MSZP-s pletykák: Demeter Mártát “megfordíthatták”

MSZP-s pletykák: Demeter Mártát “megfordíthatták”

Demeter Márta nem csak az MSZP-s frakcióból, de a pártból is kilépett tegnap. A pletykák szerint „megfordították”, azaz átállították a Jobbikhoz, vagy a DK-hoz.

 demeter_marta_mszp.jpg

Demeter Márta a hivatalos megszólalások alapján független képviselőként folytatja munkáját, mandátumát nem adja vissza. Az MSZP-s politikusoknak írt levele alapján azért lépett ki, mert

“az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra.”

Igencsak rossz véleménye lett a pártjáról: hónapok óta fogalmaz meg kritikákat, azonban annak nem volt visszhangja.

Szerinte egy markánsabb, keményebb és gyorsabban reagáló baloldali politikára lett volna szükség.

A döntés hónapok óta érlelődik benne, szándékosan a tavaszi ülésszak kezdete előtt lépett, azt nem tudja, lesznek-e követői, egyedül döntött a kilépés mellett.

“Arra kaptam felhatalmazást a választóktól 2014-ben, hogy a kormányváltásért küzdjek, a jövőben is ezt akarom tenni”

– mondta a HVG-nek. A politikus gyakorlatilag kimondta azt a kritikát, amit sokan évek óta csak egymás között mernek kimondani az MSZP-vel kapcsolatban:

“Látszik, hogy sok tag maximálisan elkötelezett a kormányváltás mellett, azonban vannak olyan formális és informális körök, akiknek nem ez az elsődleges prioritás, vagy csak megelégednének egy egyszerű túlélési stratégiával és nem markáns kormányváltó megoldásban gondolkodnak.”

Korábban mi is megírtuk: az ellenzéki pártoknak nem egymással kellene foglalkozniuk, hanem az országgal és a választóikkal. Demeter Márta is ugyanezt írta:

“ pártpolitika és a párt belső ügyei helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a társadalomra, ezt viszont úgy tudja hitelesen képviselni, ha függetlenként dolgozik tovább.”

Úgy látja, párton kívüliként a kormányváltáshoz szükséges bizonytalanokat is hitelesebben lehet megszólítani, és könnyebb az emberekkel érdemi kapcsolatokat építeni, ez ma egy politikus dolga.

Az MSZP ahelyett, hogy önmagába nézett volna, vagy megpróbálta volna rendezni a dolgot a képviselőjével, pletykákat kezdett terjeszteni informális csatornákon, illetve hivatalosan felszólították, hogy adja vissza a mandátumát.

Burány Sándort “mélységesen elszomorítja képviselőtársa döntése, amely teljesen váratlanul érte”. A politikus elmondta: Demeter Márta az MSZP támogatásával nyerte el mandátumát, így azt várja el tőle, hogy azt adja vissza a szocialista pártnak. Nyakó István, az MSZP szóvivője is “megdöbbent Demeter Márta döntésén, tudomása szerint semmilyen előzménye nem volt a képviselő elhatározásának”.

(Ehhez képest Demeter Márta azt állította, hónapok óta fogalmaz meg kritikákat. ezek szerint ezek az emberek egy frakción belül sem beszélnek egymással…?)

Folyosói pletykák szerint Demeter Mártát egyszerűen megfordították, azaz beszervezték egy konkurens párthoz, a Jobbikhoz, vagy a DK-hoz.

A politikus azt mondta ugyan, hogy függetlenként dolgozik tovább, de nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy másokkal fog együtt dolgozni.

demeter_marta_mszp2.jpg

A HVG-nek például azt mondta, olyanokkal működne együtt, akikkel az értékrendje azonos, és akik szintén a jelenlegi kormány leváltásáért dolgoznak.  (Ennek alapján a DK-s pletyka a valószínűbb.) Hozzátette: másik pártba nem tervez belépni, azt pedig majd “az idő eldönti”, hogy elindul-e egyéniben a 2018-as választáson.

Azt is elmondta, hogy mostanában nagyon öncélúvá vált a politika, inkább arra koncentrál, hogy munkájával hozzájáruljon a kormányváltáshoz.

“Kemény helyi, a társadalomban végzett munkát, ügyek rendszerkritikai feltárását, szakpolitikai témákat, az emberek valós képviseletét végzi továbbra is,”

Azt is hozzátette: ő vagy az értékrendje nem változott, a társadalmi igazságosság és szolidaritás vezérli. 

A Demeter Márta kilépésével az MSZP országgyűlési képviselőcsoport létszáma 28-ra csökkent, a függetlenek száma 11-re nőtt. 

Demeter Márta

Az 1983-ban született; 2014 óta országgyűlési képviselő, szakterülete a biztonságpolitika, emellett a külügyi bizottság tagja volt eddig. Az MSZP-ben előbb a zuglói pártszervezetben politizált, majd mostanáig a kőbányai MSZP alelnöke volt. 2012 és 2014 az MSZP országos elnökségének volt a tagja, tavaly ismét indult a tisztségért, de nem választották meg a nyári tisztújító kongresszuson. 

A házszabály szerint ha valamely képviselő frakciótagsága megszűnik, a képviselő függetlenné válik. A függetlenné vált képviselő a képviselőcsoport-tagsága megszűnése után hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat. 

Facebook Comments