Amikor Brüsszelről van szó, a kormány képtelen igazat mondani – most Varga Mihályék hazudoznak

Amikor Brüsszelről van szó, a kormány képtelen igazat mondani – most Varga Mihályék hazudoznak

 

11650383_420741_61c57e46a502a8a93c1efe11622d168f_wm.jpg

Siker, siker siker – a magyar gazdaság akkora siker, hogy még Brüsszel is elismeri. Lényegében így áradozott az Európai Bizottság országjelentéséről Varga Mihály gazdasági miniszter. Minthogy a kormány képtelen igazat mondani – főleg, ha Brüsszel is érintett – természetesen a győzelmi jelentés fele sem igaz.

Ezt állítja a kormány az Európai Bizottság országjelentéséről: „Az Európai Bizottság közzétette Magyarországról szóló 2017. évi országjelentését, amelyben elismerően írnak az adósságcsökkentésről, a gazdasági növekedésről, a munkahelyteremtésről és a közelmúlt kormányzati intézkedéseit is pozitívan értékelik. A jelentésben foglaltak is azt mutatják, hogy Magyarország erősödik, és a gazdaság teljesítményét már a nemzetközi szervezetek is elismerik.” (Milyen érdekes, hogy Brüsszel épp azt a szlogent használja – Magyarország erősödik! – amit a kormány is. Nagy szellemek, ha találkoznak.)

Akit egészen pontosan érdekel a győzelmi jelentés, és az elmúlt napokban képes volt kikerülni a csatlósmédiából ömlő ismételgetését, nyugodtan elolvashatja itt. A lényeget már ismertettük.

Nem nagyon meglepő módon sem a kormánynak, sem lakájmédiájának mindez nem sikerült – vagyis a brüsszeli szöveg lényegi részének ismertetése. Ugyanis a bizottsági jelentésben azt is olvashatjuk, hogy:

  • 8 évvel a válság után, 2016-ra volt képes a magyar gazdaság túlszárnyalni a válság előtti reál-GDP-t,
  • a növekedési potenciál még mindig alacsonyabb 1 százalékkal, mint 2008-ban volt,
  • komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya,
  • a bankok a különadók és a jogszabályok miatt még mindig nehezen és kevés hitelt adnak, így nem fejlődik a magángazdaság,
  • a különadók visszafogják a gazdaság fejlődését,
  • az oktatás helyzete és benne a romák részvétele folyamatosan romlik,
  • a magáncégek nem fektetnek be, a beruházások kisebbek az amortizációnál,
  • folyamatosan romlik Magyarország versenyképessége az állandóan változó jogszabályok és a korrupció miatt.

Viszont is azt megállapítja a jelentés, hogy további, jelentős adócsökkentés mind vállalati, mind a magánszemélyek oldalán jelentős lökést adhatna a magyar gazdaságnak. Igaz, ehhez át kellene alakítani a költségvetés szerkezetét, hisz ha ennyit költ magára az állam, valahogy be kell rá szedni a pénzt. Azonban ez utóbbi megállapítás, vagyis hogy

az Európai Bizottság további adócsökkentést szorgalmaz Magyarországon, nem passzol valami jól az orbáni harci tematikához, miszerint Brüsszel fel akarja számolni a magyar adócsökkentést.

A valóságban természetesen Brüsszelnek nincsenek ilyen tervei, hisz az adópolitika mindig is tagállami hatáskörbe tartozott és most sem akarják kivenni onnan. Szerencsére, ha valaki kizárólag kormányszennyet fogyaszt, semmiképp nem zavarhatja meg a gondolkodását a valóság.

(fotó: index.hu)
Facebook Comments