4-es metró: Polt Péter ügyészsége tudott a korrupcióról, még sem tettek semmit évekig

4-es metró: Polt Péter ügyészsége tudott a korrupcióról, még sem tettek semmit évekig

A Siemens szerint évek óta tudomása volt a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós sztorikról a magyar ügyészségnek, mégis most ásták elő az ügyet. Ha ez így volt, mire vártak?

4es_metro_latvanyterv.jpg

A Siemens-szerződés volt a legnagyobb értékű a 4-es metró építésénél. A cég az áramellátást és vonatvezérlő rendszerek kiépítését nyerte el, 31,7 milliárd forintért. Ennél a szerződésnél visszakérné az EU a teljes támogatási összeget.

Nem csoda, hogy a Siemens mosakszik: olvasói levelet küldtek a Figyelőnek, amiben gyakorlatilag visszapattintják a labdát a Polt Péter-féle ügyészségnek.

Állítólag a cég már évekkel ezelőtt belső vizsgálatot folytatott a metróügy miatt külső szakértők bevonásával, ennek a végeredményét pedig eljuttatták a magyar ügyészségnek. Ezután ügyészségi vizsgálat és nyomozás is indult, de ezt 2013-ban megszüntették, azóta pedig nem keresték meg a vállalatot a metróval kapcsolatban.

A Siemens az egyik olyan cég, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) múlt héten nyilvánosságra került jelentése szerint bennfentes információkat szerzett a projekttel kapcsolatban, és amelytől visszakérnék a 31,7 milliárd forintnyi uniós forrást.

A Siemensszel kötött szerződés volt az egyik abból a hatból, amelyekhez az OLAF szerint a 4-es metróval kapcsolatos szabálytalanságok 96 százaléka kötődik. Az Index hosszasan ír arról, hogy milyen szabálytalanságokat tártak fel a nyomozók, az OLAF és a német hatóságok a szerződéssel kapcsolatban.

Úgy folytak a milliárdok és a milliók jobbra-balra, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

 

Látszik, hogy a Siemens tolla vastagon fogott annak érdekében, hogy ők vihessék el a pénzt és csinálhassák meg a munkát. 

Ha mindehhez hozzávesszük a Dávid Ibolya-féle 70-30-as elméletet, amiről itt írtunk korábban, akkor egészen máshogy nézhetünk erre az egész metrós-korrupciós ügyre:

a háttérben a Fidesz és az MSZP-SZDSZ marakszik a koncon, miközben a nyilvánosságban egymást próbálják besározni.

Nem nehéz összerakni a képet: az ügyészségnek és a Fidesznek most jött kapóra végre egy olyan botrány az OLAF-jelentés elkészültével, amiben a saját korrupciós botrányaikról az ellenzékre nyomhatják, hogy korrupt.

Vannak azért ebben a sztoriban buktatók:

  1. A Harley Davidsonnal közlekedő Mészáros Lőrinc, vagy a helikopterező Rogán esetében is ilyen vehemenciával kellene nekiesni a korrupció vizsgálatának. És ők csak a jéghegy csúcsa.
  2. De érintett lehet Orbán és környezet is az ügyben – csak erről senki sem beszél.
  3. A Polt Péter-féle ügyészség, vagy akár az OLAF-jelenés megint csak egy eszköz. Akkor vetik be, amikor szükség van rá a Fidesz hatalmi céljaihoz. Már korábban is megírtuk, hogy nem volt szabályos a nyomozás, sok olyan embert már fel is mentett a bíróság, akit most újra besározni készül a Fidesz.

Erre is utal a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ma reggeli nyilatkozata az Andy Vajna-féle TV2-ben:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentése “már alapot adhat arra, hogy büntetőeljárás induljon ebben az ügyben”.

Tuzson Bence jelezte, hogy jelentésében hat-nyolc bűncselekménytípust sorol fel az OLAF, és az ügyészség döntése, ki ellen indít eljárást a “szövevényes nemzetközi bűnügyben”, amelyben „felbukkannak 2010 előtti kormányok mellett budapesti városvezetők és nemzetközi nagyvállalatok”.

Azok fel. Meg Tarlós István és a Fidesz-kormány, amelyik boldogan fejezte be és adta át a 4-es metrót – de ezt már csak mi tesszük hozzá. 

tarlos_siemens_alairas.jpg

Dale A. Martina a 4-es metró egyes rendszereit gyártó német Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bolla Tibor a BKV vezérigazgatója aláírja a BKV és a Siemens közötti szerződés módosítását a Városházán 2013. április 29-én. Mögöttük Jürgen Brandes a Siemens vasúti automatizálás területének globális vezetője és Tarlós István főpolgármester. (Fotó: Máthé Zoltán, Index)

Az államtitkár nem kis túlzással „minden idők legnagyobb csalásának, visszaélésének” nevezte az esetet. Az OLAF jelentésében foglaltakat úgy összegezte, hogy “ennek a 452 milliárdos beruházásnak nagyjából az egyharmadát ellopták”. Ki kell deríteni, hogy hová kerültek ezek a pénzek és vissza kell szerezni – tette hozzá.

Élünk a gyanúval, hogy ezt mind a Fideszben, mind az akkori MSZP-SZDSZ-ben nagyon jól tudják. 

Facebook Comments