Orbán kinyilatkoztatta: ellenséges ügynökök fúrták meg az olimpiáját

Orbán kinyilatkoztatta: ellenséges ügynökök fúrták meg az olimpiáját

Ellenkampányba kezd a Fidesz.orban-viktor.jpg

A hvg.hu-nak szivárogtatták ki kormányközeli források, mint mondott a miniszterelnök az olimpiai népszavazásról.

Először is, hogy ez nem a Fidesz és a kormányügye, hanem Budapesté és a Fővárosi Önkormányzaté, hiszen az adta be a pályázatot. (Mintha a Fővárosi Közgyűlésben nem fideszes többség volna, illetve a szintén fideszes többség  a parlamentben nem hozott volna törvényt az olimpiai pályázatról, a kormány meg nem adott volna hozzá garanciát.)

Aztán azt, hogy az ellenzék hibája az egész: Orbn szerint

a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket.

Továbbá azt is hangoztatta, hogy

a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket.

Tehát árulók furakodtak a nemzettestbe, az ellenség fizetett ügynökei:

  • a Momentum,
  • az ellenzék,
  • meg pláne a vörös Budapest.

Tehát nem is arról van szó, hogy a fővárosi választók 20 százaléka aláírását adta a népszavazáshoz, meg nem arról, hogy

a népre sűrűn hivatkozó Orbán, kormánya és pártja elfelejtette megkérdezni a népet,

mielőtt döntött volna néhány ezer milliárd forint elköltéséről. Tulajdonképpen ez nem újdonság, Paks II esetében is elfelejtette megkérdezni a őket.

És abban a tekintetben sem újdonság, hogy a kormánypropagandisták, mint Bencsik András vagy Mráz Ágoston korábban is azt hangoztatták, hogy aki ellenzi az olimpiát

(Valamint Schmitt Pál még azt is hozzá tudta tenni, hogy minden magyar ember szeretne olimpiát Budapestre., de az összegyűlt aláírások száma ezt annyira nem erősítette meg.)

A kormánypropaganda valamilyen furcsa okok miatt néha még mindig sajtónak nevezett orgánumai máris ezzel a megközelítéssel tálalták a Momentum leadott aláírásait. Pl. a Magyar Idők: Az ellenzék lerombolhatja az olimpiai álmot), de Tarlós is az ellenzék árulásáról beszélt, amikor megpendítette, hogy esetleg visszavonják az a pályázatot.

De az ellenkampány egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Fidesz megpróbál beleállni az ügybe, és meg akarja nyerni a népszavazást. Érdemes észrevenni, hogy

a Fidesznek továbbra sincs semmiféle érve az olimpia mellett azon túl, hogy ez nagyon jó volna, és hogy az ellenzőket támadja. 

Amellett, hogy ez érveléstechnikailag mennyire nonszensz, az is látszik belőle, hogy eszük ágában sincs belemenni egy népszavazásba, mert ezzel nem lehetne megfordítani a véleményklímát és megnyerni a népszavazást.

A Főváros Közgyűlés vissza fogja vonni a pályázatot, persze anélkül, hogy ehhez Orbánnak, a kormánynak vagy a Fidesznek bármi köze lenne. (És aztán csendben majd az Országgyűlés kormánytöbbsége is hatályon kívül helyezi az olimpiai törvényt.)

Így aztán erősen kétséges, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberi, límai döntése után az ellenzékre lehet-e majd kenni a kudarcot.

  • Mert ha lesz népszavazás, akkor az vonatja vissza a pályázatot a Közgyűléssel.
  • Ha meg nem lesz, akkor azért, mert a Közgyűlés már korábban visszavonja.

Tehát mindenképpen fideszes polgármesterek fognak róla szavazni. Az egyik esetben a választók döntésével kötelezetten, a másikban a várható döntés elől megfutamodva.

Hogy ebből hogyan akarják kihozni, hogy az ellenzék a bűnös, az még rejtély.

Facebook Comments