Fideszes rokonok hoznak aránytalanul súlyos ítéleteket a Szegeden

Fideszes rokonok hoznak aránytalanul súlyos ítéleteket a Szegeden

downloa7d_aspx.jpg

A legfontosabb migránsperben tíz évet kiszabó bíró élettársának ügyvédi irodáját helyi jogász körökben „fideszes kapcsolatai” miatt ismerik – írta meg a Hvg. Nem ez az első eset azonban, hogy fideszes rokoni szálak húzódnak meg emberi sorsok és súlyos ítéletek mögött.

A Szegedi Törvényszék tavaly ősszel 10 év fegyházbüntetést szabott ki a röszkei zavargás miatt terrorcselekménnyel megvádolt szíriai férfire, Ahmed H-ra. Az évtizedes fegyházbüntetés azonban még a laikus számára is

aránytalanul súlyosnak tűnt.

Bár elvileg a bírák csak a törvényt nézik, amikor ítéletet hoznak, korábban több bíró is bevallotta, hogy nincs független bíróság Magyarországon. Orbán milliárdos gyűlöletkampánya után tehát borítékolható volt a súlyos ítélet.

Névtelenséget kérő jogászok ráadásul érdekes személyi összefonódásokra is felhívták a figyelmet:

  • Az Ahmed H. ügyében a súlyos, elsőfokú ítéletet, Nagy Andrea bíró hozta meg, akinek élettársa ifjabb Szilágyi János ügyvéd.
  • A férfi irodáját helyi jogász körökben fideszes kapcsolatai miatt ismerik, mivel kormányzathoz fűződő megbízásokat is ellát ügyvédként.
  • A bíró élettársa tehát anyagilag érintett állami szervek ügyeiben.
  • Ráadásul ebben az irodában dolgozik Bohács Zsolt ügyvéd is, aki korábban a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője volt.
  • Illetve itt dolgozik annak a bírósági vezetőnek a rokona is, aki kifejezetten Nagy Andreára osztotta Ahmed H. ügyét.

A gyanús összefonódások azonban már a legfelsőbb bírói körökben is ott gyűrűznek. Kezdve azzal az aprósággal, hogy Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét több évtizedes barátság fűzi Orbán Viktorhoz.

Handó is tagja volt a Fidesz bölcsőjének számító Ménesi úti szakkollégiumnak a nyolcvanas években, ahol együtt lakott Orbánnal, Simicskával, Lévai Anikóval, Kövér Lászlóval és későbbi férjével, Szájer Józseffel, aki 2004-től fideszes EP képviselő. Handó egyébként Lévai Anikóval számos közös, nyilvános programon is részt vett (színházba is együtt járnak). Ráadásul gyermekeik is együtt vettek részt szervezőként a VOLT Fesztiválon.

Ezek után nem meglepő, hogy Handó nagy szerepet játszott Orbán politikai leszámolásaiban: az OBH elnök által – törvénysértő módon – kijelölt bíróságok sorra ítélik el a koncepciós perek vádlottjait.

A BKV-ügyben első fokon 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest. A Fidesz számára kulcsfontosságú pert ráadásul másodfokon a Szegedi ítélőtáblán tárgyalják.

Szegeden azonban messze nem Nagy Andrea bíró politikai-családi-kapcsolatai a legaggályosabbak. Itt lehettünk tanúi az elmúlt év legbizarrabb “személyi összefonódásnak”, amikor az ítélőtábla elnöke, Harangozó Attila kifejtette, hogy az OBH elnök a “kenyéradó gazdája”, akinek “nem lehet ellentmondani”.

(Kép: MTI)

Facebook Comments