Az LMP elmegy a falig – és nagyot fog koppanni a népszavazással

Az LMP elmegy a falig – és nagyot fog koppanni a népszavazással

Pedig a párt népszavazási kérdése hatalmas bukótól menthetné meg az országot.

szel_bernadett.jpg

 

Jávor Bendek és Szigetvári Viktor a múlt évben már megpróbálták a népszavazás eszközével elgáncsolni a Paksi Atomerőmű bővítését – sikertelenül. Az LMP most úgy gondolja, ki tudja cselezni Orbán rendszerét:

népszavazást kezdeményeznek Paks2-vel kapcsolatban, mindjárt egyszerre öt kérdést adtak be a Választási Bizottsághoz.

Szél Bernadett társelnök múlt héten azt mondta, a paksi atomerőmű bővítése, rövidebb nevén a Paks 2 még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás. A baloldal pártjai szépen felsorakoztak a dolog mögé, az MSZP, a DK, az Együtt, sőt a Liberálisok is támogatják és segítik majd az aláírásgyűjtést, ha elindul.

Az Index is azt találgatta:

sikerült-e olyan kérdést megfogalmazni (legalább egyet az ötből), amelyet hitelesít a Nemzeti Választási Bizottság?

Jávor Benedek beadványát korábban azért dobták vissza, mert nemzetközi szerződéssel kapcsolatban nem lehet népszavazást kiírni. 

Az LMP maga sem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre. Ungár Péter elnökségi tag szerint a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről ugyan nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.

Az LMP kérdései a következők:

  1. “Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?”
  2. “Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőműben ne termeljenek áramot?”
  3. “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltását?”
  4. “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Országgyűlés kötelezze a Kormányt a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény megszüntetésének kezdeményezésére?”
  5. “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől megtiltja az atomerőműben történő áramtermelést?”

Akárhogy is nézzük a kérdéseket, mindegyik érinti a nemzetközi szerződést és annak következményeit is, tehát ránézésre vissza fogja dobni (az amúgy Fideszhez húzó) Nemzeti Választási Bizottság.

– Látva a kormány népszavazáshoz való viszonyát, az LMP mindent elkövet, hogy ne tudjanak belekötni a kérdésükbe – hangsúlyozta Szél Bernadett arra a felvetésre, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője korábban megpróbálkozott egy népszavazási kérdéssel, de az nem sikerült.

A társelnök hozzátette, a mostani kérdés csak az első lépés, ha elutasítják, akkor addig folytatják a munkájukat, amíg olyan kérdést nem találnak, amit átengednek a döntéshozók. Ungár Péter szerint a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást. 

Ennek alapján az LMP akciója egy újabb hamvába holt ötlet lehet – bár csodák még történhetnek.

Szél Bernadett a Választási Iroda előtt arról beszélt: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. Szerinte meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben, emlékeztetve, az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon.

Tudjuk jól, hogy hány alaptörvény-módosítást fog elfogadni a Fidesz, ami az ellenzéktől érkezik. Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy az ellenzéknek végeznie kell a dolgát, időről-időre szerepelnie kell a sajtóban. Amikor pedig valaki a politikai sci-fi területére merészkedik (az alaptörvény megváltoztatása az ellenzék kezdeményezésére), mindig felmerül bennünk a kérdés: vajon mit tud Szél Bernadett, amit mi, egyszerű választók nem?

 

Két forgatókönyvet látunk elképzelhetőnek: 

  1. Ha az LMP-nél valami extra megállapodást kötöttek a háttérben a Fidesszel, akkor a népszavazás még át is mehet. Bár ilyenkor is számos jogi lehetőség kínálkozik, hogy elkaszálják, vagy érdektelenségbe is fulladhat. 
  2. Ha Orbánék, ahogy már mi is megírtuk, nagyon ácsingóznak az orosz hitel után és egyáltalán nem érdekli őket az ország rombadöntése (ahogy azt eddig is láttuk), akkor a népszavazási kérdések simán megbuknak. 

Egyszerű dolog belátni, hogy mennyire nem működik a demokrácia Orbán alatt: a nép nem szavazhat az országot érintő egyik legsúlyosabb  gazdasági-politikai és energetikai kérdésben.

Egyébként pont ma jelent meg a HVG összefoglalója atomerőmű-témában: tavaly mindösszesen három nukleáris reaktorblokk építésébe kezdtek bele a világon, ami nem csak ahhoz képest szinte semmi, hogy az iparág aranykorának csúcspontján ez a szám 234 volt. Böngésszen szemléltető ábrákon annak bizonyságáért, hogy a kormány paksi beruházási elképzelései nem csak az orosz hitel miatt kockázatosak.

Facebook Comments