Macron nem enged a szorításból, megint nekiment a magyar és a lengyel kormánynak

Macron nem enged a szorításból, megint nekiment a magyar és a lengyel kormánynak

Az új francia elnök nem akarja hagyni, hogy Orbán és Kaczynski kicsemegézze az unió előnyeit, a kötelezettségek aló viszont kibújjon. Macron a “nevers-i vágás” a populistáknak? Orbán vereségét jósolják a hírügynökségek a kvótaperben, de az EU ketté is szakadhat az ügy miatt. Trócsányi László: Magyarország hallani sem kíván a menekültek kötelező elosztásáról. Valószínűleg már Orbán propagandistái sem képesek felmérni, hogy mit érdemes feltenni a miniszterelnök Facebook-oldalára és mi az, amivel nagyon nem tanácsos büszkélkedni.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az új francia elnök Magyarországot és Lengyelországot hozta fel annak példájaként, hogy vannak olyan tagállamok az unióban, amelyek büntetlenül megsérthetik a közös normákat, ám mint mondta, ő ezt nem fogja annyiban hagyni. Macron közölte, a következő öt évben azért fog küzdeni, hogy az EU-n belül mindenütt a lehető legaprólékosabban tiszteletben tartsák a szabadságjogokat, illetve az alapvető jogokat. Mert az nem megy, hogy pl. a költségvetésről késhegyig menő vitát folytatnak az országok, ugyanakkor tétlenül szemlélik, hogy mit művelnek a magyarok és a lengyelek. Nem lehet megengedni, hogy bizonyos tagok kihasználják az adók, illetve a szociális hozzájárulások szintjében meglévő különbségeket, közben pedig megszegik a szervezet elveit. Az államfő úgy látja, hogy az unió csak akkor létezhet, ha a hozzátartozó államok meggyőződésén alapszik, de az összefogás egyben politikai szükségszerűség is. A hírügynökség megjegyzi, hogy a nyilatkozat azt jelzi: Macron újfajta vitát akar Európáról. A lengyel kormány különben máris visszautasította a vádakat.

 

Libération

liberation_1.jpg

A lap úgy értékeli, hogy Macron az első győzelmet jelenti a populizmus fölött. A politikus odahaza nem számíthat kegyelmi időszakra, de Európában az elején nagyon is építhet a támogatásra. Sikere egészen példátlan, ugyanakkor kettős kihívást jelent. Egyfelől a hanyatlás érzetével szemben, ami legalább 8 éve mérgezi Franciaországban a légkört. Másfelől az idegengyűlölő populizmussal szemben, ami a jelek szerint áthatja az egész nyugatot. Ennélfogva mindkét fronton nagyjelentőségű, hogy az elnök sikert arat vagy netán kudarcot vall. Ami az uniót illeti, eredménye az első érdemi feltartóztató vágás a nyomuló xenofób populizmussal szemben, amely lehetővé tette a Brexitet és Trump megválasztását, sőt a magyaroknál és a lengyeleknél már hatalomra is jutott. Mi több, csak egyre erősödni látszott a kontinensen.

Mutatkoztak ugyan ellenállási gócok, így Ausztriában és Hollandiában, ám a nagy kérdés az volt, meg lehet-e állítani Le Pent? A válasz meglepően egyértelmű lett. A legeurópaibb jelölt lenyomta a legnacionalistább vetélytársat. A populista hullám a legnagyobb, leglátványosabb vereségét szenvedte el. Macronnak ily módon személyes hitele is van és annak segítségével sok mindent elérhet a közös szociálpolitika, energetika, védelem, illetve beruházások területén. Ha ezt meg tudja csinálni, abból meríthet hazai céljai eléréséhez is.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

A hírügynökség úgy gondolja, hogy politikai vereséget hozhat Orbán Viktor számára a kvótarendszer ügyében indított per, ugyanakkor kimozdíthatja a holtpontról az európai menedékrendszer ügyében zajló próbálkozásokat. Emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő mindig is ellenezte a nyitott kapuk politikáját, kerítést emelt a déli határon, konténertáborokba zárja a menedékkérőket és egyértelműen elutasítja a menekültek elosztását. Nézetét, miszerint meg kell őrizni az ország etnikai egyneműségét, más államok is hangoztatják a térségben. Ugyanakkor a néhány hónapon belül várható ítélet befolyásolja majd a Bizottság tervét, amely állandó rendszert kíván létrehozni, hogy szükség esetén tehermentesítsék a peremállamokat, ha azokat megint elárasztja a két évvel ezelőttihez hasonló emberáradat.

 

Reuters

reuters.jpg

Az Európai Bíróság előtt lévő kvótavita azzal fenyeget, hogy kettészakítja az Európai Uniót. A luxemburgi perben a magyar és a szlovák fél védelmébe vette, hogy egyetlen menedékkérőt sem kíván befogadni, ugyanakkor a németek és mások megrótták őket ezért, mondván, hogy az EU-n belül szolidaritást kell tanúsítani. Orbán Viktor és Robert Fico igyekszik úgy beállítani, hogy a két éve, többségi szavazattal hozott döntés mutatja, miként akarják rákényszeríteni akaratukat a brüsszeli bürokraták a tagokra. A két ország mellett tegnap egyedül a lengyel képviselő állt ki, a nemzetbiztonságra hivatkozva. A másik oldalon volt a német, a francia, a svéd, a luxemburgi, a belga, az olasz, a görög megbízott, valamint a Bizottság embere. A német képviselő felhívta a figyelmet, hogy a készülő ítélet jelentősége messze túlmutat majd a mostani ügyön. Berlinnek és több más, nettó befizető államnak egyre inkább elege van abból, hogy a keletiek nem segítenek, de azért felmarkolják a nagyvonalú brüsszeli támogatásokat. Ha a bíróság elmarasztalja a két felperest, az további érvet ad a másik tábor kezébe, hogy a menekültek átvételére szorítsa rá a magyarokat és a szlovákokat. További jogvita, illetve pénzbírság sem kizárt. Viszont ha a kvótadöntés húzza a rövidebbet, az csak még inkább összekuszálja az unió migrációs politikáját. 

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

Európai toloncmechanizmust sürget a magyar igazságügyi miniszter. Trócsányi László azzal érvel az új rendszer mellett, hogy jelenleg szinte lehetetlen bárkit visszaküldeni, ha elutasítják a menedékkérelmét. Ehhez szerinte a Frontexet, a közös határvédelmi ügynökséget kell jogkörrel és pénzzel felruházni, hogy repülővel visszajutassák az érintetteket oda, ahonnan eredetileg jöttek. A hivatalnál január óta 690 fővel már működik az az egység, amelynek feladata, hogy a gyakorlatban segítsen a tagállamoknak ilyen ügyekben. A miniszter ugyanakkor tart attól, hogy az EU az őszi német választások után fokozza a nyomást a tagokra a kötelező kvóták érdekében. Ám hangsúlyozta, hogy abból Magyarország nem kér. 

 pipd.jpg

piqd.de

„Magyarország én vagyok – Orbán, Bözsi néni, a nyugdíj és a röfik”. Így vezeti fel legújabb magyar életképet a Spiegel szakértője, aki szerint a nemzet konzultáció lényege, hogy a hajánál előrángatott témákban a kormány demagóg kérdéseire az emberek demagóg válaszokat ikszelhetnek be.  De végül is teljesen mindegy, mit jelölnek be, következménye úgysincs. Időnként a miniszterelnök is személyesen is vállalkozik „nemzeti konzultációra”, így látogatott el a minap Nagygécre, Bözsi nénihez. A hat fős településen gigantikus nacionalista emlékpark épült, majdnem két millió eurós uniós támogatásból. Hogy Brüsszel tud-e erről, az most másodlagos. A lényeg, hogy a kormányfő megígérte a házigazdának a nyugdíjemelést. Merthogy ő az állam. Ezt azonban hivatalosan úgy fordították le, hogy lesz emelés. Talán már a kormánytolmácsnak is kínos volt az egyes szám első személy. Egyébként miközben a politikus az idős asszonnyal beszélt, két kezét szinte végig a zsebében tartotta, ami roppant neveletlen dolog. Ráadásul a hasa ezáltal csak még nagyobbnak látszik. A végén még üdvözölte Bözsi néni malacait is. Hát, ezt lehet látni Orbán Facebook-oldalán.

 

Hangos sajtószemle.

 

Facebook Comments