Hogy kaphattak a „szemkilövetős” rendőri vezetők ilyen enyhe büntetést?

Hogy kaphattak a „szemkilövetős” rendőri vezetők ilyen enyhe büntetést?

Gergényinek pénzbüntetés jár, a többiek is vagy enyhe büntetéssel, vagy felmentéssel úszták meg az esetet. 

gergenyi_peter_itelet.jpg

 Kihirdette másodfokú határozatát a Fővárosi Ítélőtábla a 2006-os őszi eseményeken történt rendőri túlkapásokkal összefüggésben.

  • Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt másodfokon 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.
  • Bene László volt országos főkapítány esetében helyben hagyta az elsőfokú ítéletet a bíróság (vagyis felmentették).
  • Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt vezetője ellen az eljárást elévülésre hivatkozva megszüntette a bíróság.
  • Az ötödrendű vádlottat, M. Zoltán ezredest felmentették.
  • A többi vádlott esetében helybenhagyták az elsőfokú ítéletet (vagyis őket is nagyjából felentették).
  • A döntés jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

 

Amikor az ember megnézi a véres képeket és videókat a 2006-os zavargásokról, látja, hogy az azonosító nélküli rendőrök verik a zavargókat, a zavargók karlendítenek és gyújtogatnak, Gyurcsány közben elindul lefelé a lejtőn, akkor mindjárt háromféleképpen reagálhat:

  1. Elhiszi, amit Gyurcsány mond, hogy a szélsőjoboldali tüntetők mögött a Fidesz állt és puccsot kíséreltek meg;
  2. Elhiszi, amit a Fidesz állít, hogy Gyurcsány a hibás (ezért is) és direkt úgy rendezték meg az egészet a rendőri vezetőkkel együtt, hogy megfélemlítsék a demokráciáért harcoló hős magyarokat;
  3. Vagy megpróbál egy kicsit tiszta fejjel, pártatlanul gondolkodni.

 

Mi ez utóbbit javasoljuk mindenkinek – abból még nagyon rossz dolog nem sülhet ki. Gyanítani lehet, hogy valahol mindkét álláspontnak igaza van ebben az ügyben (mármint, a fideszes és a gyurcsányos álláspontnak) és, hogy a bíróság sem volt képes igazán igazságot tenni ebben az ügyben.

Milyen kár, hogy a szart kavaró politikusok felelősségét nem vizsgálták. 

Számos támadás érte az utóbbi időben a magyar bíróságokat, mert túl szigorú ítéletet hoztak (10 évre bevarrt menekült, aki kővel dobálta a rendőröket és terroristának bélyegezték), vagy túl enyhét éppen.

Ebben az esetben is nagyon nehéz megítélni, hogy ki járt el rosszul, főleg egy olyan embernek, aki alapvetően a médiából tájékozódik (mint mi is).

 

Miért?

Mert a politikai elit gondoskodott róla, hogy csak a propagandát ismerjük meg és ne lássunk az események mögé. Ne tudjuk függetlenül értelmezni a híradók borzalmas képeit a 2006-os zavargásokról. Lássuk be, hogy mindkét oldalnak az a célja, hogy az ő propagandájukat fújjuk és velük értsünk egyet; az igazság nem számít. Az igazság – ha létezik egyáltalán – sosem számított. Ebben az ügyben sem. 

  • Ha Ön Fidesz-szavazó, azt fogja mondani, amit a Fidesz mond: az ítélet túl enyhe, különben is, Gyurcsány.
  • Ha ön baloldali szavazó, hajlamosabb lesz Gyurcsánnyal egyetérteni, különben is, a nácik gyújtogattak és épeszű ember nem ment ilyenkor tüntetés közelébe. 

Egyik megközelítés sem visz közelebb a valósághoz. Sőt, inkább feltesz az orrunkra egy olyan szemüveget, amin keresztül a valóság narancsos-, vagy éppen vöröses színben torzul. 

Lehet, hogy Gergényiék büntetése túl enyhe ahhoz képest, hogy jelzés nélküli rendőrök céloztak gumilövedéket kilövő fegyverrel szemmagasságban. Ez bizonyosan olyan dolog, amit egy profi rendőrségnek nem lett volna szabad megtennie – ezt nyugodtan kijelenthetjük, bármelyik propagandának is hiszünk. Ugyanakkor – főleg az égő rendőrautón hugyozó maszkos jobbikos-náci kölköt látva – bizonyosak lehetünk abban is, hogy voltak a tömegben olyanok, akiknek elkélt volna egy-két atyai pofon otthon. És nem éppen nemzeti hősnek járó tisztelet, mint amit a Morvai Krisztina-féle „jogvédő” bizottság megpróbált összehozni, egyébként teljesen abszurd módon.

Azok, akik „belgák” szeretnének maradni – tehát nem kívánnak sem a gyurcsányista, sem az orbánista propagandának felülni – csak reménykedhetnek, hogy a legközelebbi zavargásokat már profibban kezeli a rendőrség, a politika és a társadalom is. Bár erre nem sok remény van: a rendőrség azóta is a politika játékszere (lásd az olimpiai aláírásgyűjtésnél is mennyire segítőkészen elállták a pult előtti utat) és a politikusok azóta is folyamatosan hazudnak. A társadalom pedig béketűrően, birka módjára hagyja, hogy tovább menjen ez a pitiáner és aljas hazudozás, amit manapság politikának hívunk. 

A csendes többség inkább otthon maradt és magára zárta az ajtót, amikor a balhé elkezdődött. A balhé azóta is tart, a csendes többség pedig továbbra is behúzott nyakkal, vagy névtelenül nyilvánít politikai véleményt.

Meg kéne már tanulni azt a fránya demokráciát! Lehet, egy igazán jól működő demokráciában a zavargók is, a túlkapásokat elkövető rendőrök is megkapták volna a méltó büntetésüket.  

Facebook Comments