Dermesztő olimpiai fotók: mementók, hogy miért ne rendezzen Budapest olimpiát

Dermesztő olimpiai fotók: mementók, hogy miért ne rendezzen Budapest olimpiát

A 2016-os olimpiának alig fél éve van vége, a Rióban felépített olimpiai falu, stadionok és sportpályák már most rohadnak és konganak az ürességtől. A budapestieknek 4 napja maradt, hogy aláírják a népszavazásos ívet.

olimpia_rio3.jpg

Minden olimpiával egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy megéri-e olimpiát rendezni.  A legtöbb városnak, mint például Budapestnek is, egyszerűen nincs meg a megfelelő infrastruktúrája ahhoz, hogy megrendezzen egy ilyen létékű sporteseményt. Két hétig a sportolók és a stábjuk, a média és a sportrajongók teljesen leterhelik az egész várost, mozdulni se lehet, aztán minden kiürül és elkezd lerohadni. Milliárdok mennek el az eseményre, amire pár év múltán már csak a sportújságírók és a győztesek emlékeznek majd.

Az olimpia költségeit viszont Budapestnek és az országnak kell állnia. A Magyar Narancs szedte össze, mi mennyibe fog kerülni.

Nem kell ahhoz közgazdász-professzornak lenni, hogy elmondhassuk: az olimpiát megrendezni nem éri meg. Nem éri meg olyan gazdag országoknak, mint Svájc, ahol éppen most szavazták le a téli olimpia megrendezését. (Pedig van hó, hegy, infrastruktúra.)

Nem éri meg egy olyan szegény országnak sem, amelynek politikai-gazdasági elitje végtelenül korrupt és az ország erőforrásainak nagy részét a saját gazdagodására fordítja; emiatt pedig az ország lakossága szenved.

Igen, ez Magyarország.

Az olimpia után a legtöbb helyszínt nem lehet lebontani, vagy eladni – ott maradnak nagyjából örökre, mementónak. Hogy az utókor tanuljon belőlük.

Mutatunk néhány fotót arról, hogyan néznek most a régebbi olimpia-helyszínek. És ismét hangsúlyozzuk: 4 nap maradt arra, hogy összegyűljön elég aláírás egy népszavazáshoz az olimpiával kapcsolatban.

Szarajevó, 1984, téli olimpia, a műlesikló pálya maradéka:

olimpia_sarajevo2.jpg

Szarajevóban a legtöbb olimpiai épületet a hadsereg használja; a bobpályát például a tüzérség vette birtokba a tíz évvel később kezdődött háborúban. 

olimpia_sarajevo1.jpg

A Koszovó Stadionban tartották a nyitórendezvényt, most kóbor kutyák találkahelye. 

 

Atlanta, 1996 nyári olimpia

1997-ben, tehát egy évvel az olimpia megrendezése után a Fulton Stadiont felrobbantották. (Orbán Viktor most ne nézzen ide.) A helyén 4000 autó parkol. 

olimpia_atlanta1.jpg

 

Peking, 2008-as nyári olimpia 

A képen egy baseball-stadion látható, amit a pekingi olimpiára építettek: 

olimpia_peking1.jpg

 

A biciklis stadion parkolóját most autóvezetői tanfolyamoknak használják: 

olimpia_peking2.jpg

 

A kajakosok épületét körbevevő kerítés és rajta a rozsdásodó kajakos-jelkép:

olimpia_peking3.jpg

 

Athén, 2004-es nyári olimpia:

15 milliárd dollárt költöttek az olimpia megrendezésére, azóta az olimpiai falu elhagyatott, üresen áll. 

olimpia_athen1.jpg

 

Megpróbálták az olimpiára felhúzott épületeket közösségi térként, vagy bármire használni. Ennyire sikerült:

olimpia_athen2.jpg

 

Több ezer családot szerettek volna idetelepíteni, de az ötlet végül megbukott. Ez maradt a műugrók pályájából, most békák élnek a kiszáradt medencében.  

olimpia_athen3.jpg

 

Rio, 2016, nyári olimpia:

400 millió angol fontért újították meg a 2014-es foci vb-re. Hat hónappal az olimpia megrendezése után így néz ki az egyik stadion belseje: 

olimpia_rio8.jpg

A Maracana volt az egyik ikonikus stadion, amit az olimpia egyik ékkövének tereztek. Bezárt, mert az üzemeltetők nem tudtak megegyezni azzal kapcsolatban, ki fizesse ki az egymillió dolláros áramszámlát. 

Vandálok feltépték a székeket. 

olimpia_rio10.jpg

 

olimpia_rio6.jpg

 

Ez a vizes sportok központja, amelynek külső borítását egy híres művész, Adriana Verejao tervezte: 

olimpia_rio2.jpg

 

A víz színét a sár, a halott bogarak és az esővíz keveréke adja. 

olimpia_rio4.jpg

 

A képek láttán mindenki nyugodtan eldöntheti, szeretne-e Budapesten olimpiát. 

Facebook Comments