A madárles etikája egy fotós szemszögéből

A madárles etikája egy fotós szemszögéből

lampert_benedek_olyves_blog2.jpg

Kevesen tudják, de a Lego Star Wars-képeiről ismert fotós, Lampert Benedek egyik kedvenc témája a természetfotózás. A életrekelt figurákhoz hasonlóan a madaras sorozata is igen figyelemre méltó. A citromsármányok, fácánok, szajkók, szarkák és nagy fakopáncs mellett egy igazi különlegességet is lencsevégre kapott. A werkvideóból pedig az is kiderül, hogyan csináltak fűtést a puszta közepén mínusz 10 fokban.

A fotós szerint utálatos elindulni reggel négykor a dermesztő hidegben, tejködben, de máshogy ezt nem lehet, hiszen a természet korán kel. 

“Ezúttal a ragadozómadarakat vettük célba, ők ugyanis még nagyon hiányoznak madárfotóim közül, de most mondhatni szerencsénk volt. A ragadozó madarak különösen körültekintőek és megfontoltak, így még sötétben el kellett foglalni a lest, hogy még véletlenül se vegyenek észre. Egerészölyveket vártunk főként, de állandó vendégek voltak a citromsármányok, fácánok, szajkók, szarkák és még egy nagy fakopáncs is. Az ölyvek sajnos nem jöttek, viszont

volt egy sztár vendégünk, egy kékes rétihéja.”

Kékes rétihéja, tojó (Circus cyaneus)

Blogján Lampi azt is kiemelte, hogy a természetfotózásnak fontos etikája van:

“a legfontosabb a természet és az állatok tisztelete, illetve nyugalma/épsége. Éppen ezért rendkívül figyelni kell a szemétre, a zavarásra és a lesépítéskor a környezetrendezésre. Igazából a lesezéssel a madarak is jól járnak, hiszen folyamatos etetést kapnak, ami télen rendkívül jól jön.”

A fotós arról is beszélt, mennyire fontos, hogy a megfigyelők ne avatkozzanak a természet rendjébe:

“Mikor a ragadozó megtámad egy kisebb fajt, nem kergetjük el pl. a karvalyt, bármennyire is sajnáljuk szegény cinegét. Ez az természet rendje és a ragadozómadarak (ahogy más állatoknál is) a természetes szabályzók. Tiszteletben kell ezt tartani és elfogadni, ahol kis madarakat etetünk, ott előbb utóbb ragadozó is lesz.”

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

Szarka (Pica pica)

 Citromsármány (Emberiza citrinella)

lampert_benedek_olyves_blog-3.jpg

lampert_benedek_olyves_blog2.jpg

Fácán kakas (Phasianus colchicus)

lampert_benedek_olyves_blog-2.jpg

Lampi werk videójában ismét kiderülnek a kulisszatitkok is. Megmutatja, milyen láthatatlannak lenni az állatok között. De megnézhetjük azt is, hogyan tévedtek el a ködös pusztán hajnalban, és miként csináltak fűtést mínusz 10 fokban.

Fotók: AquilaPhotoBlog

Facebook Comments