Orbán el akart menekülni a sajtó elől. De sikerült?

Orbán el akart menekülni a sajtó elől. De sikerült?

20140506a-parlament-alakulo-ulese-fideszes2.jpgA CEU minél előbbi kilövéséhez a miniszterelnöki szavazatra is szükség volt. Orbán mindent elkövetett azért, hogy ne kelljen a nyilvánosság előtt magyarázatot adnia a törvényre és a sietségre. Ezért még került is egyet a parlamentben. Utána pedig humorizált.

A hvg.hu beszámolója szerint Orbán Viktor mindent megtett azért, hogy elkerülje a találkozást a sajtóval. A dolgozó szobájából a lex CEU sürgősségi tárgyalásáról szóló szavazásra direkt került egy félemeletnyit, hogy ne kelljen azt a folyosót használnia, amelyen még engedi Kövér László a sajtót dolgozni. Az ülésteremből kifelé már nem tudott trükközni, kénytelen volt néhány, komolynak szánt, de az ő szájából inkább viccesnek – pontosabban cinikusnak – ható mondatot mondani.

– Látom, milyen ideges a hangulat – magyarázta Orbán, miért van szükség arra, hogy a nyilvánosságra hozástól számított egy héten belül törvény szülessen a lex CEU-ból. Arra reagálva, hogy épp a kormány kapkodása vált ki feszültséget, annyit mondott: “higgyen a magyar kormány jószándékában”.

E megjegyzés különösen vicces – vagy inkább cinikus – annak fényében, hogy az érintettekkel nem tárgyalva, a benyújtástól számított 24 órán belül törvényt alkot a Fidesz, mégpedig hazug és koholt indokok alapján. A parlament hétfői ülésén a fidesznyikek már arra sem voltak hajlandóak, hogy saját nevével illessék a CEU-t.

Arra, hogy megmarad-e a CEU, mindössze annyit mondott Orbán: tárgyalunk az amerikaiakkal, meglátjuk, ők mit szeretnének.

A válaszban rejlő cinizmusra már szavak sincsenek. Hisz Orbán pontosan tudja: az USA-ban a felsőoktatási intézmények nem a szövetségi kormány, hanem a tagállamok vezetéséhez tartoznak. Vagyis bármit tárgyalhat a Trump-adminisztrációval Orbán, ha az amerikai alkotmány szerint az egyetem sorsáról csak New York állam dönthet. Felvetődik, hogy épp azért ragaszkodik az új elnök vezette kormányhoz Orbán, mert Trumpban véli megtalálni Soros György elleni harcának szövetségesét. Csakhogy a CEU kétpárti, vagyis demokrata és republikánus támogatottságú, tehát minden valószínűség szerint ezúttal is rossz lóra tesz. De Putyin bizonyosan küld neki puszit a CEU kinyírásáért.

Facebook Comments