Kizárással fenyegette meg az Európai Néppárt a Fideszt – a pápa szerint öngyilkossággal ér fel, hogy az elöregedő Európa nem engedi be a menekülteket

Kizárással fenyegette meg az Európai Néppárt a Fideszt – a pápa szerint öngyilkossággal ér fel, hogy az elöregedő Európa nem engedi be a menekülteket

705vetsusow7132azs.jpegAz európia konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője jelezte, hogy Orbán Viktornak meg kell hátrálnia a Lex CEU ügyében, különben komoly retorzió jön, ebben az EPP ismer tréfát. A Közép-Európai Egyetem bezárása ellen is tüntettek világszerte a tudomány szabadságáért meghirdetett demonstrációkon. A katolikus egyházfő félresikerültnek nevezte az EU migránspolitikáját, hozzátéve, hogy a menedékkérőket igazságosan el kell osztani a tagállamok között. Már a világ is azon szórakozik, hogy a tegnapi megmozduláson hülyére vették az Orbán-kormányt.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Teljesen elhibázottnak tartja az unió menekültpolitikáját a pápa. Ferenc azt mondta, hogy a bevándorlás a földrész érdeke, hiszen Európában egyre kevesebb gyerek születik, ugyanakkor becsukják az ajtókat a migránsok előtt. Márpedig ez öngyilkosság – tette hozzá az egyházfő, aki azt is bírálta, hogy az EU nem osztja el egyenletesen az érkezőket, így a fő terhek Görögországra és Olaszországra hárulnak. Ugyanakkor a görög szigeteken uralkodó állapotok őt a náci időkre emlékeztetik. Hiszen a menedékkérőket sok helyütt olyan létesítményekben tartják fogva, mint amilyenek egykor a koncentrációs táborok voltak. Annyian vannak ott. Hozzátette, hogy a nemzetközi egyezmények betartása láthatólag fontosabb, mint az emberi jogok érvényesülése.

Die Zeit

die_zeit.jpg

„Gondolkodó emberekre van szükség és nem hazugokra!“ Ezzel a jelszóval vonultak fel világszerte ezrek a tudomány szabadságát követelve. A központi rendezvény Washingtonban zajlott, mert az USÁ-ban erősödik a félelem, hogy Trump alatt az alternatív tények korszaka jön el. De Magyarországon és Törökországban is egyre jobban korlátozzák a tudomány szabadságát. Berlinben 11 ezren tüntettek. Öt kontinens több mint 500 nagyvárosban tartottak ilyen demonstrációkat. A tüntetők tiltakoztak a kutatások korlátozása, a tudományosan igazolt tények tagadása, és az ún. alternatív igazság terjesztése ellen. A berlini polgármester kijelentette, hogy érinthetetlen a tudomány szabadsága.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője szerint Orbán Viktor számára is vannak vörös vonalak, amiket nem léphet át, miután idehaza vágja a demokráciát, az unión belül viszont Merkellel ül egyazon pártcsaládban. Weber azt mondta a Lex CEU-ról, hogy nem akarnak senkit sem erőnek erejével a Néppártban tartani. Az olyan alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezik vita tárgyát. A jövő szombaton, az EPP csúcsértekezletén ezt világosan meg is mondják majd a magyar kormányfőnek. A lap hozzáfűzi, hogy a néppárti tagság igen fontos a magyar politikus számára, hiszen annak révén olyan vezetőkkel kerül egy sorba, mint a német kancellár. Weber épp ezért úgy gondolja, hogy Orbán a végén beadja a derekát. Mint mondta, a magyar miniszterelnök szívesen kipuhatolja, hol húzódnak a határok, de ha minden kötél szakad, mindig tartja magát a megállapodásokhoz. Ez esetben pedig változtatnia kell a felsőoktatási törvényen, ha a Bizottság azt állapítja meg, hogy az nincs összhangban a közösségi joggal.

Reuters

der_standard.jpg

A Kétfarkú Kutya Párt szervezésében 4-5 ezren nyilvánosan gúnyolták ki Orbán Viktort Budapesten, mert szerintük a kormányfő a demokráciát és az emberi jogokat támadja. Olyan, roppant ironikus jelszavakat kiabáltak, mint hogy nem kellenek választások, le a sajtószabadsággal, nincs szükség Brüsszelre, miközben a nevetés végig hullámzott a tömegen. Az utóbbi 3 hétben egymást követik a tüntetések a CEU-t sújtó törvény miatt. A Bizottság eljárással fenyegette meg Magyarországot a jogszabály miatt. Az ellenzék szintén kifogásolja Orbán oroszbarát politikáját, és a hatalmat bírálja több uniós tagállam is, amiért az kemény szabályozással tartja távol a menekülteket. A miniszterelnök ugyanakkor azzal vádolja a Soros György által támogatott civil szervezeteket, hogy azok beleavatkoznak a politikába. A Fidesz azonban biztosan vezet a közvélemény kutatásokban.

Le Monde

le_monde.jpg

Ezúttal a gúny fegyverét vetették be a magyar kormányfő ellen, akit rendszeresen bírálnak idegengyűlölő megnyilvánulásaiért, a sajtó és a civil társadalom elleni támadásokért. A hónap eleje óta nagy szabású tiltakozások zajlanak Orbán ellen. Tegnap a tüntetők csúfot űztek a tekintélyelvű politikusból. Humoros plakátok alatt azt kiabálták, hogy még több demagógiát, le az oktatással. Egyben követelték, hogy legyen közvetlen vasúti összeköttetés Moszkvával és Észak-Koreával. Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt vezetője ironikusan azt közölte, hogy legalább 30 millióan vannak jelen, ellenben sérelmezte, hogy még mindig nem fizethetünk rubellel. A tudósítás megjegyzi, hogy a legújabb tömegellenállást a Közép-Európai Egyetem bezárását célzó jogszabály váltotta ki, a CEU alapítója mumus Orbán szemében. A hatalom emellett meg akarja szigorítani a tevékenységet azon civil csoportok számára, amelyeket a befektető finanszíroz.

Hangos sajtószemle

Facebook Comments