Külföldi sajtó: befellegzett Orbán reményeinek, keresztet vethet az álmaira, vereséget szenvedett

Külföldi sajtó: befellegzett Orbán reményeinek, keresztet vethet az álmaira, vereséget szenvedett

ovi_2_1.jpgSzelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 22. Itt meg is hallgathatja.

reuters.jpg

Az Amnesty International figyelmeztet, mert a Trump által alkalmazott mérgező kampányretorika eredményeként tavaly az egész világon megosztóbb lett a politika és emiatt

az egész Föld baljósabb és kevésbé biztonságos hely lett,

terjed a menekültekkel szembeni gyűlöletbeszéd. 159 országra kiterjedő éves jelentésében az emberjogi szervezet rámutat, hogy az emberi méltóságot és egyenlőséget olyan politikusok támadják, akik a saját újraválasztásukon dolgoznak, és az egész folyamat azután az új amerikai elnökben csúcsosodott ki. De a populista erők és üzenetek a korábbinál már sokkal inkább jelen vannak Európában is, nevezetesen Magyarországon és Lengyelországban. A következmény a jogállam mindenre kiterjedő meggyengülése, valamint az emberi jogok védelmének lepusztulása lett, főleg a menekültek a terrorgyanusítottak, de végeredményben mindenki számára.

washington_post_1.jpg

Az újság azt emeli ki az Amnesty International összefoglalójából, hogy az olyan politikusok miatt, mint Trump, valamint a magyar, a török és a Fülöp-szigeteki vezetők, általában megrendült az emberi jogok helyzete. A 408-oldalas összeállítás megállapítja, hogy a múlt évben cinikusan szembeállították egymással azt, hogy mi, illetve ők. Emiatt a gyűlölet és a félelem olyan szintre emelkedett a világban, amit Hitler hatalomra jutása óta nem lehetett tapasztalni.

A jelentés néven nevezi Orbánt, Erdogant és Dutertét azok sorában, akik mérgező politikát folytatnak és uszítanak,

egész csoportokat tesznek bűnbakká és fosztanak meg emberi méltóságától. Egyes vezetők szégyentelenül és aktívan legitimálnak mindenféle gyűlöletbeszédet, illetve a nőgyűlöletre, a rasszizmusra és a homofóbiára épülő politikát. Az első célpontot a menekültek jelentették. Viszont minél több állam lép vissza az emberi jogok ügyében tett kötelezettségvállalásoktól, annál inkább fenyeget a dominóhatás olyan vezetők részéről, akik felbátorodnak, hogy visszaszorítsák az emberi jogok bejáratott védelmét.

neue_zurcher.jpg

1. Úgy néz ki, hogy keresztet vethet olimpiai álmaira Orbán Viktor, mert a pályázat az általános elégedetlenség fókuszába került. Ily módon érzékeny vereség fenyegeti a sportért lelkesedő erős embert, aki számára presztizskérdés a pályázat. A szemében a tét a nemzeti büszkeség, és az, hogy először hoznának Közép-Európába egy ekkora eseményt. Az országot úgy szeretnék bemutatni, hogy az korszerű és felfelé törekszik, egyúttal háttérbe szorulnának a bírálatok

a kormányfő tekintélyuralmi vonásai miatt.

Csakhogy a politikus alábecsülte a lakosság ellenállását, a Momentum aktivistái viszont felismerték, mennyire robbanásveszélyes a téma. A mozgalom nem is az olimpiára helyezte a hangsúlyt, hanem az alapvető visszásságokra, tehát hogy a sok pénzt sokkal érdemesebb célokra kellene fordítani. Ezáltal nagyon sok magyart tudtak megszólítani, mert ugyan a gazdaság növekszik, csak éppen a központosítás és az átláthatatlanság kiélezett egy sor gondot. Kritikus állapotok vannak pl. az egészségügyben és az oktatásban. A korrupció miatt immár közhely, hogy a közbeszerzéseket feltűnően gyakran nyerik meg Orbánhoz, illetve a Fideszhez közeli vállalkozások. Az olimpia nagyon sokaknak egyáltalán nem tűnik jó üzletnek.

A Momentum ugyanakkor jól jöhet a miniszterelnöknek, ha az még jobban megosztja az ellenzéket. Orbán számára az újjáválasztás mindennél fontosabb. És ez még azt is feledtetheti vele, hogy odalettek álmai az olimpia megrendezéséről

2. A kommentár szerint a budapesti olimpia a politikáról és nem a sportról szól, a főváros lakói azonban nem kérnek belőle, mert az egyet jelent a korrupcióval és a pazarlással. De most már Orbán Viktor is elhatárolódik saját presztizstervétől, mivel nem kíván semmilyen kockázatot vállalni. Pedig a kormány pár hónapja még azt közölte, hogy a 2024-es játékok megrendezése nemzeti jelentőségű. Ám jelenleg már úgy tűnik, hogy a Fidesz is belenyugszik, mármint hogy nem lesz az elképzelésből semmi, miután egy nevenincs mozgalom több mint negyedmillió aláírást gyűjtött a pályázat ellen. És a közvélemény kutatások azt tanúsítják, hogy meg is nyerné a népszavazást.

Orbán, az ügyes taktikus hamar felismerte, hogy fordult a szél.

A visszafogottság tényleg bölcs tőle, a gyenge ellenzék ugyanis össze tudta kapcsolni a jelentkezést a széles körben tapasztalható visszásságokkal. Így a hatalomnak egyszer csak meg kellene magyaráznia, hogy miért költ milliárdokat egy látványprogramra, miközben pusztul az egészségügy és az oktatás. És még ott van a korrupció. A magyarok tudják, mennyien gazdagodtak meg Orbán környezetében. Ezért nem akarja a miniszterelnök, hogy a referendum a végén az ő uralmáról mondjon véleményt. Magáért beszél, hogy az olimpiáról kialakult kedvezőtlen közvélekedés alighanem még a hatalmi politika kevéssé finnyás képviselőjét, a magyar vezetőt is meghátrálásra kényszerítette.

fraknfurter.jpg

Befellegzett Orbán olimpiai reményeinek. Az erős ellenállás nyilvánvalóan arra ösztökéli a politikust, hogy eltávolodjon a nagy nemzeti tervtől. A döntő szót, mint mindenben, ebben is ő mondta ki, amikor kétesnek nevezte a pályázat sikerét. Ebben az értelemben nyilatkozott azután Tarlós István is. De az is biztos jel, hogy a Fidesz most már arról vitázik, ki a felelős a kudarcért. Viszont a gyenge ellenzék miatt illúziójukat vesztett Orbán-ellenfelek már az új reménysugarat látják a Momentum vezetőjébén a kormányfővel szemben. Majd meglátjuk, hogy mennyire megalapozott a várakozás, a miniszterelnöknek azonban láthatóan semmi kedve, hogy belemenjen a népszavazás erőpróbájába.

Jobban szereti, ha a referendum témáját ő szabhatja meg.

Pedig az olimpia sokáig hajtóerő volt a kormánypolitika számára és Orbán igencsak bedobta magát. Ám most már nem emlegetik a nemzeti büszkeséget és egységet. A rendezés a költségek és a korrupció miatt kényes kérdés. Hiszen pl. az idei úszó VB költségei legalább megnégyszereződtek. Az meg közhely, hogy a sportlétesítmények építéséből főleg Fidesz-közeli cégek profitálnak. A futballstadion az utca embere számára a korrupció szinonimája. Orbánnak nemigen van kedve ilyen vitához, miután jövőre választások lesznek.

frankfurter_1.jpg

Orbán Viktor minden bizonnyal keresztet vethet olimpiai vágyaira. Számára súlyos csapás, hogy nem sikerült meggyőzni az embereket a játékok értelméről, ráadásul az elutasítást meghirdető mozgalom a korrupció és az autokrata irányzat ellen is fellépett. A populista módszereket bevető miniszterelnök számára a sport hálás terület, hogy megnyerje a tömegeket. Arról álmodott, hogy az olimpia reflektorfénybe állítja az országot. Csak éppen a szinte teljesen ismeretlen Momentum megtorpedózta az elképzelést. A közvélemény a várható hatalmas költségek miatt vetette el az ötletet. A visszalépést napokon belül kimondhatják, mert a kormánynak ártana a népszavazás. Amikor a 266 ezer aláírást átadták a választási hatóságnak,

a Fidesz-táboron a pánik jelei mutatkoztak.

Orbán pedig kiadta a jelszót: ez Budapest ügye. Magyarország egyébként azért különleges eset, mert a megfigyelők szerint egyre kevésbé működő demokráciát jelent. Így a rendezés elleni küzdelem egyben a demokráciáért vívott harc lett. Az országban nemigen tud stadion vagy úszócsarnok épülni anélkül, hogy ne vetődne fel, kormány közeli oligarchák itt már megint tele tudták tömködni a zsebüket.   

die_welt.jpg

Magyarországon egyre jobban terjed az antiszemitizmus – írja a konzervatív lap annak kapcsán, hogy a Szent István parkban az országalapító szobrát akarják Lukács György emlékművének a helyére állítani. Mint rámutat, látszólag marginális kérdésről van szó, ám az ügy jól mutatja, milyen szellem terméke is az Orbán-rezsim. A nacionalista jelképpolitika nem is választhatott volna jobb helyszínt. A park ugyanis a Dunaparton van, ahogy a nyilasok annak idején tömegesen lőtték a zsidókat a folyóba. Ott van annak a filózófusnak is a szobra, aki nagy hatást gyakorolt az elmúlt évszázadban Európa szellemi életére. Hogy ne maradhasson ott, arról a magyar jobboldal daliái gondoskodnak. A javaslatot a Jobbik nyújtotta be a fővárosi közgyűlésben és mindössze 3 ellenszavazattal el is fogadták. Ily módon a hivatalos szellemi irányzat még inkább hazához hű, antiszemita erők javára tolódik el. Mintha nem lenne elég kőbe vésett István király az országban, és nem lehetne elviselni azt az egy Lukács-emlékművet. De hát a nemzetközi tekintélynek örvendő tudós még mindig nem halt meg eléggé a magyar politika számára. Az archívumát már tavaly bezárták. 

Ám itt igazából a reménytelenül szűklátókörű barbárságot lehet tetten érni a szellemi elittel szemben.

És nem a kommunista, hanem a zsidó Lukácsról van szó. Pontosan ez az aggasztó, mármint hogy ezzel a témával a mai Magyarországon minden szinten politikát lehet csinálni. Hogy politikai indíttatású tisztogatás milyen messzire jutott, azt mutatja, hogy a Lukács-tanítvány Heller Ágnest is kiátkozta a tekintélyelvű hatalom. A múlt század 30-as éveinek német zsidóellenességét idéző antiszemitizmus soha nem felejti el megemlíteni a filozófus származását. A jobboldali populisták egyúttal próbálják az odaillő hangnemben rehabilitálni a történelmi zsidóellenességet. Példa rá, hogy Székesfehérváron szobrot akartak állítani Hóman Bálintnak. Valószínűleg Orbán alatt sem hagynak alább a próbálkozások, hogy kanonizálják a magyar történelemképet. És figyelmeztetés, ha a szobrok ügyében zajló harc Európa közepén jelzi a haladási irányt.   

suddeutsche.jpg

Magyarországra vágynak a populisták, mert Orbán Viktor szívesen látja az új jobboldalt. Ezt Marsovszky Magda, a Németországban élő, kultúrtudományokkal foglalkozó kutató mondta. Kifejtette, hogy a kormányfő komolyan gondolta, amit országértékelőjében hangoztatott, hogy ti. kész befogadni a liberalizmusból és politikai korrektségből kiábrándult nyugati menekülteket. Ráadásul sok nyugat-európai szereti ezért. A szakértő aláhúzza, hogy

a miniszterelnöknek kicsi a mostani ország,

minden alkalommal áradozik Nagy-Magyarországról. Az 500 ezer zarándok mellett minden évben kormánypolitikusok is elutaznak Csíksomlyóba, eléneklik a revansista Székely himnuszt, az unió kellős közepén! Viszont egészen rettenetes látni a kapcsolatot Trump nacionalista ideológiája és a magyar vezetés között. A Breitbart az idén már 16 cikket jelentetett meg Magyarországról, kiemelve, hogy Orbán az új Európa élharcosa. A portál volt főszerkesztője, az elnök tanácsadója, ugyanazt az ideológiát vallja, mint Orbán.

 

Facebook Comments