Milliókat kereshet és a költségeit is elszámolhatja a külüggyel Orbán Felcsútra akkreditált nagykövete

Milliókat kereshet és a költségeit is elszámolhatja a külüggyel Orbán Felcsútra akkreditált nagykövete

Ma vagy holnap, ki tudja azt már, lenne 90 éves Puskás Öcsi, aki bár több mint 10 éve halott, de a nevéből máig jól meg lehet élni.szgy_1.jpg

  • Bors: Jár érte honorárium?
  • Szöllősi György: Ha hiszi, ha nem, fogalmam sincs, de szerintem nem jár.

A magyar futballban példátlan módon pártállástól és politikai szimpátiától függetlenül egységes megítélésű, aka. közutálatot kivívó, arrogáns és pénzéhes törtető ezt bírta nyilatkozni  a bulvárlapnak, miután Szijjártó miniszter felterjesztésére Áder elnök kinevezte

rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek.

  • Az ember, aki megírta, milyen sanyarú állapotok uralkodtak 2009-ben a Debrecen BL-meccse alatt a VIP-sátorban. Persze csak azután, hogy az UEFA kérte, váltsák le, mint press officert. És persze a meccs alatt. Amiről úgy tudósított, hogy saját bevallása szerint se látta.
  • Valamint az ember, aki szerint a magyar futball állapotáért a kommunisták, és persze elsősorban Gyurcsány a felelős. Miközben az Aranycsapatért a klebelsbergi ifjúság- és sportpolitikát illeti a köszönet, azaz a Horthy-éráé az érdem.
  • Aki a Honvéd-szurkolókkal levetette a Puskás nevét tartalmazó molinójukat, mert hogy a név jogvédett.

A Honvéd-szurkolókkal. Jogvédett. (Azaz inkább az övé, magáé Szöllősié.)

Viszont jól tudott helyezkedni. Amikor Nemzeti Sporttól mennie kell, az akkor még ellenzékben lévő vezérhez szerződött, mint a PA sajtófőnöke, és azóta is töretlenül lojális.

Orbán házi sportújságírója igazi álláshalmozó. Miután Mészáros Lőrinc átvette a Nemzeti Sportot, azonnal kinevezték főszerkesztőnek. Amikor korábban távoznia kellett a laptól, Orbán, azaz Mészáros megvette neki a FourFourTwo magyar mutációját. Amikor a Puskás Akadémián nem akartak már vele dolgozni mint kommunikációs vezetővel, akkor Orbán Mészárossal megcsináltatta neki az ún. Puskás Intézetet.

Az utóbbi csak csak egy szimpla kifizetőhely volt, elszámolási tétel. Mert mindeközben a Puskás-hagyatékot és -licencdíjakat kezelő cég kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője.

Vajon  mennyire életszerű, hogy valaki úgy vállal el egy megbízást, hogy nem tudja, mit várnak el tőle, és nem tudja,

mit adnak érte.

  • Azt Szijjártó elmondta, hogy mit vár el: Szöllősi csinálja ugyanazt, mint eddig.
  • Csak ehhez most már a Külügy- és Külgazdasági Minisztérium “minden támogatást megad”.

Hivatalos állományba kerül, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként kormánytisztviselő lesz. A magyar jog pedig nem ismeri az ingyen dolgozó kormánytisztviselő fogalmát. Aki ingyen dolgozik, azt tiszteletbeli konzulnak nevezik, annak – elvben – nem jár más, csak a diplomataútlevél.

Illetve nem ismeri a külképviselet nélküli rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét sem. Ez a titulus úgy hangzik, mintha tényleg valami rendkívüli és esetleges dologról lenne szó, pedig ez a hivatalos megnevezése Magyarország rendes, külképviseleteket vezető nagyköveteinek.

Nem példátlan, hogy az Orbán-kormány diplomáciai státusszal pluszjuttatást ad egyes tisztviselőinek. Ilyet kapott például Bienerth Gusztáv, az úszószövetség mai elnöke, turisztikai kormánybiztos, aki az olimpiai ügyek lobbistájaként lett rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

Az biztos, hogy jár neki diplomataútlevél + utazási költségtérítés + reprezentációs keret. Nem lesz olyan problémája, hogy kénytelen cikket íratni Gyárfás Tamásról, mert a volt úszóelnök, mint a vizes vébé költségvetésének kezelője nem adott neki 5 millió forintot a Sportcsillagok Gálája nevű protokollrendezvényre.

Továbbá jár neki fizetés is. Egy nagykövet járandósága a külszolgálati törvény szerint egy minisztériumi osztályvezető fizetésének (420-700 ezer forint) a 4-5-szöröse. A szorzót állomáshelytől függően állapítják meg. Azaz egy nagykövet fizetése valahol

1,6 és 3,5 millió forint között van havonta.

Plusz ingyen utazik, szállás, ellátás, perjegy. Továbbá ott van még a diplomataútlevél, ami mentesít a csomagátvizsgálás alól, ami – Puskásék korára gondolva – megint csak lehetőséget ad 1-2 dologra.

Az kérdés persze, hogy Szöllősi hova lesz akkreditálva. Lehet, hogy rendelkezési állományba, lehet, hogy a FIFÁ-hoz, ha már olyan remek intejút készített a minap Blatterrel, a korrupció miatt megbukott korábbi elnökkel.

Avagy az is lehet, hogy Felcsútra.

Tehát Szöllősi ugyanazt csinálja majd, mint eddig, csak kap havonta néhány millió közpénzt. Azaz a hasznot megtartja, 

a költségeit kifizetteti az állammal.

 

(Kép: Nemzeti Sport. Szöllősi a kép bal szélén.)

Facebook Comments