A nemzetközi sajtó tele van a hadüzenettel a CEU ellen – “Orbán önmagát leplezi le”

A nemzetközi sajtó tele van a hadüzenettel a CEU ellen – “Orbán önmagát leplezi le”

Nemzetköz sajtószemle, 2017. március 29.

Hangos sajtószemle itt.

fence.jpg

New York Times/Washington Post/ABC News/FoxNews/AP

new_york_times.jpg

Szinte az összes jelentős amerikai sajtóorgánum átvette a hírt, miszerint

a Közép-Európai Egyetem rektora szerint lehetetlenné tenné a Soros György által alapított CEU működését, ha jelenlegi formájában hagynák jóvá a felsőoktatási törvény módosítását.

Ignatieff tárgyalásokat javasolt a kormánynak, hogy az intézmény fennmaradhasson. A tervezett változtatások értelmében az egyetem köteles volna New York államban is iskolát nyitni, miután ott is akkreditálva van. Azon kívül a jövőben nem alkalmazhatna munkavállalási engedély nélkül nem uniós polgárokat és módosítania kellene a nevét. A jelentés hozzáteszi, hogy a populista Orbán Viktor egykor maga is Soros-ösztöndíjas volt, ám immár azzal vádolja az emberbarát milliomost, hogy az beleavatkozik a magyar belpolitikába és Európába csábítja a migránsokat. Amúgy Magyarország éppen tegnap szigorította meg a menedékjogot és keményebben akar fellépni az üzletember által támogatott civil szervezetek ellen is. Szintén bírálja a strasbourgi emberi jogi bíróság legutóbbi ítéletét két bangladesi menekült perében, amelyben a részben szintén Soros által finanszírozott Helsinki Bizottság képviselte a sértetteket.

 

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Varsói találkozójuk után úgy nyilatkoztak a visegrádi államok vezetői, hogy nem hagyják zsarolni magukat Brüsszel részéről, amiért nem csatlakoznak több ezer menedékkérő áttelepítéséhez. A négyek szerint szuverén joguk eldönteni, hogy miként kezeljék a migránskérdést. Előzőleg uniós illetékesek arra figyelmeztettek, hogy enyhíteni kell a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást, ezért a közösen hozott döntés értemében át kell venni tőlük a szóban forgó 160 ezer embert. Nyugati politikusok egyúttal egyetértettek azzal, tegyenek lépéseket mindazon tagok ellen, amelyek nem kívánnak menekülteket befogadni, ideértve az anyagi támogatások megvonását. A varsói csúcs házigazdája, a lengyel kormányfő ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy elbukott az EU jelenlegi migrációs politikája.

 

FT

financial_times.jpg

Magyarország egész Európa számára mintaértékűnek tartja az új menekülttáborokat, Orbán Viktor azt mondja, hogy ezek nem zárt létesítmények, mert bárki visszamehet – Szerbiába. A határon közben rabok építik a 2. kerítést, vagyis a zár kettős lesz. Akik a szigorúan őrzött konténertelepekre kerülnek, köztük kísérő nélküli fiatalkorúak, tehát minden menedékkérő, nem fellebbezhetnek az őrizetbe vétel ellen. Az új szabályozás még tovább szigorít Európai legkeményebb menedékrendszerén. A kormány arra hivatkozik, hogy Európa külső határait védi az inváziótól.

Emberi jogi szervezetek meg vannak döbbenve, ám ezúttal a többi tagállam hallgatólagosan elfogadna az intézkedéseket.

A vezetők lehalkították a keményvonalas magyar bevándorlási politika bírálatát, mert a szélsőjobb Európa-szerte támad a hagyományos pártok ellen. Brüsszelben már egy éve zajlik a szerződésszegési eljárás a magyar kormány ellen, de büntetést mindeddig nem szabtak ki. Idáig egyedül Svédország emelt szót a menekültekkel szembeni magyar bánásmód miatt. Megfigyelők szerint a visszafogott hang azt a felismerést tükrözi, hogy nem sok értelme van nyilvánosan ostorozni Orbánt, aki bebetonozta magát Magyarországon – a többi közt a liberális elit, a globális pénztőke és az EU-bürokraták ellen meghirdetett harccal. Szerinte ugyanakkor most már többen is követik a magyar példát. Egyébiránt az új rendszerben nagy valószínűséggel elutasítják a kérelmek döntő többségét. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól viszont csaknem 100 %-ig biztos abban, hogy az új törvény sérti az uniós előírásokat.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

A magyar kormányfő tényleg megcsinálja, hogy konténerfalvakba záratja menedékkérőket. Vagyis azok elvesztik a teljes mozgásszabadságukat, amíg ügyükben meg nem születik a végleges döntés. A tegnap óta érvényes új magyar rendet éles nemzetközi bírálatok érték. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pl. úgy véli, hogy Magyarország megsértette mind az idevágó uniós, illetve nemzetközi jogszabályokat. Egyébiránt jelenleg alig érkeznek migránsok, az év eleje óta alig több, mint ezer kérelmet nyújtottak be. Viszont Az Orbán-kabinet újabb jogi vereséget szenvedett, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága egyelőre megtiltotta, hogy a tranzitövezetbe költöztessenek át 8 gyereket, valamint egy terhes asszonyt.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

1. Magyarország mostantól gyakorlatilag internálja a menedékkérőket, ám az Emberi Jogok Európai Bírósága közbeavatkozott. Leállította, hogy a szerbe határon lévő konténertáborba telepítsenek át 8 fiatalt, valamint egy várandós asszonyt. Budapest ezúttal is felháborodottan reagált, akárcsak a múlt héten, amikor Strasbourg kártérítést ítélt meg két banglagesinek, amiért jogellenesen becsukták őket. Bakondi György fellebbezést jelentett be és közölte, hogy nem változtatnak a magyar migránspolitikán. Kósa Lajos felvetette, hogy vegyék fontolóra, nem kellene-e az országnak kilépnie az Emberi Jogi Chartából. Orbán Viktor pedig kiadta, hogy terjesszék azt a videót, amelyben arról elmélkedik, hogy kapcsolat van a migráció és a terrorizmus között, ám Közép-Európa jól megvédte magát.

2. Az újság úgy értékeli, hogy Orbán Viktor saját magát leplezi le, mármint hogy

rég elhagyta az európai értékközösséget.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság az elmúlt napokban a magyar menekültpolitika ügyében hozott döntéseivel többet tett az emberi jogokért, mint a színtelen-szagtalan unió több év alatt. A testület ugyanis kimondta, hogy a menedékkérőket nem lehet alap nélkül őrizetbe venni. Majd Strasbourg keresztbe tett a vadonatúj menedéktörvénynek, amikor leállította, hogy a konténerfalvakba vigyenek 8 fiatalkorút, továbbá egy állapotos nőt. A tomboló magyar hivatalosságok úgy reagáltak a verdiktre, hogy az képtelenség és szürreális. Kósa Lajos javaslata, hogy búcsút kellene inteni az emberi jogi konvenciónak, a viszony elmérgesedésének következő szakasza volna. Magyarország elhagyná azok táborát, akik elkötelezték magukat az említett emberi jogok mellett. Viszont tiszta helyzetet teremtene, véget vetne a hazugságnak. Orbán Viktor ugyanis már rég kivált abból az értékközösségből, amelyről úgy tünteti fel, hogy ő éppen azt védelmezi. Strasbourg erre rámutat, az EU viszont még mindig nem tesz semmit.

 

Deutsche Welle

Magyarország mostantól kezdve keményebben jár el a migránsokkal szemben. Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy ily módon jobban megvédik mind a magyar, mind az európai polgárokat a merényletektől. Szerinte a bevándorlás a terrorizmus trójai falova. Egyébiránt a magyar hatóságok az idén mindössze ezer kérelmet regisztráltak. Ugyanakkor az új szabályozás, amelynek értelmében hosszú hónapokra bezárják a menedékkérőket, széleskörű nemzetközi bírálatokban részesült. Az UNHCR úgy ítéli meg, hogy a törvény sérti a vonatkozó államközi megállapodásokat és súlyos lelki és testi kihatásokkal jár a szenvedő alanyok számára. Tiltakozott az Amnesty International és a Helsinki Bizottság is. Ugyancsak megszólalt az Európa Tanács, mert ezután akár kiskorúakat is fogva tarthatnak az ún. tranzitövezetekben. A magyar kormánynak most egy hónapon belül közölnie kell, miként akarja megakadályozni, hogy a táborokban szexuális támadások érjék a gyerekeket, illetve hogy azok szexuális kizsákmányolás áldozatai legyenek.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az Emberi Jogi Bíróság megakadályozta, hogy Magyarország a szerb határon internáljon 9 menekültet, az unió viszont visszafogottan reagál a sok kritikát kapott új menedéktörvényre. Avramopulosz, a menekültügyi biztos nem akarta elárulni, hogy budapesti tárgyalásain mennyire voltak jelentősek a véleménykülönbségek. Álláspontja nagyon tetszhetett Pintér Sándornak és Trócsányi Lászlónak, hiszen az EU egyelőre nem tesz semmit, viszont a jogszabály bizonyosan eléri a tervezett célját. Vagyis az automatikus őrizetbevétel miatt bizonyosan sokkal kevesebben kérnek bebocsáttatást a két konténertáborba. Viszont annál többen bízzák majd rá magukat az embercsempészekre. Azok ügyfelei közül voltak, akik célba jutottak. Sokakat elkaptak viszont, őket a civil szervezetek bizonyítékai szerint gyakran ökölcsapásokkal, rúgásokkal, kutyaharapásokkal fogadták a magyar határvédelem emberei. És uminden esetben visszatoloncolták az illegális határátlépőket Szerbiába. Ott azonban az érintettek csak az alkalomra várnak, hogy újból megpróbáljanak átjutni a határon.

 

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Magyarország tegnap óta módszeresen őrizetbe vesz minden migránst, aki a területére lép, ám az eljárásmód aggasztja az Európai Uniót, amely a humanitárius elvek tiszteletben tartására szólít fel. A Tompánál és Röszkénél lévő két tábort szögesdrót veszi körül, a biztonságot őrtornyok és felfegyverzett rendőrjárőrök szolgálják. Az UNHCR szóvivője közben úgy nyilatkozott, hogy Görögországban megvitatták a hatóságokkal, miként lehetne javítani a menekültek helyzetén. A magyar eljárás viszont súlyos fizikai és lelki hatással lesz az amúgy is sokat szenvedett emberekre. A tranzitzónákban kb. 400 menedékkérőnek van hely. Magyarország ugyan 4 éve az EU nyomására visszavonta a most újra életbeléptetett intézkedést, Orbán Viktor viszont ily módon megerősíti, hogy körbe akarja barikádozni országát. 

 

FAZ

fraknfurter.jpg

A kommentár szerint érthető, hogy Ausztria nem akar több menekültet átvenni, csak éppen az erre vonatkozó uniós döntés jogerős, így jogilag az osztrákoknak sincsenek különb érvei, mint a magyaroknak vagy a szlovákoknak, akik az Európai Bírósághoz fordultak. Bécs hiába hivatkozik arra, hogy a migránsválság során sokkal több embert fogadott be, mint sok más tagállam, ezért nem kér az újraelosztásból. Hogy a bécsi álláspontot megértsük, ahhoz látni kell, hogy a szélsőséges Szabadságpárt nyomása alatt a kormánykoalíció egyre inkább szembefordult Merkel bevándorlás-politikájával, függetlenül attól, hogy a kancellár tavaly módosított azon. Ha valaha is volt egyetértés a menekültek ügyében Európán belül, nos, az 2 éve széttört és ennek az utóhatásait még sokáig érezni fogja a földrész.

 

 

Facebook Comments