Párttá alakult a Momentum, a Fidesz és Botka már együtt élezik a böllérkést

Párttá alakult a Momentum, a Fidesz és Botka már együtt élezik a böllérkést

Vajon kire lehet veszélyes az új párt? A Fideszre, az MSZP-re, vagy a kis ballib pártokra? Összeszedtük, mit gondolnak az elemzők erről az izgalmas politikai helyzetről.  
momentum.jpg

„Leleplezőnek” szánt cikk jelent meg a Magyar Időkben a hétvégén párttá alakult Momentum Mozgalomról. A cikk szerint

  • az MSZP-s és volt SZDSZ-es politikusok gyerekei
  • Soros és Izrael pénzén
  • akarják a migráncsokat Magyarországra csábítani.

A másik oldal szerint a Momentumot a Fidesz találta ki, hogy még jobban megossza a baloldali-liberális politikai teret.

Amiért mindenki a Momentummal foglalkozik, az az, hogy a megszokott ellenzéki bénázás helyett profin felépített csapattal és kommunikációval, jó kampánnyal akadályozták meg, hogy Magyarország pénzügyi válságba sodorja magát egy olimpia-rendezéssel. Illetve, ezzel a kampánnyal sikerült megfutamítaniuk a Fideszt és kivívniuk Orbán Viktor haragját is. Mindezt pár hónap alatt. 

Azaz: a Momentum több eredményt mutatott fel pár hónapos kampányával, mint a többi ellenzéki párt az utóbbi évek alatt. 

Még csak most alakultak párttá

A Momentum szombati közgyűlésén hivatalosan is döntöttek arról, hogy párttá alakulnak és elindulnak a választásokon. A név nem változik, maradnak Momentum Mozgalom – számolt be a 24.hu vasárnap.

A portál cikke szerint az elnöki posztért egyedül Fekete-Győr András indult, őt egy évre választották meg, a 2018-as parlamenti választásokra ő vezeti a szervezetet. A négy alelnök végül Orosz Anna, Soproni Tamás, Pottyondy Edina és Kádár Barnabás lett. A párt azt tervezi, hogy a választáson 106 egyéni jelöltet állít, és kormányképes erővé kíván válni.

“Óriási siker, amit a Momentum a fiatalságával, a civilségével, az újszerűségével elért. Az egész gyűjtés alatt látszott, hogy a mozgalom vezetői profik, tudják, mit csinálnak. Ugyanakkor egy-egy átütő erejű akció után mindig az a kérdés, meddig tart a lendület”

– fejtette ki a 168 Órának Varga Áron politológus.

Az új párt a következő heteket intenzív ismertség-növelő vidéki turnékkal tölti ki, de közben kapnak jobbról és balról is. – Mindig meglepi a kormányzatot és az ellenzéket, ha megjelenik egy új szereplő a politikai palettán – mondja Varga Áron. Arra a kérdésre, hogy kinek kell féltenie a szavazóbázisát a Momentumtól, azt válaszolta, első körben azoknak a pártoknak, amelyek a liberális városi értelmiségi emberekhez szólnak, vagyis ő főleg az Együtt, az LMP, valamint a Párbeszéd vezetői helyében aludna rosszul mostanában. Második körben a Fidesztől és az MSZP-től is átcsábíthat szavazókat a Momentum, ugyanakkor jelenleg a kormánypárt szavazói vannak a legnagyobb biztonságban.

Annak ellenére, hogy a Fidesz szavazóbázisát egyelőre nyilván nem érinti az új párt felbukkanása, a kormányzó erő a propagandistákat máris ráuszította a fiatalokra. Így a Magyar Idők gyorsan kiderítette, hogy

  • egyes tagjai a Momentumnak már segítettek migránsoknak (!),
  • vannak olyanok, akiknek a szülei az MSZP-ben, vagy az SZDSZ-ben politizálnak (!),
  • vagy éppen a CEU-n / Oxfordban tanulnak (!).

A kormánypárt egyik közpénzből fenntartott propagandalapja azt sejteti, hogy a Momentumot Soros György pénzéből, esetleg izraeli forrásokból építették fel. (Egy kis zsidózásért, vagy migráncsozásért jó drágán megfizet az ország, szuper ötlet az adófizetők pénzét ellopva propagandaújságot fenntartani és az adófizetőket egymásra uszítani – mellékszál.)

A 168 Óra ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Fideszben nem kis zavart okozott az olimpiai aláírásgyűjtés sikere, lásd Kósa Lajos újabb szerencsétlen megfogalmazását, amikor Budapestre próbálta hárítani a „balsikert”, mire Tarlós István nyilvánosan megsértődött. A helyzetet Orbán Viktor zárta le, amikor „álomgyilkosnak” nevezte az olimpiát megfúrókat, így kikiáltva az új ellenséget.

Azt az elméletet, hogy a Momentumot a Fidesz találta volna ki, így elég egyértelműen elvethetjük. Az viszont biztosnak látszik: a Momentum először az ellenzéket tudja leváltani 2018-ban, annak ellenére, hogy megnyilatkozásaik ezzel ellentétesek. Böcskei Balázs politológus 24.hu-n megjelentetett írása is alátámasztja Varga Áron szavait: a Momentum főleg az „urbánus” kispártokat veszélyezteti egyelőre, az MSZP-re, vagy a DK-ra nincs nagy hatással. Ezért is mondhatta Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője a hétvégi pártrendezvényen, hogy „Vessetek a mókusok elé, én örülök a Momentum indulásának”.  A Republikon Intézet elemzése viszont mindezzel ellentétes állításokat tesz: szerintük már elindult a Botka-Momentum-háború, mert mind az új Botka-féle MSZP, mind a Momentum az ellenzéki terep uralására, mind a bizonytalanok megszólítására törekszik.

Facebook Comments