Gyurcsány megtalálta az übertökéletes megoldást, mit kezdjen azokkal a szavazókkal, akik semmiképpen nem szavaznának rá

Gyurcsány megtalálta az übertökéletes megoldást, mit kezdjen azokkal a szavazókkal, akik semmiképpen nem szavaznának rá

Egy politikai troll hanyatlása és bukása.gyf_1_2.jpg

Van a baloldal ellenzéknek az a problémája, hogy egy kisegyház politikai szekta a DK magánál tart néhány 100 ezer szavazót azok közül, akik szükségesek volnának ahhoz, hogy le lehessen váltani a kormányt, a DK messiása főpapja elnöke viszont lehetetlenné teszi, hogy további százezrek csatlakozzanak a Fidesz ellenes koalícióhoz.

A szocik stratégiája itt világos: kellenének nekik a DK szavazói és akár politikusai is, leszámítva egyedül Gyurcsányt, aki szavazókat riaszt el a baloldaltól, valamint mozgósítja az fideszeseket.

De mihez kezd ezzel a helyzettel Gyurcsány? Három stratégia közül választhat.

1. Alternatív tényt állít.

A Magyar Nemzetnek adott interjút Magyar Nemzetben vásárolt magának felületet, amiben a riporteri felvetésre, miszerint ha vele nem sikerülhet a kormány leváltása, akkor miért nem lép hátrébb, azt mondta

Ezt maga állítja, én az ellenkezőjét állítom.

Ezt így, ex cathedra. Mindenféle adat, bizonyíték, okfejtés, megalapozás, alátámasztás nélkül. Egy állításra egy alternatív állítás. Tényre alternatív tény.

Pedig amit a MN újságírója állít, azt nem ő állítja, hanem a közvélemény-kutatók. És ha van, aki erre figyelmezteti Gyurcsányt, akkor jön a második stratégia:

2. Letagadja, hogy létezne több millió ember, aki semmiképpen nem szavazna rá.

Ezt az eheti 168 órának mondta

Nincs olyan kutatás, hogy velem nem megy.

Ez persze nettó hazugság, de legfeljebb mond majd egy újabb igazságbeszédet.

A 168 óra riportere, Pungor kolléga viszont felkészült volt, és azonnal említett két olyan felmérést is, amelyekből következik, hogy megkérdezettek kétharmada semmiképpen nem szavazna olyan listára, amin Gyurcsány is rajta van. (Az egyikről egyébként a B1 blogon mi is írtunk.)

De Gyurcsány akkor se esik kétségbe, ha lebukik. Kész van a válasszal, előveszi a csodafegyvert:

3. Úgy tesz, mintha ez nem is számítana.

Nem közvélemény-kutatásból csinálunk programot. Aki így tesz, az nem politikus, hanem szatócs!

Mintha kereslet egyáltalán nem is határozná meg a kínálatot. Mintha egy hentes muszlim országban akarna sertéshúst eladni. Egy ruhagyártó Fekete-Afrikában télikabátot.

Erről igazán szólhatna majd valaki Finkelsteinnek, Habonynak vagy Rogánnak is, hátha akkor nem lenne a Fidesznek stabil kormánytöbbsége, meg 2-2,5 millió szavazója, hanem ők is egy kisegyház a Gyurcsány-párt szintjén vergődnének.

Mondja amúgy ezt Gyurcsány úgy, hogy az amúgy mega-giga méretű interjú igen tekintélyes részében a közvélemény-kutatási adatokat elemzi!

Mindegyik esetben úgy érvel, bár ezek csak igen nagy jó indulattal nevezhetők érveknek, mintha egyenesen

a kommentszekciók trolljai közül került volna elő.

Az mondjuk látszik, hogy sokat tanult az őszödi esetből: akkor se lát be valamit, ha arról rajta és hívein kívül mindenki más tudja, hogy igaz, inkább vállalja a további hazugságot, mintsem beismerje, hogy eddig hazudott.

Ha már nem akarna szektavezér pártelnök lenni, simán kaphatna állást a kormánypropagandánál; minden adottsága megvan a munkához.

Bár persze a jelenlegi pozíciójában sokkal hasznosabb nekik.

Facebook Comments