A fideszes Bánki Erik nagyot akart rúgni Botkába, de nagyon mellétalált

A fideszes Bánki Erik nagyot akart rúgni Botkába, de nagyon mellétalált

2012-ben, tehát már öt éve hangzott el Matolcsy György szájából, hogy meg lehet élni havi 47 ezer forintból. Ezt aztán Zsiga Marcell fideszes politikus fokozta tovább. Most egy másik fideszes, Bánki Erik szólalt meg a témában, aki azt állította: az egymilliós havi fizetés nem számít kirívónak ma Magyarországon. Ezek valahogy nagyon nem tudják, hanyadikán van elseje.

banki_erik.jpg

 

Bánki Erik nagyot akart rúgni Botkába, de nagyon mellétalált. Az szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László múlt héten beszélt arról, hogy különadóval sújtaná azokat a gazdagokat, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona és 100 hektárnál több földje van.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke erre reagálva kijelentette: az MSZP „újabb adóemelésen gondolkodik”.

Bánki Erik figyelmébe ajánljuk, hogy a Fidesz a hatalomra kerülése óta számtalan adót, különadókat is bevezetett és a szocialisták több, mint hat éve vannak ellenzékben. A Fidesz pedig folyamatosan a gazdagok felé irányítja az ország erőforrásait, az “adócsökkentéstől” a “rezsicsökkentésig”: minden intézkedés azoknak kedvez, akiknek van miből adót csökkenteni, vagy rezsit csökkenteni. A szegényeknek meg marad a közmunka és a megalázás. 

Bánki Erik az ATV-nek azt mondta, hogy

nem tartja kirívónak a havi egymilliós jövedelmet ma Magyarországon.

A fideszes politikus egyébként 1998 óta parlamenti képviselő, az önéletrajza szerint előtte négy évig egy külkereskedelmi kft igazgatója volt. Semmilyen más „civil” állása nem volt. Ergo, fogalma sincs, mennyit keres egy átlagos magyar. 

Bánki kijelentette, hogy

„az a helyzet, hogy ha ma megnéz egy multinacionális éget, vagy egy nagyvállalatot, akkor annak a vezetői azok ebben a fizetési kategóriában vannak.”

 

Valóban, annak vezetői esetében nem kirívó, de hány ember vezet Magyarországon multinacionális céget? A KSH szerint ma Magyarországon a 2014-es adatok szerint a gyerekes családok egy főre jutó nettó jövedelme egész évre kivetítve 844 ezer forint, ami havi 70 300 forintnak felel meg.

A képviselő úr nyilván nem tudja, de segítünk: 2016 októberében a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt Magyarországon, azaz az ötöde annak, amire gondolt. Ez az az összeg, ami nem számít kirívónak.

A fideszes politikus szerint Botkáék a különadóval csak feszültséget akarnak generálni a gazdagok és a szegények között.

Kíváncsiak lennénk, vajon Bánki Erik tisztában van-e azzal, hogy a pártja éppen különadót tervez bevezetni a nagy élelmiszerláncokkal szemben?

Facebook Comments