Ön családban él? Kérdezze a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt!

Ön családban él? Kérdezze a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt!

A család fő célja a helyes nemi szerepek átadása. A kényszerítés pedig hasznos nevelési eszköz – állítja az idei pedagógia érettségi mintafeladatsora. Sőt, azonos nemű emberek kapcsolata nem család. A fiait egyedül nevelő apa nem család. Az idős, gyermektelen pár nem család. A család élén a családfő áll – aki hagyományosan a férfi.meleg_csalad.jpg

Már csak néhány hét, és a magyar szakgimnazisták számot adhatnak tudásukról a szakmai érettségi vizsgák keretében. Arról a szakmai érettségiről van szó, amit a pedagógusok és a diákok jelentős része is aggályosnak nevezett; ami az Oktatási Jogok Biztosa szerint is jogszerűtlenül került bevezetésre. Mindezek ellenére május közepén sor kerül az első írásbeli vizsgákra, majd ezt követően júniusban a szóbelikre is.

Az NSZFH honlapján már hetek óta elérhetőek szakmai ágazatonként mintafeladatsorok a hozzájuk tartozó javítókulccsal, hogy az érettségire készülő diákok gyakorlásként kitölthessék, és egyben lássák azt is, milyen típusú feladatokra lehet számítani majd a vizsgán. Bizonyára a rendkívül szűkös határidőknek (a májusi érettségik követelményrendszere november végére készült el) köszönhető, hogy a feladatsorok egy része finoman szólva is összecsapottnak nevezhető. Azok a fiatalok pedig, akik a pedagógiai ágazatot választották, olyan fontos információkhoz juthatnak a javítókulcs segítségével, amelyek talán utoljára a viktoriánus korban számítottak haladó szellemiségűnek.

“A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát.”

(Érettségi mintafeladatok javítási útmutatója Pedagógia tantárgyból, 6. feladat)  

Fogalmazzunk tehát egyértelműen: azonos nemű emberek kapcsolata nem család.

A fiait egyedül nevelő apa nem család. Az idős, gyermektelen pár nem család. Család az, ahol apuka és anyuka együtt nevelgeti boldogan kisfiát és kislányát, de még ennél is családabb, ha a nagyszülők is velük élnek.

Na de mi is valójában a dolga ennek a Tökéletes Családnak? Szerencsére a megoldókulcs további részei erre is készséggel nyújtanak magyarázatot:

“A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya nőtt, így asszonyok/anyák is „előléphetnek” családfőként. (…) A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat.”

(Érettségi mintafeladatok javítási útmutatója Pedagógia tantárgyból, 7. feladat)  

Milyen szerencse, hogy mostantól van szakmai érettségi,

már épp felnőtt egy generáció teljesen tanácstalanul, milyen értékrend szerint nevelje fel hamarosan a gyermekeit!

Ha valakit nyomasztana az, hogy a javítókulcs nyíltan homofób, megnyugtatásul közölhetjük: a jövő pedagógusainak elhivatott képzői részrehajlás nélkül minden emberi lényt egyformán utálnak. Mi más is lehetne a magyarázat arra, hogy a pedagógiai eszközök tárházát boncolgató kérdéscsoport megoldókulcsában az alábbi információkhoz juthatunk:

„A magatartásra ható módszerek:

  • Ösztönzés: jutalmazás, dicséret, elismerés.
  • Kényszerítés: akkor kell alkalmazni, ha gyenge az akaraterő.
  • Büntetés: fontos, hogy a gyerek ismerje a büntetés okát, és arányos legyen!

Gátláskiváltás: célja a negatív viselkedés megakadályozása (pl. fenyegetés).”

(Érettségi mintafeladatok javítási útmutatója Pedagógia tantárgyból, 5. feladat)  

Az ajánlott módszerek között idén tehát még szerepel az ösztönzés, de a teljes feladatsor szellemiségét tekintve bízhatunk benne, hogy ezt jövőre, vagy talán már az októberi pótérettségik idejére kijavítják. Bárki, akinek van egy kis stílusérzéke, láthatja, hogy nem illik oda. És egyébként sem helyénvaló annyit dicsérni azt a gyereket, még a végén elbízza magát, és a karrierjével kezd foglalkozni ahelyett, hogy családot alapítana. Persze egy rendeset.

Kerényi Kata

Facebook Comments