Tönkretett életek és politikai leszámolás, avagy értelmetlen elszámoltatás Orbán-módra

Tönkretett életek és politikai leszámolás, avagy értelmetlen elszámoltatás Orbán-módra

30b5e0e1ba9a62ef1cab02627dd1207b.jpg

“Ott ülnek a pulpitus előtt a korábbi vádlottak, van, aki elégedetten, van, aki közönyösen, és van, aki magába roskadva fogadja a felmentő ítéletet. Hét emberi sors, hét tönkretett élet. És nem ők az egyedüliek.”

Vásárhelyi Mária a 168 órában írt a moszkvai külképviselet ingatlaneladásának ügyével kapcsolatban a 2010 óta zajló elszámoltatási perek gyakorlatáról. Ha az elmúlt időszakot nézzük, nekem is sorra jutnak eszembe azok az esetek, amikor “elszámoltatás” címszó alatt az Orbán-kormány jogsértő módon tettek tönkre emberi életeket.

A BKV-ügy kapcsán már korábban is írtunk arról, hogy törvénytelen módon folyt a nyomozás, a vádlottakat pedig kényszervallatásnak vetették alá. Sőt a legendássá váló nokiás dobozról is kiderült, hogy csak kitaláció, és nem adtak át benne semmiféle kenőpénzt Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek.

Bilincsbe vert tisztviselők, mint látványosság

A 2010-es kormányváltást követően minden hírműsor azzal a látványossággal kezdődött, hogy a volt szocialista kormány tisztviselőit bilincsbe verve vezették el a rendőrök.

Lelovics Ottót, Hagyó egykori sajtósát – annak ellenére, hogy végig együtt működött a rendőrséggel – nyomozók vették körül, amikor az autójához ment. A belváros közepén, fényes nappal megbilincselték, pórázra kötötték és egy órán át álldogáltak ott vele, kvázi megvárja a sajtó embereit. Sőt Zelenák Tibor volt osztályvezető őrizetbe vételét előbb közölték a tévéhíradóban, mint vele.

Enyhe és felmentő ítéletek

Jellemző módon a csaknem 1800 elszámoltatási vizsgálatból csupán 61 esetben (3%) született büntetőfeljelentés. Ezek közül mindössze 7 esetben (0,3%) történt vádemelés. Gyurcsány a vádlottak padjára sem került, Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort felmentette a bíróság. A maradék ügyekben is csak részben állapították meg a bűnösséget, a vádlottaknak pedig általában felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A BKV-ügyben Hagyót is csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték (elsőfokon), és sem a nokiás dobozt sem a maffiavádat nem bizonyították rá. Ennek ellenére a volt főpolgármester-helyettes 9 hónapon keresztül ült előzetes letartóztatásban, ahol súlyos egészségkárosodást szenvedett. Fogvatartását pedig háromszor is meghosszabbították érdemi indoklás nélkül.

Rendőri fenyegetés és kényszervallatás

A vádlottak és tanúk beszámolóiból ugyanakkor kiderül, hogy a nyomozók tényleg mindent megtettek annak érdekében, hogy börtönbe juttassák Orbán politikai ellenfeleit: zsaroltak, fenyegettek,és megfosztották őket alapvető állampolgári jogaiktól.

Regőczi Miklós, a BKV korábbi vezérigazgató helyettese elmondta, hogy nyomozati kihallgatása során a rendőrök arról panaszkodtak neki, hogy szakmaiatlanul folyik a nyomozás, ugyanis normál esetben először bizonyítékot gyűjtenek, majd ezt követően hallgatják ki, veszik őrizetbe a gyanúsítottakat. Ebben az ügyben azonban – a nyomozóhatóság nyomására – a bűnösöket nevezték meg először, majd a koncepciójukat alátámasztandó gyűjtöttek bizonyítékokat ellenük. Horváth Éva, Hagyó másik sajtósa pedig arról számolt be, hogy az előzetesben lezsidózták, megfélemlítették, és arra akarták rávenni, hogy főnökeire tegyen terhelő vallomást.

Visszavont vallomások, összeomlott vádak

A kényszervallatásra épített vádak a bíróság előtt hamar öszeomlottak. A vádlottak vagy maguk vonták vissza ezeket, vagy már a nyomozati szakaszban ellentmondásba keveredtek.

Balogh Zsolt, volt BKV vezérigazgató is visszavonta az ügy nyomozati szakaszban tett vallomását: „Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni.” A bíróság előtt pedig beszámolt arról, hogy a sajtóban is azért nyilatkozott – többek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt.

Hét évvel a kormányváltás után, tehát bebizonyosodott, hogy az elszámoltatási pereknek semmi értelme nem volt azon kívül, hogy Orbán leszámolt saját politikai ellenfeleivel. Az enyhe, illetve felmentő ítéletek pedig nem kárpótolják azokat a vádlottakat, akiknek a nevét besározták. Ráadásul az Orbán-kormány tagjai, barátai és az újonnan kinevezett oligarchák korábban soha sem tapasztalt pofátlansággal lopják el az adófizetők pénzét.

Nem meglepő módon rájuk nem terjed ki az elszámoltatás.

Facebook Comments