Gyurcsány visszaüzent Botkának

Gyurcsány visszaüzent Botkának

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombat délutáni beszédében sürgette, hogy Gyurcsány lépjen hátra.gyf_4.jpg

Nem mondta ki ugyan a nevét, de nyilvánvalóan csak Gyurcsányra illenek azok a kitételek, hogy

  • a választók szemébe hazudott,
  • eljátszotta a szavazók bizalmát, 
  • tehertétel a baloldalnak, 
  • csak papol Orbán leváltásáról,
  • ma se látja be, hogy hibázott,
  • önpusztító kormányzást folytatott,
  • vele az élen a baloldal 2010 előtt többszáz-ezer szavazónak engedte el a kezét.

Botka gyakorlatilag egyenlőségjelet tett Orbán és Gyurcsány közé, a bal- és jobboldal gyűlölve imádott politikusainak nevezte őket. Csak éppen azt nem mondta ki, hogy neki köszönhető Orbán hatalomra jutása, és hogy ő gátja a leváltásának is.

A szegedi polgármester egy heti interjúban már utalt rá, hogyan  képzeli elérni, hogy a volt kormányfő és MSZP-elnök ne akarjon rajta lenni az ellenzéki közös listán: majd a közvélemény, a választók nyomására a DK-s politikustársai ráveszik arra, hogy ne akarjon parlamenti képviselő lenni jövőre.

Gyurcsány erre viszont úgy reagált, hogy demonstrálta:

a párt én vagyok.

A DK sajtóirodája még a Botka-beszéd előtt közzétette, hogy a párt pártszavazása 98 százalékos többséggel újraválasztotta Gyurcsányt pártelnöknek.

Azt nem hangsúlyozták, de nyilvánvaló egyedüli jelölt volt, azaz a DK-ben érvényesül a vezérelv: nincs helye sem ellenjelöltnek, sem ellenvéleménynek Gyurcsányéval szemben. (Az utóbbira Kerék-Bárczy rapid kirúgása a példa.)

Mivel ellenjelölt nem volt, nyilvánvalóan nem lehettek emberei sem, akik kontrollálták volna a szavazatszámlást, ezért Gyurcsányék akkora számot mondtak be, amekkorát nem szégyelltek. És

nem szégyelltek bemondani egy észak-koreai számot.

Valamint nem is azt kérdezték a párttagoktól, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a Fidesz leváltása érdekében a pártelnök kimaradjon a parlamentből.

A Gyurcsánytól való nyilvános elhatárolódás, a politikája miatti bocsánatkérés minden bizonnyal jót tesz majd Botka megítélésének a választók előtt, de az nemigen látszik, hogy a DK elnöke mitől látná be, hogy az ő visszavonulásán múlhat az esetleges ellenzéki siker.

Nyolc éve lett volna arra, hogy ezt belássa, de ez nem volt elég. 2011-ben már eleve azért csinált saját pártot, mert a korábbiban, az MSZP-ben azok voltak jelentős többségben, akik őt okolták. Az újat meg azok hozták létre, akik Gyurcsánytól függnek, és azt akarják, hogy újra ő legyen Magyarország miniszterelnöke.

Akik így gondolják, annyira kevesen vannak (4-5-6 százaléknyian), hogy erre sem rövid-, sem közép-, sem hosszútávon nincs esély. De mivel Gyurcsány magát továbbra is Magyarország egyik vezetőjének tartja, hívei ahhoz mindenképpen elegen vannak, hogy

a szavazatokat megosztva elősegítsék a Fidesz 2018-as győzelmét.

De valami faramuci logikával Gyurcsány mégis az állítja, hogy aki gyurcsányozik, az Orbánnal van.

Facebook Comments