Összecsap a nárcizmus: üres Botka-Gyurcsány párharccá silányult az ellenzéki összefogósdi

Összecsap a nárcizmus: üres Botka-Gyurcsány párharccá silányult az ellenzéki összefogósdi

Mindkét szereplőnek megvan a saját stratégiája, de még mindig egymással foglalkoznak, ahelyett, hogy a választóikkal és a programjukkal foglalkoznának. A jelenlegi helyzet kristálytisztán vetíti előre a baloldal bukását 2018-ban.

gyurcsanybotka.png

 

Nem tudnak leállni: üzengetéssel telik a választásra készülés a baloldalon. Ahelyett, hogy a két politikus a saját portáján söpörne, szembenézne saját magával és sajt vízióval lepné meg a maradék választóit, marakodnak egymással a nyilvánosságban.

Gyurcsány megüzente, hogy látja jónak. Erre Botka visszaüzent, hogy nem foglalkozik vele. 

Gyurcsány nem akar kimaradni a buliból. Nem akarja elfogadni, hogy már akkor vesztett, amikor 11 éve kiszivárgott a beszéde. Magyarország, a magyar választók sosem bocsájtják meg neki az őszödi beszédet. Ha akkor elmond, eltűnik és egy jó pár év múlva visszatér, még bárki lehetett volna belőle. Vagy egyszerűen csak ki kellett volna bírnia, hogy nem ő van a középpontban, nem ő van a reflektorfényben.

De nem bírja ki.

Szerepelni akar, tolja magát előre és minden megmozdulásából üres hatalomvágy süt. Amikor kormányzott, ugyanez ment: minden második hónapban bejelentett valami világmegváltó programot, aminek a fele se valósult meg. Közben az elvtársak meg egymást fúrták a háttérben, a Fidesz pedig észrevétlenül váltott sebességet. Mire a szocik felfogták, mi történik, ott volt Őszöd, a válság, aztán a legkisebb rossz Bajnai, aki már képtelen volt menteni a menthetőt.

Gyurcsánynak jót tett volna, ha visszavonul. Az országnak is. Vannak pillanatok, amikor az okos hadvezérnek vissza kell vonulnia, mert látja, hogy ebben a csatában nem győzhet, de később a háborút még megnyerheti. De győzött a rövidlátó egocentrizmus, a világmegváltás.

Gyurcsány amúgy jó politikus is lehetne, ha lenne képessége az önmérsékletre és az önkritikára.

Most is üzenget, harcol, prédikál, a nyugdíjas nénik, akik anno beleszerettek, tapsolnak neki. Valódi teljesítményt tőle a szavakon felül magyar választó már nem vár. Az újságíró pedig beteszi őt a hírekbe, hiszen valaha miniszterelnök volt és még megvan a rajongótábora.

Botka motivációi is remekül érthetők. Sikerrel viszi Szegedet, határozott, kemény kezű madame-ot kell játszania a Magyar Szocialista Párt nevű kuplerájban. Különben a lányok a nyakára másznak. A lányok már elfogyasztottak pár madame-ot és Botka nem akarja úgy végezni, mint Megyó, vagy, mint Bajnai.

Botka alapvető gondja, hogy egyszerre kellene szervezeti fejlesztést végrehajtani a szociknál és programot adni az országnak, vonzó jelszavakkal és körítéssel.

Tudja jól, hogy ami most van, azzal nyerni képtelenség. Szétesett párt, ami még mindig csak szavak szintjén nézett szembe azzal, hogy nekik már lejárt az idejük. dinoszauruszok marakodnak a koncon.

Ha Botka és csapata esetleg nyerne, akkor pedig csak több gond szakad a nyakába: az ellopott fideszes milliárdok és a teljesen fidesz-nyalonc állami gépezet, amit a fortélyos félelem igazgat. És a szétlopott ország ezer frusztrációja, problémája, amit persze ő sem fog tudni megoldani. 

De ez még messze van.

Botkának előbb meg kell vívnia a saját táborával, a kisebb pártokkal és Gyurcsánnyal.

Vagy integrálnia kell őket, vagy le kell szalámiznia, hatástalanítania. Ez folyamatos külső és belső harcokat, rengeteg okos lépést feltételez. Nem tudjuk, Botka Lászlóban van-e annyi a politikai érzék, hogy mindenkivel szemben megtalálja azt a fegyvert, ami megfelelően semlegesíti.

Botka László tudja, hogy az egyetlen esélye,

  • ha a saját víziót ad az országnak,
  • ha programja van,
  • ha jelszavai vannak,
  • ha vállalható arcokat állít ki a kampányig. 

A szocikat tehát még megmentheti, ha Botka elkezd mozogni a pályán, de egyes csapattagoknak ez a véget is jelentheti. 

  • Gyurcsány még mindig azt hiszi, hogy miniszterelnök lehet belőle és a politikai karrierje még mindig tart.
  • Botka előtt teljesen bizonytalan út áll a választásokig és onnantól még nagyobb harc.

Egy biztos: ha ők egymás nyírásával foglalkoznak majd a következő hónapokban, akkor 2018-ban a Fidesz és a Jobbik visz majd mindent, és talán jut egy kis szerep a feltörekvő kicsiknek is.

 

Ha Gyurcsánnyal üzengetnek egymással, biztos a vereség. 

Sokak szerint egy még nagyobb vereség és az MSZP-DK páros teljes eltűnése jót tenne a baloldalnak egy ilyen helyzetben. A tisztítótűz után, amikor a füst eloszlott, lehet, hogy új arcok tűnnének fel és képesek lehetnének egy új baloldal felépítésére.

Facebook Comments