Lázár házhoz ment a pofonért

Lázár házhoz ment a pofonért

Ennél nagyobb butaságot talán még Németh Szilárd se tudna mondani.lj_4.jpg

A kancelláriaminiszter a csütörtöki ún. kormányinfón a CEU-val szemben kiemelte, hogy a Magyarországon működő McDaniel College mindenben megfelel a törvényi követelményeknek, noha az egy szimbolikus liberális egyetem.

Mondjuk a törvényi követelményeknek a CEU is mindenben megfelel, már persze a hatályban lévőknek, nem azoknak, amiket éppen most készülnek meghozni, és éppen ellene.

De hogyan lehet a McDaniel College liberális egyetem? Egyáltalán hogyan lehet bármelyik egyetem liberális?

Lázár azt mondta, a McDaniel College 

liberálisnak nevezi magát.

Atyaúristen.

A McDaniel College-nak valóban az a neve, hogy College of the Liberal Arts and Sciencesde

a liberal arts nem liberális, hanem szabad művészeteket jelent.

A középkorban szabad művészeteknek nevezték a grammatikát, a retorikát, a dialektikát, a matematikát (a számtant és a mértant), a zenét és a csillagászatot, azaz mindent, amit tanulni és oktatni érdemes, kivéve a teológiát, a jogot és az orvoslást.

Ez jóval több, mint ami befér a mai magyar szabadbölcsészet kereteibe, a humán tárgyak mellett a reáliák is idetartoztak, és az azóta eltelt sokszáz évben természetesen még inkább kibővült a szabad művészetek néven oktatott tárgyak köre.

Angolszász területen az egyetemek eléggé tradícionalisták ahhoz, hogy továbbra is a régi latin kifejezést (liberal arts) használják magukra, míg Magyarországon a XIX. századi nyelvújítóknak ez nem (ez sem) felelt meg, hanem az ilyen oktatási intézményeket egyszerűen tudományegyetemeknek nevezték el.

Az esetnek több tanulsága is van.

  • Egyfelől a nyelvújítási buzgalom idegenné és a laikus számára érthetetlenné tette az alapműveltséget meghatározó latin kifejezéseket.
  • Másfelől Lázár, bár jogot végzett, sem tartozik azok közé, akik értenék, hogy liberal és a liberális azonos tövű, de nem azonos.
  • És végül: mivel a McDaniel College tudományokat, azaz szabad művészeteket oktat, tehát szabad, és mint ilyen: liberális, azaz sürgősen ki kell tiltani Magyarországról őket is.

Hiszen az illiberális szó szintén a latin liberből (szabad) ered. Annak fosztóképzővel ellátott változata. Annyit jelent: nem szabad.

Facebook Comments