt, a Műszaki Magazint és több más sajtóterméket.)

A Figyelő korábban egy kis példányszámú, de nagy közéleti hatással rendelkező lap volt; a példányszámát nem is mérték. Jóval korábban a MATESZ-mérések során 7-8 ezer körül mozgott.

Az alacsony példányszám ellenére a hetilap az utóbbi időben számtalan tényfeltáró cikkel és jelentős interjúval tudta tematizálni a hazai közéletet, amiben rávilágítottak a Fidesz visszás politikai-korrupciós tevékenységére és az egyre jobban elnyomásra berendezkedő hatalom természetére.

 

Schmidt Mária az Origónak a lap megvételekor azt nyilatkozta:

„Minőség, méltányosság és mértéktartás – ezzel a három szóval jellemezhető, hogy milyen újságot szeretnék csinálni a Figyelőből. A hetilap korábban is egy nagyon fontos orgánum volt Magyarországon, és a mostani tranzakcióval szeretném, ha ez a hagyomány folytatódna. Nagyon sok tudás halmozódott föl a hetilapnál, és ennek az elvesztése óriási veszteség lett volna a hazai sajtóvilágban.

Elsősorban pénzügyi befektető vagyok a lapnál, és a most is meglévő magas szintű szakmai munka folytatását tűztem ki az egyik legfontosabb célomnak. Abban az esetben, ha nem jelentem volna meg befektetőként, a lap megszűnt volna. Több mint 70 követelést kellett kielégíteni ahhoz, hogy a kiadóval szembeni felszámolási eljárás lezáruljon. Ezzel a lap dolgozói kaptak egy új esélyt”.

figyelo2.jpg

 

Annyira új esélyt kaptak, hogy a lapnál 3 tagú szerkesztőbizottságot állítottak fel, mindhárom a Fidesz környékéről érkezett:

  • a szerkesztőbizottság elnöke Lánczi Tamás, az a Századvégnél dolgozó „elemző”, aki éppen olyanokat nyilatkozik a médiának, hogy „Európa új vezetője Orbán Viktor lett” – ő az egyik fő propagandistája az elnyomó hatalomnak;
  • a szerkesztőbizottság oszlopos tagja L. Simon László, volt kulturális államtitkár, akinek zavaros ügyeiről az Átlátszó írt remek cikket; a Magyar Nemzetnek meg egyszerűen közölte, hogy 

“Nem független lapot akarunk csinálni”

Ezek után a Figyelőre is keresztet vethet a magyar nyilvánosság.

 

Facebook Comments