Éles kések, széles mosolyok – még nem indult meg a hadjárat Botka ellen

Éles kések, széles mosolyok – még nem indult meg a hadjárat Botka ellen

Két kiszólás kivételével Orbán Viktor kulturált mosolydiplomáciai látogatást tett a szegedi polgármesternél és lehetséges kihívójánál, Botka Lászlónál.

oran_botka.jpg

Botka az MSZP miniszterelnök-jelöltje és könnyen lehet, hogy kihívója lesz a másfél év múlva esedékes választásokon Pontosan ezért mindenki egy kicsivel több feszültséget és több kiszólást várt mindkét fél részéről, akik konzekvensen hárították el az aktuálpolitikai kérdéseket. Mi is találgattunk tegnap, hogy miért találkozhatnak igazából – a fejlesztéseken kívül vajon miről beszélgettek?

Orbánnak két gázos megmozdulása volt összesen. A sajtótájékoztatón mindenki kedvesen mosolygott és az aktuálpolitikáról senki sem beszélt. Sőt: az volt a meglepő, hogy mennyire kulturáltak voltak egymással és a sajtóval is – mint egy európai országban. Az Index tudósítása is meg volt döbbenve, hogy szabadon lehetett kérdezni Orbántól a sajtótájékoztatón. 

Orbán pedig középre nyilatkozott – nagyon középre és nagyon visszafogottan. A kényes kérdésekre senki sem adott választ, vagy elviccelte őket.

 

De miért? – kérdezhetnénk. Ennek nagyon egyszerű oka van: Orbán közvetlenül nem mocskolja be a kezét újabban. Szépen felköltözik a Várba, eljátssza a kulturált, európai államférfit. Majd az emberei, meg a médiája lejáratja Botkát, ha veszélyes ellenféllé válik. Arra ott van Rogán, Habony, meg a Magyar Idők és a teljes “közszolgálati média”.

Addig meg maradnak a mosolyok.  

Miről mit mondtak? 

Olimpia és népszavazás:

“A kormány tudomásul veszi, ha úgy alakul, hogy az emberek népszavazáson dönthetnek a budapesti olimpiáról”

 – mondta a miniszterelnök.

Amikor Orbánt arról kérdezték, ő is hazaárulónak tartja-e azokat, akik aláírták a NOlimpia népszavazási kezdeményezését, azt a kérést is kikerülte..

Népszavazásügyben majd az aláírásgyűjtés lezárása után tud nyilatkozni

 mondta Orbán.

Az aktuálpolitikai kérdésekről

Botka Lászlót a baloldali összefogásról kérdezték, de elhárította az érdeklődést, mondván, ez a mai nap nem erről szól.

Orbán szerint ő ma egy komoly polgármesterrel tárgyalt, komoly megállapodást kötöttek, és a pártpolitikai kérdésektől függetlenül ezt meg is tartják.

“De pártpolitikai témákra most nem térünk ki”

– mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita esetleg éppen kettejük között.

Orbán egyetlen visszatetsző mondata az ellenzéki városokkal kapcsolatban volt. Úgy csinált ugyanis, mintha nem tudná, hogy Felcsút mellett a független polgármester által vezetett Órbarokra semmi támogatás nem jut, míg Felcsútra ömlik a pénz.

„Szeged városa egy ellenzéki vezetésű önkormányzat, és ritkán adódik lehetőség hasonló egyeztetésre, pedig fölfogásuk szerint az az élet rendje, hogy vannak ellenzéki vezetésű városok.”

– mondta Orbán, tulajdonképpen szinte saját magát cáfolva – hiszen pont ő az a politikus, aki semmilyen ellenállást nem tűrt el az utóbbi években. Kíváncsiak leszünk, hogy mikor indul meg a Botka-ellenes hadjárat a Magyar Időkben.  

Megint mi védjük Európát

A másik elszólás megint a migráncsozás volt. Annyi propaganda azért volt Orbánban, hogy egy újabb fallal hozakodjon elő a déli határon. A leggázosabb momentum az önmagát megpuccsoló török diktátorral való példálózás volt:

“Huszon-egynéhány percen múlt Erdogan török elnök és családjának élete. Ezért nekünk is meg kell mindent tennünk a tőlük délre eső országok békéjének megteremtéséért. De nekünk egy instabil déli térség esetén is meg kell védeni a határokat”

– mondta. 

A szegedi polgármester és a miniszterelnök egy csomó fejlesztésről állapodott meg egyébként.

Facebook Comments