Gondolta, hogy ezek a pszichedelikusan ismétlődő minták körülvesznek a természetben?

Gondolta, hogy ezek a pszichedelikusan ismétlődő minták körülvesznek a természetben?

 fractal_10.jpg

Biztos látott már ehhez hasonló mintákat szórakozóhelyen, házibuliban vagy videoklipben. Sokan azonban nem is gondolnák, hogy ezek a pszichedelikusan ismétlődő, fraktális minták a természetben is körülvesznek bennünket.

fractal.jpg

De mik is azok a fraktálok?

A fraktálok komplex geometriai alakzatok, amelyek határvonalai végtelenül gyűröttek. A fraktálok általában úgy alakulnak ki, hogy vannak bizonyos mintázatok, amelyek véletlenszerűen ismétlődnek kisebb és kisebb mérettartományokban.

Hogy mi???

Nézzünk meg egy fraktált közelebbről:

Azt látjuk, hogy megpróbálunk az alakzat egy adott pontjára ráközelíteni, de olyan, mintha ugyanazt a képet kapnánk. Tehát míg egy szabályos sokszög egy pontjára ráközelítve egy idő után (felbontástól függően) egy vonalat fogunk látni, addig egy fraktál esetén újabb és újabb részleteket kapunk a végtelenségig. Ezen a képen ránézésre ugyanazt látjuk nagyítás után is. 

Hol találkozhatunk fraktálokkal a természetben?

Ezek a háromszögek például egymásra épülve kiadnak egy szép hópelyhet:

letoltes_8.png

koch_snowflake.gif

fractal_12a.jpg

Ám a természetben előforduló fraktálok általában nem igazi fraktálok, hiszen végesek. Mintázatuk viszont láthatóan fraktálszerű.

Fraktál minta jellemzi a karfiolt, brokkolit, fákat,

páfrányokat, ásványokat, felhőket és villámokat,

de az emberi tüdő és szív felépítését is:

 

coliflor.jpg

romanesco_broccoli.jpg

white-branches-tree-fractal-silhouette-black-1438260.jpg

cd64d39635ba9c5ad44c43c09fec926b.jpg

fern.gif

bismuth.jpg

fractal_3b.jpg

25bc0fd089f0671ca91d8582e5f414d3.jpg

b8aca652eb2dd0baab11170d7dda7db9.jpg

420fbda0251a09f7c5e7949e4fbbe3b5.jpg

A műholdképeket nézegetve pedig arra is rádöbbenhetünk, hogy a 

Földön hatalmas fraktálok is előfordulnak a Namíbiai

sivatagtól a sarkvidékig:

 

Szaúd-Arábia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ausztrália

Burma

Dél-Afrika

Kína

Malajzia

Osztrák Alpok

Öböl Grönlandon

Érdekes és változatos fraktál alakzatokat mi is létrehozhatunk. Többféle mintát keverve összetett fraktálokat rajzolhat például EZEKKEL az ingyenes programokkal.

Fraktálgeometria

A fraktálgeometriával ezeket a hasonlóságokat próbáljuk leírni. Gondoljanak bele: egy felhőt, növényt, vagy hegyvonulatot nem lehet egyszerűbb (vonal, sokszög, görbe, ellipszis) alakzatokkal leírni.

Érdekes továbbá végiggondolni azt is, hogy – fraktál szempontból – milyen hosszú mondjuk Horvátország sziklás tengerpartja. Ez egyszerűnek tűnik, de nem az. Nem mindegy ugyanis a mértékenység mérete. Alapesetben veszünk egy mérőrudat, és egymás után rakosgatva ki tudjuk számolni a partszakasz hosszát. Viszont minél rövidebb mérőrudat választunk, a partszakaszt annál hosszabbnak fogjuk mérni. Sőt egy idő után végtelen hosszúságúra nyúlhat, ha már a milliméternél is kisebb mérőrúddal mérjük körbe a partszakasz mentén fekvő kavicsokat.

Facebook Comments