Börtön járjon azért, ha egy politikus hazudik a vagyonnyilatkozatáról

Börtön járjon azért, ha egy politikus hazudik a vagyonnyilatkozatáról

Két havi börtön és 1,5 millió forintnyi bírság – ez jár a hibás vagyonnyilatkozatért. Persze nem Magyarországon, hanem Franciaországban. Az LMP most Magyarországon is szigorítana a törvényen – ezzel elvben nyitott kapukat dönget, hisz a Fidesz is ezt tenné. Persze csak olyankor, amikor politikai érdeke fűződik hozzá.ra_1.png

Hogy mennyire értelme van ma Magyarországon a választott képviselők által kötelezően leadandó vagyonnyilatkozatoknak, mi sem mutatja jobban, hogy egyetlen egy érdemi vizsgálat sem indult, amikor:

  • Matolcsy György volt képtelen megbirkózni a feladattal,
  • Rogán Antalról már nem is érdemes beszélni, akinek néha nő egyet a lakása, nyaralóján pedig olyan medence épült, amit a fizetéséből biztos nem spórolhatott össze,
  • a fideszes Farkas Sándor pedig röpke 1,5 milliárd forintot hagyott ki a bevallásából, 
  • Mészáros Lőrinc pedig egyszer egymilliárdot felejtett ki belőle,

Mert hát ugyan ki emlékezhetne minden kicsi milliárdocskára?

És ez csak a jéghegy csúcsa, hisz nem is említettük még a méltán jó partinak számító Lázár gyerekeket, akikre gondos apjuk tízmilliókat érő lakásokat iratot. Ahogy Szijjártó Péter szorgos szüleit is ide vehetjük, akik agg korukra már csak csemetéjük boldogulását tartják szemük és pénztárcájuk előtt.

Mindezek alapján könnyen kijelenthetjük: a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer egy vicc.

Rossz vicc. 

Természetesen a Fidesz pszeudóvalóságában a magyar rendszer „az egyik legszigorúbb Európában”. Akkor hát a Nyugatnak tényleg bealkonyult.

Persze nem mindig ezt gondolta a jelenlegi rendszerről a Fidesz. A 2014-es választások előtt, amikor egészen véletlenül kirobbant a Simon Gábor ügy, Gulyás Gergely még azon a véleményen volt, hogy: a jövőben

szankcionálhatják az elrontott, vagy hibásan leadott képviselői vagyonnyilatkozatokat, akár anyagi felelősségük is lehet ebben az érintetteknek.

Aztán megnyerték a választásokat újra, és láss csodát: az oly nagyon várt és tervezett szigorításnak nyoma sem lett. Sőt, ma már ugye ez a rendszer

Európa legszigorúbbja.

Pedig az LMP sem menne elég messze, de már így is kiverte a biztosítékot a Fidesznél. A kormány szerint szakmaiatlan és alkalmatlan az a javaslat, miszerint a leadott vagyonnyilatkozatokat az Állami Számvevőszék lenne köteles közhiteles adatforrások felhasználásával ellenőrizni. Na még mit nem! Hogy valaki rákérdezzen esetleg a kihagyott négyzetméterekre, telkekre, cégekre, milliókra? Hivatalosan is elhangozzon a kérdés:

De kedves képviselő úr, hát miből spórolt össze egy 100 milliós ingatlant az évi 20 milliós fizetéséből?

És sajnos azt sem lehet mondani, hogy hát

  • a tántim hagyta rám,
  • adta kölcsön a menyem,
  • anyucikám verte dobra a kelengyéjét.

Mert azt is csekkolná a hivatal.

Könnyű belátni: senkinek sem engedheti meg a Fidesz, hogy a zsebükben turkáljon. A sajtó néha megpróbálja ugyan, olyankor azonban jön a felcsúti zseni, a gázszerelőből lett kisgömböc és gyorsan felvásárolja az okvetetlenkedő orgánumot. Akkor pedig – rövid, de hangos jajveszék után – lesz nagy csend.

Pedig nekünk, állampolgároknak nem igen van más eszközünk arra, hogy elejét vegyük – na jó, megnehezítsük – az érdek köz jellegének anyagi ráhatással történő elveszejtését politikusok által. Márpedig igen nagy szükség lenne arra, hogy valamiképp rávegyük őket:

legalább kevesebbet lopjanak.

Mert ha nem teszünk semmit, végül nem lesz az országnak olyan fertálya, amely ne a zsebükben lenne.

Facebook Comments