Miért a nyuszi tojja a húsvéti tojásokat?

Miért a nyuszi tojja a húsvéti tojásokat?

southpark-easterspecial_1175632273.jpg

Lelepleztük a legkevésbé logikus népszokást, és azt is kiderítettük, hogy más országokban milyen állatok hozzák a hímes tojást.

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó népszokások évről-évre mókás képzavarokat okoznak. Pláne abban az esetben, amikor a különböző országok hagyományai összemosódnak. Tipikus példa erre a Halloween-Mindenszentek-Halottak napja keveredés, vagy az a kérdéskör, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot.

A legbizarrabb és legkevésbé logikus szokások azonban egyértelműen a Húsvéthoz kötődnek: Mi köze van Jézusnak ehhez a cuki bolyhos állatkánhoz, és a tojásokhoz? Illetve miért a nyuszi tojja a hímes tojásokat, amikor valójában elevenszülő állat? Erről a kérdésről a néprajzkutatók véleménye is megoszlik:

Egy betű eltérés

Az egyik teória szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében vált tojáshozó állattá. Németország egyes részein húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek. Illetve ezeket a földesúrnak is be kellett szolgáltatni. Egyes földesurak azonban gyöngytyúkok helyett nyúlra tartottak igényt.

Ráadásul a két állat neve nagyon hasonló németül: A gyöngytyúkot (Haselhuhn) röviden csak Haselnek hívják, a nyúl pedig Hase. A németek szerint ennek az egybetűs különbségnek köszönhetően tojja a húsvéti tojást a nyuszi.

A nyúlfejű istennő

Egy másik változat szerint a tojás tojó nyuszi Ostara istennő legendájához köthető. A pogányok Ostarát, a túlvilág és a termékenység istennőjét a tavaszi napéjegyenlőség napján, a tavasz újjáéledésekor ünnepelték. Mivel a szaporaságáról ismert nyúl is a termékenység jelképe volt, ezért Ostarát gyakran nyúl fejjel ábrázolták, nyulakkal körülvéve, kezében az újjászületést jelképező tojással. A monda szerint a tavaszünnepen az istennő a gyerekek kedvébe szeretett volna járni, ezért a kedvenc nyulát madárrá változtatta, ami színes tojásokat tojt a gyerekeknek.

Telepesek meséje

A húsvéti nyúlról az amerikaiaknak is van saját elmélete. Szerintük a tojást tojó nyúl ötlete náluk született meg az 1700-as években, amikor a pennsylvaniai holland telepesek az Osterhase vagy Oschter Haws (azaz a húsvéti nyúl) eljöveteléről meséltek a gyerekeiknek.

Ki hozza a tojásokat Európa többi országában?
Róka – a német nyelvterület egyes vidékein
Gyöngytyúk – szintén németország egyes részein
Gólya – a németországi Thüringiában
Kakukk – Svájcban
Pacsirta – Csehország egyes területein
+ érdekesség: Tojáshozó lehet a harang is, amely Rómából hazafelé tartva szórja a tojásokat a kertekbe és az ablakpárkányokra.
Persze az internet népe is régóta gyártja a saját vicces teóriáit a nyúl-tojás-Jézus összefüggésről:

10300319_10203723240426159_4746720443089947452_n.jpg

husvet.jpg

easterjesusbunny.jpg

Ha alaposabb magyarázatot várnak a nyuszival, tojással és Jézus feltámadásával kapcsolatban, akkor ajánlom a South Park idevonatkozó részét:

Facebook Comments