Breaking news: “A király meztelen” – óriási áfacsalásról ír a Hungarian Spectrum

Breaking news: “A király meztelen” – óriási áfacsalásról ír a Hungarian Spectrum

money-hungary-cash-business-forint-1-kg-kenyer-fresh-new-hd-wallpaper-.png

Újabb hatalmas áfacsalás nyomára bukkant Magyarországon az az amerikai szakértő, aki 3 éve közreműködött az étolaj forgalmi adója körüli visszaélések leleplezésében.

Mint emlékezetes, az az ügy vezetett el ahhoz, hogy 6 magyar kormányzati tisztségviselőt kitiltottak az Egyesült Államokból.

Maximilian Gebhardt időközben kilépett a State Departmenttől, jelenleg egy tanácsadó cégnél dolgozik, egyik szakterülete továbbra is a korrupció. Mint írja, ezúttal az keltette fel a gyanakvását, hogy hivatalos részről mekkora felzúdulás követte az olimpia elleni aláírásgyűjtés sikerét, ideértve, hogy Matolcsy György szerint az USA annak idején meg akarta puccsolni az Orbán-kormányt, ezért robbantotta ki egyebek közt a Questor-botrányt.

Az egykori diplomata úgy emlékszik vissza 2015-re, miután benne volt a dolgok kellős közepében, hogy

szó sem volt semmiféle államcsínykísérletről,

legrosszabb esetben is csupán figyelmeztetésnek szánták az akciót.

3 évvel ezelőtt úgy akadtak rá a megfelelő szálra, hogy rájöttek: ha valaki csalni kíván az áfával, akkor a NAV-nak bejelenti be a tranzakciót, bekasszírozza utána az áfát, ám az ügylet nem jelenik meg a célállam(ok) statisztikáiban.

Viszont a portéka áron alul talál gazdára helyben, az induló országban. Ily módon jöttek rá, hogy a főzőolaj, olajos magvak és más kereskedelmi cikkek kapcsán jelentős eltérés van a magyar, illetve a szlovák, szerb, ukrán és horvát kimutatásokban. Gebhardt pontosan ezt a metódust követte most is, annál is inkább, mert a 27 %-os magyar áfánál nincs magasabb a világon és szinte csábít a manipulációra. Ezúttal az autóipari alkatrészek, a repülőgépipar, a mezőgazdaság és a kőolajtermékek forgalmát nézte át, és mindenütt érdekes következtetéseket tudott levonni.

A lényeg, hogy 3,37 milliárd dollárnak megfelelő összeg hibádzik egyedül a 2015-ös elszámolásokban, ami átszámítva

jó ezermilliárd forintnak felel meg.

Ez akkora összeg, amelynek hatása a GDP-n is érződik. A szakember még kutakodik, hogy minden kétséget kizáróan meg tudja fogalmazni a gyanúját, de amit hozzátesz, azt magyarra nagyjából úgy lehet lefordítani: nem zörög a haraszt.

Facebook Comments