Lázár államtitkára nem szakadt rá a stúdió: babarózsaszín állomvilágba kalauzolta a nézőket

Lázár államtitkára nem szakadt rá a stúdió: babarózsaszín állomvilágba kalauzolta a nézőket

Nem zavarja a magyar kormányt, hogy a napelemes tetőcserép már most olcsóbban gyártható, mint a „sima” tetőcserép. Nem zavarja az sem, hogy egyes országok napokig megújuló energiával működnek. Németországban a megújulók miatt lassan a fogyasztók alig fizetnek az áramért. A magyar kormánynak akkor is Paks kell. És az atomerőmű gigaberuházásából való részesedésért képesek oltári ökörségeket beszélni a televízióban.

wtf_eastwood.gif

Nem tudjuk, hogy ez a totális őrület, vagy totális inkompetencia-e, esetleg olyan emberek ülnek a kormányban, akik nem olvasnak újságot:

helló, 2017 van!

Minden rekordot megdöntött a megújuló energia olcsósága. A napelemek és szélerőművek mindenhol épülnek. Benne vagyunk a megújuló energia forradalmában.

Igazából tudjuk, hogy nem is a totális őrület, vagy az inkompetencia, hanem az egyszerű pénzéhség mondatja azokat a hülyeségeket (nincs erre jobb szó, sajnos) Lázár államtitkárával, amiket tévében mondott nemrég.  

Csepreghy Nándor ugyanis az ATV-ben megesküdött, hogy a paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszírozná az ország.

Ez az a mondat, amitől minden, energiahatékonysággal foglalkozó szakember dob egy hátast, akkora nonszensz. Az Energiaklub és számos közgazdász évekkel ezelőtt kimutatta, hogy a paksi atomerőmű megépítésébe, az orosz hitel visszafizetésébe belerokkan az ország.

 

Úgy is fogalmazhatnánk: a paksi atomerőmű az Orbán-kormány 4-es metrója. Évszázadokig emelgetik majd, ha megépül.

  • Drága: drága megépíteni, drága fenntartani, drágán termel áramot.
  • Mindezek miatt fölösleges.
  • És a tetejébe még veszélyes is.

Az államtitkár úr elegánsan elsiklott afelett, hogy mire Paks2 megépül, már nagyjából minden ország nap- és szélenergiával működik majd. (Már most vannak országok, amelyek csak megújuló energiával működnek és köszönik, jól vannak. Ez nem utópia. Ez a közeljövő.)

A napenergiában és szélenergiában az a jó – bár ezt az államtitkár úr nem tudja -, hogy ingyen van.

Ha egyszer egy naperőmű, szélerőmű-park megépült, annak csupán karbantartási költségei vannak. És termeli az áramot. Ingyen.

Az ingyennél pedig nincsen olcsóbb.

Mi pedig majd fizethetjük vissza a milliárdokat az oroszoknak és persze az orosz energiafüggésünk is növekszik, hiszen az atomerőműbe való hasadóanyagot is tőlük kell majd beszerezni. Nem is beszélve arról, mennyire veszélyesek ezek az atomerőművek, amikről kiderült pár hete, hogy nem is működnek jól.

Ezek után Csepreghy Nándor még rá is kontráz, azt mondja:

„Az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalása arról szól, hogy miként lehet felhasználni majd a nyereséget, nem másról.”

A nyereséget.

 

wtf1.gif

Amikor a szomszédos országok folyamatosan állnak át az új, zöld energiatermelésre, majd mi exportálunk áramot nekik. Az atomerőművünkből, amely 10-szer, vagy akár százszor drágábban fog áramot termelni. Már, ha működik egyáltalán. 

És Csepeghy Nándor nyereségről beszél.

Nem, hogy nyereség nem lesz: az ország bele fog rokkanni egy új atomerőmű felépítésébe. Ez lesz Magyarország energia-trianonja.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csuklás nélkül mondta ki a következő mondatot is:

Szerinte nem várható, hogy a beruházás során sokszorosára növekedjenek a költségek.

Az államtitkár úrnak elég vastag volt a bőr az arcán ebben a pillanatban is, elég, ha csak a Dagályra gondolunk, vagy a Liget Projektre. Vagy a folyamatosan emelkedő áru Puskás Stadionra. Valószínűleg ő is érezte, hogy valami nem stimmel ezzel a kijelentéssel sem, ezért pont példaként pont ezt a stadion beruházást említette, amelyre állítása szerint „a kormány az eredeti tervek szerint is 180 milliárd forintos büdzsét fogadott el”.

A beszélgetés akkor csapott át teljesen abszurdba, amikor az államtitkárt a korrupciós veszélyekről kérdezték. Itt arra hivatkozott, hogy

  • Magyarországon a lehető legszigorúbb közbeszerzési törvény van érvényben,
  • az ellenzék általában akkor érvel ezzel, amikor elfogynak az észérveik
  • a Transparency International korrupciós jelentése pedig „hangulatjelentés”. 

Erre már tényleg az ember csak néz hitetlenkedve. 

Csepreghy Nándortól még egy klasszikus, idézhető mondattal búcsúzunk:

„Olyan véleményekkel, amelyek kifejezetten atomellenesek, nem lehet vitatkozni.”

Facebook Comments