5 érv amellett, hogy a Heineiken-Csíki Sör-háború miért csak porhintés és irtó gáz

5 érv amellett, hogy a Heineiken-Csíki Sör-háború miért csak porhintés és irtó gáz

Megy egy ideje a Heineken-Csíki Sör-magyar kormány-háború a médiában, az arcvonalak teljesen összezilálódtak, az egyszerű sörivó csak ül, már kezdi nem érteni, hogy mi a fene történik, miközben mindkét cég és Lázár János is csak a maga hülyeségét fújja.

szijjarto_heineken.jpg

Szijjártó a Heineken gyárában, 2014-ben éppen stratégiai partnerségi megállapodást köt és örül (MTI-fotó)

Nem, nem kívánunk igazságot tenni a háborúban, nem is érdekel bennünket, hogy ki lőtt először, igazából csak fel szeretnénk sorolni pár okot, hogy a kedves olvasó maga dönthesse el, kinek szurkol és iszik-e egyáltalán piroscsillagos, vagy újabban Betiltott Sört (vagy mifenét).

 

  1. Kell valami, ami ellen a kormány csatát vívhat, csak éppen nem ez

 

(Bumm, ezt is Soros intézte el!) A gonosz holland multi kontra szegény erdélyi kézműves sör csatájában persze mindenki oda áll, ahová akar, csak hadd világítsunk reá egy apróságra:

A kormánynak nem az a dolga, hogy két külföldi magáncég perében állást folaljon. Lázár Jánosnak és Semjén Zsoltnak, akinek ezer és egy feladata van, gyakorlatilag ő maga a végrehajtó hatalom, felette csak az atyaúristen és Orbán Viktor lebeg, ne ezzel foglalkozzon.

  • Foglalkozzon az összedőlt egészségüggyel,
  • foglalkozzon a szétcseszett oktatással,
  • foglalkozzon a szana-széjjel rombolt örökségvédelemmel,
  • természetvédelemmel,
  • vagy a virágzó korrupcióval.

Hogy két, a magyar államtól teljesen független, külföldi magáncég hogyan reklámozza magát és próbálja  a konkurenciát lenyomni, az nem a magyar kormány dolga.

Nyilván tudjuk: kormányunk a „nemzeti érzelmekre” és a multiellenességre rájátszva próbál szavazatokat szerezni. Mer’ ők igaz magyarok. De miért nem foglalkoznak akkor Magyarország igazi gondjaival? Az lenne aztán a hazaffyasch cselekedet!

 

  1. Nem igaz a kézműves erdélyi sör és a gonosz holland multi története

 

Egyszerű hazugság a sztori, amit a magyarkodók gyorsan be is szívtak. Miért?

A csíkszeredai sörgyárat 2003-ban a holland Heineken cég megvette, márkanevestül. Ezt a sört románul mindenki bere (de) Ciuc néven ismeri. Ha ezt magyarra fordítjuk, Csíki sör jön ki, ahogy a magyarok mindig is hívták, még ha nem volt is ráírva magyarul, sőt a csíkszeredai gyár kapujára is ez van kiírva: Fabrica de bere Ciuc – Csíki sörgyár (és nem Ciuc sörgyár).

2013-ban a szintén Hollandiában bejegyzett Lixid Project Kft. és Lénárd András vállalkozó 50–50%-os tulajdonosként Csíkszentsimonban kézműves sörgyárat hozott létre, 2014-ben kezdték el a sörgyártást. Mivel azon a piacon, ahova a legkönnyebben el tudnak jutni, a fő konkurens a Heineken Ciuc Premium-a (azaz a magyarok körében a Csíki sör), a magukét Igazi Csíki Sör-nek nevezik el, így, magyarul, hogy a magyarok már csak ezért is inkább ezt vegyék, még ha drágább is egy kicsit. (Annyit viszont megér, hiszen ha ezt vesszük, nemcsak a sört fizetjük, hanem a „magyarságot” is. A piacnak ugyanis semmi sem szent, a magyarságot simán lehet marketingcélokra is használni, úgysem fog az senkinek leesni, hogy aki „magyarságot árul”, azt akár nemzetárulónak is nézhetné valaki.) De nemcsak ezért kell hogy magyarul legyen, hanem azért is, hogy hátha így a magyarul nem tudó románok nem veszik észre a stiklit, és ezzel a névvel el lehet szipkázni a vásárlókat a Heineken elől. És biztos, ami biztos, a Csíki Sör márkanévre 2013. szeptember 2-án, majd az Igazi Csíki Sör márkanévre 2014. április 15-én nem is Romániában, hanem Budapesten nyújtják be a bejegyzési kérelmet.

Ennek alapján elég egyértelmű, hogy messze nem arról van szó, hogy megint ütik a szegény erdélyi magyarokat, most éppen a hollandok, hanem, hogy egyszerű névbitorlásról van szó. Pont. Lehet ezen vitatkozni, de ebbe aztán csak bele kellett erőltetni a magyarkodást. Feleslegesen, már megint.

(Bővebben az Átlátszó írt a tulajdoni viszonyokról egyébként.)

 

  1. „A tiltott önkényuralmi jelkép” egy nagy fals duma

 

A Heineken, mint vállalat 200 éves. A cég mindig is ezt a logót használta, annak semmi köze a kommunizmushoz (ahogy a Pelegrinón lévő vörös csillagnak sincs). Lázár János (vagy Semjén Zsolt) valószínűleg direkt csinál úgy, mintha nem lennének ezzel tisztában.

Ha valaki minimálisan is tanult történelmet, művészettörténetet pláne, akkor tudja, hogy különböző korokban különböző formák és színek mást jelentettek. Van, akinek a svasztikáról az indiai védő jel jut az eszébe, van, akinek meg a nácik. De ez két különböző földrész és két nagyon különböző korszak. A szimbólumok felhasználása tehát nagy szórást mutat – a Heineken vörös csillagának pedig semmi köze a kommunistákhoz. (Akiket egyébként szintén zavar – kérték is, hogy a vállalat vegye le a logójából. Majd hülyék lesznek, hiszen így különböztetik meg magukat a többi sörtől.) 

Tényleg kíváncsiak vagyunk, vajon Lázár Jánosék mikor hoznak egy olyan törvényt, hogy az összes indiai, vagy éppen japán templomról le kell mosni a ráfestett svasztikát.

A másik oldala a dolognak a vörös csillag politikai felhasználása, aminek kapcsán a strasbourgi bíróság kétszer is megbüntette már Magyarországot. 2011-ben a Munkáspárt 2006 tiszteletbeli elnökét vette elő a magyar állam a vörös csillag viseléséért. Az EU emiatt, illetve a vörös csillag köznapi – azaz nem kereskedelmi vagy művészeti – használatának tiltása miatt is többször megbüntette Magyarországot.

Pláne, hogy uniós jog szabályozza, mi lehet egy védjegyen – ezt a magyar kormány nehezen fogja felülírni. Akkor minek is tornászunk még mindig ezen? Hogy az adófizetők még többet fizethessenek, az EU-nak is a büntetést?

 

  1. A Heineken hány embert foglalkoztat Magyarországon?

 

A mocskos multija, biztos csak kihasználja a szegény dolgozókat! Semjén Zsolt már megint nem nyugszik a vasárnapi boltbezárás után; kell megint valaki aki ellen csörgetheti a kardját. Valahogy meg kell mutatnia, hogy csinál is valamit és nem csak ájtatosan mosolyog a nemzeti ünnepeken, a fehér lóról.

De vajon hány milliárd forint adót és járulékot fizet be a Heineken a központi költségvetésbe, amiből Semjén Zsoltnak is telik? Meg Lázárnak is bőven, azokra a finom szabású öltönyökre? Meg helikopterre Tóninak. Meg Lőrincnek, hogy a zsenijét kiterjessze. Bizony-bizony, az mind az ilyen vállalatok működéséből van.

Most nekimegy a magyar kormány a Heinekennek, az nem csak ezt az egy vállalatot ijeszti el, üldözi el, hanem üzenet a többinek is: itt bizony, gyerekek, mindenki magasról tesz a piacgazdaságra, csak a rövid távú politikai érdekek vezérlik a magyar kormányt. Hogy a magyarnak miből lesz munkája, kenyere, az nem érdekes. Hogy az az 500 ember, akik a gyárban dolgoznak, miből fognak megélni… kit érdekel, igaz? A lényeg, hogy a mocskos multikat, meg a rohadt hollandokat gyűlölni lehessen. Csakhogy, a gyűlöletből nem épül fel az ország, nem lesznek adók és nem lesz mit ellopni.

Vajon a Betiltott Igazi Csíki Sör hány embernek ad munkát Magyarországon? Költői kérdés volt, valószínűleg egynek sem. 

  1. 2014-ben még stratégiai partner volt a Heineken

 

Nohát, Szijjártó még két-három éve olyan boldogan rázogatta a hollandok kezét, mintha nem is akarná elengedni soha. 

 

Szijjártó többek között ilyenek mondott:

“A magyar gazdaság növekedése szempontjából kiemelten fontos a magyar-holland gazdasági együttműködés, ugyanis mára 9,5 milliárdos összeggel, a harmadik legtöbb befektetés Hollandiából érkezik Magyarországra.

A sörgyártó a magyar-holland gazdasági együttműködés egyik legjelentősebb képviselője, így a Heineken is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ma jobban teljesít.

Tisztelt vezérigazgató úr, ezúton engedje meg, hogy megerősítsem, hogy a magyar kormány a jövőben is teljes nyitottsággal áll a Heinekennel való együttműködés elé, és örömmel tárgyalunk újabb magyarországi beruházásokról.”

A magyar kormány oldalán, a dicshimnuszok között is szerepel a megállapodás.

Kár, hogy az internet nem felejt és mindig kiderül: a magyar kormány éppen odaáll, ahol mg meg lehet téveszteni egy pár rosszul tájékozott szavazót és fel lehet használni a helyzetet a  megtévesztett állampolgárok felheccelésére. Milyen kár, hogy egy-egy ilyen heccen aztán az egész ország bukik. 

 

 

Facebook Comments