Lefejezett portrék – a viktoriánus kor morbid humora

Lefejezett portrék – a viktoriánus kor morbid humora

A fej nélküli portrék készítése igen elterjedt volt a viktoriánus korban. Az elsőre horrorisztikusnak tűnő fotózási technika mögött azonban nem gyilkosságok álltak, hanem csak az akkori emberek morbid humora.

A 19. században a fényképezés megjelenésével a kor embere igyekezett minden lehetséges módon kihasználni az új technológiát, ami mai szemmel nézve igen bizarr eredményekhez vezetett. 

Korábban már írtunk a viktoriánus kor furcsa fotózási szokásairól, például arról, hogy a képeken sosem mosolyogtak, gyakran halottakkal fotózkodtak, illetve bizarr bútordarabnak öltöztek be egy-egy jólsikerült gyerekportré érdekében.

Bár akkoriban Photoshop még nem létezett, nagyjából a fényképezés feltalálásával egy időben elterjedtek a különböző fotómanipulációk, fotómontázsok is. Ebből nőtte ki magát a lefejezett képek divatja, amelynek célja – másra nem tudunk gondolni – a szórakoztatás volt.

A legtöbb ilyen fotón a fej visszakerült a képre, csak éppen nem oda, ahova való, hanem adott esetben az ember saját kezébe, tálcára, vagy éppen egy botra tűzve. Akadtak azonban olyan fotók is, amelyen a kedves férj tartotta kezében a felesége levágott fejét.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.the-line-up.com, jammer.hu

Facebook Comments