Simicska megüzente Török Gáborral: Orbán mondjon le, mert ha nem, azt nem éli túl

Simicska megüzente Török Gáborral: Orbán mondjon le, mert ha nem, azt nem éli túl

Gyakorlatilag megfenyegette Orbánt, ha nem távozik, akkor napokon, heteken belül kompromittáló felvételek kerülnek nyilvánosságra róla és a családjáról. tg.jpg

Lehet talán máshogy is értelmezni a politikai elemző a 24.hu-nak adott interjúját, de ha tudjuk azt, hogy a Fideszben úgy gondolják,

  • Simicska a Jobbik mögött áll
  • a Jobbik mögött Török Gábor áll,

akkor mégsem érdemes, mert akkor a Jobbik közös nevezőre hozza Simicskát és Törököt, és akkor a politológus

Simicska nevében beszél, mondhatni az üzenetét közvetíti.

(Sok jelét mondjuk – a puszta tagadáson túl – se az oligarcha, se az elemző nem adja annak, hogy ne lenne köze a Jobbikhoz, Simicska épp a minap közölte, hogy minden szimpátiája az övék, Török meg örül a mérséklődésüknek.)

De mégha úgy is volna, hogy Török nem Simicska hírvivője, akkor is tudnia illene, hogy a Fideszben ezt fogják gondolni róla. Minden bizonnyal tudja is. Mégse tesz semmit, hogy ne tegyék. Nem hangsúlyozza túl, hogy amit mond, az a magánvéleménye. 

Hovatovább egyáltalán nem hangsúlyozza. Sőt, még csak nem is utal rá. Semmit nem tesz azért, hogy ne így gondolják, noha az interjúben maga is utal a látszatok tudatos használatára a Simicska-Jobbik relécióban.

Innentől nyugodtan vehetjük úgy, hogy amit Török mond, azt Simicska mondja. Az elemző az oligarcha higgadtabb, moderáltabb verziója.

Innen nézve tűnik nagyon figyelemreméltónak Török interjúja, amelyben, Török gyakorlatilag felszólítja Orbánt a lemondásra:

Az is elképzelhető, hogy a konfliktusnak csak az vet véget, ha Orbán már nincs a politika színpadán. jelenleg ez tűnik az egyetlen sérülésmentes megoldásnak. (…) Jelenleg ez tűnik az egyetlen sérülésmentes megoldásnak.

A Simicska-család a héten kétszer-háromszor is erősen beleszállt Orbánba, Török viszont kétszer is utal arra, hogy a Fideszben elengedték a fülük mellett a korábbi, igen éles hangú és durva figyelmeztetést:

  • “Simicska Lajos megszólalásai után a Fideszben is dekódolási problémák vannak, mindenki próbálja értelmezni, hogy mi történik, miért most történik, mi a motiváció, van-e mögötte stratégia, és mi a következő lépés.”
  • “Amikor Simicska Ádám azt mondja, hogy milliméterenként fogják levágni a fideszeseknek, és ezt még élvezni is fogják, az már szinte elmegy a fülünk mellett.”

Pedig Simicska-terv nagyon egyértelműnek tűnt, mi itt írtunk róla. Nehéz nem úgy látni, hogy az elemző mostani megszólalása éppen ezeknek az üzeneteknek a megismétlése, nagyon erősen hangsúlyozza, hogy Simicska megszólalásait komolyan kell venni.

  • “De Simicska körül az a legenda – amit jobb híján kénytelenek vagyunk elfogadni –, hogy egy hosszú távra gondolkodó ember. Ráadásul ezt azok mondják, akik a legjobban ismerik, és akik most az ellenségeivé váltak.”
  • “Az a Simicska Lajos, akit a fideszesek különlegesen okos embernek írnak le, lejáratná magát a nyilvánosság előtt, kitenné a családját egy ekkora balhénak azért, hogy ezeket a vagdalkozásokat elmondja, anélkül, hogy valódi cselekvés követné a szavait? Ennek mi értelme lenne? Akkor értelmezhető, amit tesz, ha elfogadjuk, hogy keresztes háborút vív Orbán Viktor ellen.”

Szerinte több van Simicskában. És ezt úgy mondja, mintha tudná is:

“Amit eddig láttunk, az csak rombolta Simicskát. Az az ember, akitől féltek, a titokzatos, okos szürke eminenciás, akinek a második Orbán-kormány idején sokan a nevét sem merték kiejteni, most kint van a napon. Akik nem ismerik, inkább csak nevetnek rajta. Ha ebben tényleg csak ennyi van, Simicska Lajos mégsem a legokosabb emberek egyike, ahogy Orbán Viktor nevezte 1998-ban, hanem karikatúra, vicc. Persze éppen tőle tudjuk, hogy hülyének lenni állampolgári jog.”

Kérdés persze, hogy Simicska a G-nap után miért várt 2 évet az Orbán elleni támadással. Töröknek erre is van válasza. Ráadásul olyan magabiztos, mintha nem csupán feltételezné, hanem egészen biztosan, mondhatni első kézből tudná a szereplők motivációit:

  • “Simicska is tudja, hogy Orbán Viktor kivételes képességekkel és ma már páratlan erőforrásokkal rendelkező politikus, aki szinte minden helyzetet a maga javára tud fordítani, ezért ha ártani akar neki, azt akkor tudja hatásosan megtenni, ha már nincs idő kezelni a válságot.”

És többször utal arra, hogy milyen természetű fenyegetésekkel kell szembenéznie Orbánnak:

  • “Orbánnak leginkább attól kell tartania, hogy az, akivel közösen építette fel a politikai hatalmát, elvesztette a józanságát, és mindenre képes a célja elérése – azaz Orbán Viktor megbuktatása – érdekében.”
  • “Simicska nem csak olyan dolgokról tudhat, amikben maga is részt vett.Ismerhet például személyes történeteket. Azt állítja, hogy a 2014-es győzelem másnapján találkoztak Orbánnal – ennél jobb példa nincs arra, hogy mennyire összeforrt az életük. Bár a Fidesz most próbál így tenni, Simicska nem a Holdról jött, abban, hogy az lett, aki, Orbán Viktornak jelentős szerepe van, és persze fordítva. Szinte mindent tudhat, amit a hosszú együttműködésük idején fontos volt tudni.”
  • A politikai háttérvilágban sokan beszélnek különféle felvételekről, arról, hogy a szakítás nem váratlan, hanem előkészített esemény volt, és arról is, hogy Simicska mindig igyekezett különböző eszközökkel bebiztosítani magát. Mi történik, hogy ha van olyan felvétel, ami igazolja Simicska szavait? Mi történik, ha több ilyen is van, és úgy adagolja azokat, hogy vállalhatatlan helyzetbe hozza a kormányfőt?”
  • “Politikai értelemben ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte a miniszterelnököt. A Fideszt a saját táborán belül fellépő bizonytalanság rongálhatja. Olyasmi, ami alapvetően kezdi ki és kérdőjelezi meg a miniszterelnök kompetenciáját, tisztességét, hozzáértését. Ha végiggondoljuk, ilyesfajta veszélyt csak Simicska Lajos jelent, az ellenzék nem. Ha csak egy része igaz annak, amit a háttérben terjesztenek a lehetséges fegyverekről, akkor Simicska okozhat meglepetéseket.”
  • “Ha a háború elkerülhetetlen – márpedig semmi nem utal békülésre –, akkor a miniszterelnöknek arra kell készülnie, hogy komoly sebeket kaphat. Nem biztos, hogy politikai értelemben halálosat, de ez sem kizárt.”

És mindezek után vázolja az orbáni opciókat. Kb. úgy, mintha maga is részt vett volna a haditerv (amiről itt írtunk) kidolgozásában:

  • “Orbán előtt két út áll: vagy megvívja a csatát minél előbb, minél távolabb a választás napjától, vagy elvonul a csatamezőről. Csak ő tudja igazán, számára mekkora fenyegetést jelent Simicska. Neki kell ezt mérlegelnie.”

Eddig az üzenet. Egy olyan politológustól, akit a nyilvánosságban, és pláne annak fideszes részében, és inkább magában a Fideszben összekötnek Jobbikkal és a Jobbikon keresztül Simicskával, és akinek Simicskáról egy rossz szava sincs, sőt, magasztalja a milliárdost.

Egy okos hosszú távon gondolkodó, briliáns stratéga, aki idejekorán bebiztosította magát, valamint a felvételek és a személyes történeket ebből az következik, hogy 

Török gyakorlatilag megfenyegette Orbánt, ha nem mond le, napokon, heteken belül kompromittáló felvételek kerülnek nyilvánosságra róla és a családjáról.

És akkor itt jussanak eszünkbe Simicska Ádám szavai arról, hogy nem nekik kell coming outolni. Meg gondoljunk arra is, hogy milyen összefüggésben szokás használni a kifejezést.

Érdekes hetek elé nézünk. Izgalmas lesz, és lehet, hogy véres is.

 

Facebook Comments