Pénztáros Lőrinc most elismerte, amit már úgyis mindenki tudott

Pénztáros Lőrinc most elismerte, amit már úgyis mindenki tudott

Amiből ügy lehet, azt jobb, ha nem megtudják, hanem megszokják az emberek. meszaros-lorinc-es-orban-viktor.jpgEmlékeznek még, amikor októberben a sokszoros milliárdos gázszerelő azzal dobta le magáról a felelősséget a Népszabadság bezárása miatt, hogy azt állította

nincs egyetlen Opimus-részvényem sem?

Hát most lett: a felcsúti polgármester hivatalosan is a nevére vette a cégbirodalmat.

Eddig is az övé volt persze, az embere ültek benne, és nem is érdekeivel ellentétesen irányították, de eddig valószínűleg csak az Opimus mögött álló tőkét adta hivatalosan: ő jegyezhette a cég által kibocsátott kötvényeket.

Mészáros 4 lépésben szállt be az Opimusba:

  • az emberei átvették a cég irányítását,
  • kötvényjegyzéssel pénzt pumpált bele,
  • a cég tulajdonhoz jutott a piacon,
  • Mészáros hivatalosan a nevére vette.

Az Opimus a médiapiacon jutott egy jelentős részesedéshez a Fidesznek fontos megyei lapok, a miniszterelnöknek kedves Nemzeti Sport, valamint egyéb lapok, mint a például Világgazdaság felvásárlásával. Ami meg nem kellett, azt még az előző tulajjal bezáratták, mint a Népszabadságot.

Igyekeztek távolt tartani az ügytől, a Fideszt és Orbánt, de csak annyira sikerült, mint az olimpia esetében. Azaz sehogy. Senki nem hitte el, hogy azért mert

  • az előző tulajdonos zárja be
  • és Orbán embere csak hónapokkal később veszi a nevére a céget

ne lenne köze a bezáráshoz.

Az Opimushoz hasonló módszert követtek a Konzum Nyrt. esetében, amelyik a nyáron vette meg a Hunguest-szállodákat Leisztingertől. A B1 blog már akkor írt az ügyről, kész tényként kezelve, amit most hivatalosan is beismertek.

Jól látszik, hogy a két módszer ugyanaz, a Fidesz- és kormányközeli oligarcha érzékenyebb területeken előbb a háttérben szerez tulajdont, és csak akkor ismeri el, hogy az övé, ha már mindenki biztos. benne, hogy az.

Egyéb ügyekben nem ennyire szemérmesek: aminek – úgy gondolják – a közvéleményben nem lesz nagyobb visszhangja, például mert már úgyis az övé volt, mint az Echo TV, azt nyíltan veszi meg a pénztárnok.

De amiből ügy lehet, azt jobb, ha nem megtudják, hanem megszokják az emberek. Szalámitaktika.

Próbálják elkerülni, hogy harácsolás látszatába keveredjen Orbán házipénztár-kezelője.

Csak nem sikerül (ez sem). Nem feltétlenül okosabbak, mint Zuckerberg.

Igazán majd akkor lesz érdekes ez a lépésről-lépésre haladó tulajdonszerzés, illetve annak legalizálása, ha majd egy zsebszerződés alapján átveszi a vagyonkezelőtől a cégbirodalmat annak valódi tulajdonosa.

  • A zsebszerződés, a strómanhasználat és a frontoltatás meglehetősen elterjedt gyakorlat a magyar üzleti életben.
  • A G-nap után derült ki, hogy nem példátlan a Fidesz körnényi oligarcháknál sem.

Arra meg Mészáros mostani beismerése mutat rá, hogy időnként más a valódi, mint a névleges tulajdonos, és a valódi gazda időnként át is veszi, ami az övé, és már mindenki úgyis tudja, hogy övé.

Facebook Comments