Újra támad a szingliadó ötletgazdája és még milliókat is kaszál vele

Újra támad a szingliadó ötletgazdája és még milliókat is kaszál vele

Emlékszik még valaki a szingliadóra? Az egész ország azt találgatta, hogy ennyi hülyeség hogy jön ki a KDNP-ből. Ma kiderült, hogy Benda József, az ötlet szülőatyja nem adja fel.  És még keres is vele. 

szultel.jpg

Termékenység, elvtársak!

Egy hobbi szociológus felelős a szingliadó ötletéért, ami miatt körbe is röhögte a pártot az ország. Lassan egy éve annak, hogy a párt előállt a szingliadó ötletével, még abortusztilalmat is bevezettek volna.

Az újságok megdöbenve számoltak be arról, hogy a kereszténydemokrata párton belül terjedt Benda József hobbi népesedéskutató „cselekvési terve”. Benda az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tanácsadójaként is dolgozó szociológus és halálos komolysággal vetette papírra ezeket az agyszüleményeket:

  •  a 35 és 45 év közti gyermektelen nők számára korlátoznák az abortuszt, az így születendő gyermekeket pedig rögtön örökbe adnák.
  • a tíz fősnél nagyobb munkahelyeken népesedési megbízottat is alkalmazni kellene – a megbízott arra figyelne oda, hogy ne dolgoztassák túl a 35-42 éves nőket;
  • az egyetemista lányok házasságkötési és gyermekvállalási ösztöndíjat kaphatnának;
  • a szülni nem képes 38-45 éves nőknek adnának lehetőséget arra, hogy béranyákkal hordassák ki gyermeküket,
  • országos médiakampányban népszerűsítenék, hogy negyvenévesen is szüljenek a nők
  • a 35-45 éves korosztályról reprezentatív felmérést készítenének, a nők gyermekvállalása helyett pedig inkább családok és közösségek gyermekvállalásáról beszélnének.

A szingliadóra a KDNP ifjúsági szervezetének egyik Facebook-bejegyzésében bukkantak rá az újságírók, amely kerekasztal-beszélgetésre hívott. Ott még szerepelt az ötlet.

Ez aztán akkor botrányba fulladt, hogy lefújták a kerekasztal-beszélgetést.

Azt is letagadta az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), hogy akárcsak fontolóra vették volna a szingliadót, meg a  többi bornírtságot. Még perrel is fenyegették azokat, akik azt híresztelik, hogy a párt akárcsak vitatkozni akart volna bármilyen, a szingliadóként jellemezhető adóformáról. “Mi a kormány adópolitikáját, az adócsökkentést támogatjuk” – fogalmaztak az Orbán-kabinet akkori kommunikációs irányvonalának megfelelően.

Bár a KDNP-nek kisebbik kormánypártként látszólag nincs nagy ráhatása a kormányzati politikára, két éve az üzletek vasárnapi zárva tartását sikerült keresztülvinniük.

Most kiderült: Benda József megint megrendelést kapott, 4,9 millió forint értékben.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) rendelt demográfiai kutatást Benda, Vezetői Tudás Kft. nevű cégétől. Benda József a Népszavának csak annyit mondott, hogy „a számos kiváló szakember bevonásával folyó munka célja, hogy javaslatokat tegyenek új, lehetséges családtámogatási formákra”.

Benda József időközben a honlapjára feltette a nagy port fölvert cselekvési tervet. A tervezetben “szingliadó” – gyermektelenek által fizetendő adótétel – egyáltalán nem szerepel. Benda József az abortuszról is csak annyit ír, hogy azt 35-45 éves korosztály gyermektelen tagjai számára “előzetes konzultációhoz, terápiához, mentoráláshoz lehetne kötni”. Ugyanakkor fenntartja, hogy minden, 10 főnél többet foglalkoztató munkahelyeken népesedési felelős kellene kinevezni, aki szemmel tartja, hogy a munkáltatók nem dolgoztatják-e túl a 35-45 éveseket, illetve a kisgyerekes anyákat. Emellett javasolja, hogy csökkentsék a kisgyermekes anyák számára a munkaidőt, az állami hozomány bevezetését, továbbá családi SZÉP-kártyaprogram kialakítását 35-45 éves nők számára a “párkeresés költségeinek a megkönnyítésére.”

 

Így reagált a KDNP annak idején a botrányra:

 

Miután sokan közölték velünk, hogy mit gondolunk a demográfiai helyzet kezeléséről, ideje, hogy mi is elmondjuk, valójában hogyan vélekedünk erről.

 

– A KDNP a súlyos demográfiai helyzetet az elsőszámú nemzeti sorskérdésnek tartja.

– Mérséklésére két eszközt tartunk hatékonynak: a családbarát gondolkodás erősítését, illetve a gyermekvállalás lehetőségének megteremtését, vagyis a családok támogatásának növelését. Ilyen pl. a családi adókedvezmény vagy az otthonteremtési támogatás.

– Szeretnénk leszögezni, hogy a KDNP tervei és programjai között nem szerepel és nem is szerepelt a szingliadó és a médiumok által „Cselekvési tervként” aposztrofált egyéb ötlet sem!

 

A kérdés felvetődésével kapcsolatban megjegyezzük:

 

– A KDNP demokratikus párt, közel tízezres tagsága körében szabad lehetőség van a magánvélemények megfogalmazására. Ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé.

– A Barankovics Alapítvány kiadványaiból különböző világnézet képviselőinek gondolatait idézhetjük. Elég, ha Jürgen Habermas nevét említjük. Egy szellemi műhely esetében ez természetes.

Facebook Comments