Alternatív tényt állított a kormánypropaganda arról, mennyien támogatják a CEU bezárását

Alternatív tényt állított a kormánypropaganda arról, mennyien támogatják a CEU bezárását

Üdvözöljük a párhuzamos valóságban, ahol mindennek az ellenkezője igaz.ceu_2.jpg

Másfél hete, 

  • amikor az a CEU bezárása a világlapok címlapjain szerepelt,
  • amikor Trump végképp jelezte, nem ereszkedik addig, hogy Orbánnal szóba álljon,
  • amikor Brüsszelben egymást érték a harcias nyilatkozatok a Fidesz (illetve sajnos Magyarország) kizárásáról,
  • amikor Budapesten többtízezres tömegtüntetéseken álltak ki az emberek a CEU mellett, és követelték Orbán távozását,

akkor a kormánypropaganda előállt azzal, hogy mindez nem baj, ez csak a Soros-hálózat, a hangos kisebbség, a “félrevezetett fiatalok”, akiknek Soros fizette a repülőjegyét, a csendes többség velük van.

A kormánykitartott Századvég azt közölte, mérésük szerint a magyarországi választók 70 százaléka egyetért a kormánnyal. Ekkora arányban válaszoltak ugyanis igennel arra a kérdésre, hogy

Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet?

Erre az eredményre nagyon büszkék voltak a Fideszben, mert ez azt jelentette volna, hogy a legfontosabb közegben, ahonnan a hatalmuk ered, erős és megingathatatlan a helyzetük. És ha a 70 százalék igaz volna, akkor a helyzet csakugyan ez volna.

De ezt a 70 százalékot, ti., hogy ennyien támogatják a CEU bezárását, empirikus tapasztalatok alapján már akkor sokan megkérdőjelezték most pedig még inkább kétségessé vált. Vagy inkább kiderül róla, hogy

nem igaz.

Két másik cég ugyanis homlokegyenest ellenkező eredményre jutott:

nemhogy támogatnák a választók az Orbán-kormány politikáját, de a népesség többsége egyenesen ellenzi azt.

Sőt, még a Fidesz-szavazók többsége se áll Orbánék mellett a CEU ügyében.

Előbb a Jobbik-közeli Iránytű Intézet közölte, nemhogy 70, de csak 7 százalék támogatja a CEU likvidálását, bezárását, külföldre űzését. A teljes népesség 53 százaléka szerint ez kifejezetten rontaná a magyar felsőoktatás helyzetét. Még a Fidesz-szavazóknál is csak 11 százalék véli úgy, hogy javítaná.

Szombaton pedig a Vasárnapi Hírek tette a közzé a Publicus Intézet felmérését, amely szerint

a szocialisták, jobbikosok, bizonytalanok egyöntetűen ellenzik a CEU bezárását is – és a fideszesek 35 százaléka is. Utóbbiak körében rendkívül magas azok aránya – 26 százalék –, akik nem válaszoltak érdemben a kérdésre. 

Az jól látható, hogy a 3 közvélemény-kutató más kérdésre kért választ:

  • a Századvég a törvények betartását és a valós oktatási tevékenységet hangsúlyozta,
  • az Iránytű és a Publicus a CEU bezárásáról érdeklődött.

A kormánypropaganda intézet kérdése erősen befolyásolta vagy inkább meghatározta a választ is, hiszen ki ne várná el a törvények betartását (legalább a másiktól).

A kérdés nemcsak manipulatív, hanem megtévesztő irreleváns és hazug volt:

a CEU-t nem a létező törvények betartására kötelezték, hanem új jogszabályt hoztak az ellehetetlenítése érdekében, ami – ha a helyzet nem változik – ahhoz vezet, hogy bezárni kényszerül a Budapesten oktató, de 90 százalékban amerikai diplomát adó egyetem.

Ezt így látják Washingtonban, Brüsszelben, a CEU-n. A világon mindenütt, leszámítva Felcsútot és a Kossuth tér bizonyos részeit.

A Századvég tehát nem megkérdezni akarta a választókat a CEU bezárásáról, hanem meggyőzni őket (a megkérdezetteket és a “kutatást” olvasókat is), hogy nem ez történik. Ha a bezárásról kérdeztek volna, akkor – mint az a másik 2 cég eredményeiből látszik – mást válaszolnak még a fideszesek is.

  • Lehet persze, hogy meg is kérdezték, csak a nyilvánossággal nem közölték az eredményt.
  • Meg az is lehet, a Századvégnél tényleg azt hiszik, nem lesz bezárás, mert az amerikaiak végül meghajolnak majd Orbán előtt.

Ha ez utóbbi a helyzet, akkor magukat is átverik. Akkor nemcsak sikerült megteremteniük egy alternatív tényekből álló alternatív univerzumot (ahol a CEU-t nem zárják be, Magyarország nem autokrácia és Orbán világpolitikai tényező), de

ők már abban élnek.

Facebook Comments