A tét már rég nem a CEU, vagy a civilek – sokkal többről van szó

A tét már rég nem a CEU, vagy a civilek – sokkal többről van szó

A hazai tömegtüntetések mellé most beszállt az Egyesült Államok kormánya is. De a rezsimnek még eltarthat egy ideig, míg felismerik, hogy elmentek a falig. 

putin-orban.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.

Egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott.  A szóvivő válaszát a 444 idézte pontosan, legyen elég nekünk a lényeg:

  1. Nagyon aggasztónak találják a CEU-törvényt; veszélyezteti a CEU további működését.
  2. A szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban.
  3. A törvény szerintük több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat.
  4. Az Egyesült Államok tisztában van a helyzettel, tárgyaltak a CEU-rektorával.
  5. Úgyhogy sürgetik Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását.

 

Milyen következtetést vonhatunk le ebből?

Ha Orbánnak külpolitikai célja volt a CEU bezárásával (államközi egyezmény, találkozás Trumppal), akkor ez csúnyán a visszájára fordult:

ezek után nemhogy találkozni nem akarnak vele, de még jobban elszigetelte és rossz hírét keltette Magyarországnak és kormányának. Kérdés, hogy Putyin mit ígért neki és mennyire van ténylegese befolyással Orbánra.

Amerikai-nyugati oldalról a CEU-törvény tehát teljes bukás lehet.

Ha viszont Orbán ezzel akarja kiszakítani az országot az EU-ból és a NATO-ból, illetve a demokráciák közül, pont jó irányba igyekszik.

Ez az irány azonban bizonyosan nem találkozik a magyarok nagy részének elképzelésével: a legtöbben pontosan tudják, milyen orosz fennhatóság alá tartozni.

Ma este újabb tömegtüntetés várható, már vasárnap óta lehet tudni. Várhatóan ismét megmozdul több ezer, tízezer ember a CEU-ért és a civilekért.

Tulajdonképpen a tüntetés egészen másról szól: a nyugati demokráciáért és a szabad gondolkodásért mennek ki az emberek az utcára.

Orbán tehát itt is a közvélemény masszív ellenállásával találkozik, még akkor is, ha napok óta úgy tesz, mintha csak valamelyik házi nyaloncmédiáját olvasná / nézné, ahol a legfontosabb hír, hogy Mári néni kutyája félrenyelt egy csontot.

Ezt a kialakult helyzetet a kormánynak kezelnie kell. Nyilván, az értelmesebbek átlátják, hogy ebből már elég keveset lehet kihozni – ha feltételezzük, hogy Orbánék nem akarnak véglegesen kiszakadni a demokrácia / EU / Nyugat-háromszögből.

Milyen megoldások maradtak Orbánéknak?

  1. Teljes meghátrálás – elvileg vissza is vonhatnák a törvényt, ez azonban beismerése lenne annak, hogy Soros György erősebb, mint Orbán Viktor (ha úgy gondolkodunk, ahogy ők). Ennek az esélye tehát alacsony; ráadásul ebben az esetben Orbán a saját hatalmát is veszélyezteti, a pozíciója meggyengülhet.
  2. Mismásolás, ködösítés, visszavonulás visszavonulás nélkül. Az Alkotmánybíróság elkaszálja az ügyet, találnak másik ellenséget. Ez a legvalószínűbb. A CEU körüli botrányt hagyják fokozatosan lecsengeni.
  3. Kitartás a végsőkig. Ez a legveszélyesebb játék, ugyanis Orbán ezzel nem csak a hatalmát kockáztatja, de az egész ország békéjét is. Ha bejön és tényleg kifulladnak a tüntetések, akkor a hatalma megint nő és az ország megint lép egyet a diktatúra és az orosz befolyás felé.

A tét már rég nem a CEU, vagy a civilek. A tét igazából az: demokratikus, piaci alapokon működő országot szeretnénk, vagy az orosz vonalat: a putyini diktatúrát és a korrupciót.

Önnek van saját forgatókönyve, mit fog tenni Orbán? Vagy magyarázata, hogy mi értelme van még kitartani, a hatalmi fitogtatáson kívül?

Facebook Comments