Senkinek nem kell a Dagály csodauszodája

Senkinek nem kell a Dagály csodauszodája

Az közismert, hogy az Orbán-rezsim az idei vizes világbajnokságot szánja az olimpiai pályázat referenciamunkájának. Az is: megmutatja, hogy mi lenne az adóforintokkal, majd a létesítményekkel, ha Magyarország nyerné el a 2024-es játékok rendezési jogát.du_2.jpg

Az olimpiai pályázattal alapvetően két gond van:

  • az ország teljesítőképességéhez képest sokba kerül, luxusberuházás; az rendezés költségei mindenhol legalább 150 százalékra nőnek, Magyarországon ennél is többre fognak, mert ki kell fizetni a mindig éhes klientúrát.
  • És utána itt maradnak a használhatatlan, aránytalan, túlméretezett létesítmények, amelyek vagy mennek az enyészetnek, vagy továbbra is viszik a pénzt.

A vizes vébé mindkettőre szép példa. Tényleg igazi referenciadarab.

A  költségeket eredetileg 25 milliárdra, a nagy versenyuszodát ezen belül 8 milliárdra tervezték. Azóta az utóbbi összeg 43 milliárdra nőtt, az összköltségvetés elérte a 100 milliárdot. Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

Ha nem 150, hanem 400-500 százalékos lesz az olimpiai költségtúllépés, akkor tényleg bajban lesz az ország.

A létesítményekre először is a óriás-műugrótorony tesz előrejelzést. Ez annyira az enyészeté lesz, hogy bár több mint kétmilliárd forintba kerül, a világbajnokság után lebontják, nyoma se marad.

A másik példa a Dagály uszodáé.

Erre úgy költ 43 milliárdot a magyar állam (legalábbis pillanatnyi állás szerint, de hol van még a július), hogy ebben nincs benne az az 52 milliárd forint, amiért a fővárostól megkapta a területet, amelyre az uszoda épült.

De mi lesz vele? A vébé után nem kell senkinek.

A hvg.hu szerint mivel az állam részéről nem áll rendelkezésre sem az apparátus, sem az eszközkészlet arra, hogy a Dagályt működtesse, vissza akarja adni a fővárosnak, hiába cserélt gazdát a terület.

Tarlós főpolgármester, aki alig két éve még maga is vehemensen ellenezte a budapesti olimpia gondolatát, a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: a vizes világbajnokság végeztével

egy ekkora csarnok iránt való igénnyel összehasonlítva észszerűtlenül drágának látja az üzemeltetést.

Ha az állam akart egy ekkora komplexumot építeni, akkor üzemeltesse is azt.

Azaz a fővárosnak sem kell. A Budapest Gyógyfürdői csak a felújított fürdőt szeretné visszakapni.  Ott tartunk tehát, hogy

az épület belekerült 52+43 milliárd forintba, az állam megvett egy területet, épített rá egy hatalmas uszodát, amivel viszont nem tud, és nem is akar mit kezdeni.

De legalább a miniszterelnök kötélbarátja építheti.

És legalább kivágtak 250 platánfát, hogy felépülhessen egy épület közel 100 milliárdért, ami két hétre szól, utána senkinek nem kell.

Ez csak egy ilyen projekt, az olimpia ennek a sokszorosa. És erre mondják a Bencsik-szerű agyhalottak, hogy hazaáruló, aki nem akar olimpiát Budapestre.

(Kép: MTI, az épület díszkivilágításának főpróbájáról)

 

Facebook Comments