Hetente többször is berendelik eligazításra a kormánypropaganda főszerkesztőit a propagandaminisztériumba

Hetente többször is berendelik eligazításra a kormánypropaganda főszerkesztőit a propagandaminisztériumba

A médiaérdekeltségek elvétele volt a Spéder elleni támadás célja, de olyan intenzív és gátlástalan lett, hogy Orbán is megijedt tőle, és Mészáros Lőrinc megtudta, hogy neki médiabirodalma lesz.
ml_6.jpg

Az ÉS-ben Máriás Leonárd írt hosszú cikket a kormánypropaganda működéséről, amiből a következők derültek ki: bár kifelé egységesnek tűnik,

a Fidesz agit-prop valójában három csoportból áll.

  • Az egyik az Origó, TV2, Lokál, Ripost, állami tévé és rádió, MTI, hirado.hu csoport. Ez Rogán és Habony irányítása alatt áll.
  • A másik a Magyar Idők és Mediaworks-konglomerátum (megyei lapok, Nemzeti Sport, Világgazdaság, etc.), amelyik közvetlenül Orbán Viktor Mészáros Lőrinc tulajdonában van, és politikailag Lázár diszponál fölötte.

Különös módon tehát a megyei lapok a fenti képen is látható összehangolt Orbán-interjúiért nem a propagandaminisztérium a felelős. Sőt, a két csoport között élesek az ellentétek. Már csak a Lázár-Rogán trónutódlási küzdelmek miatt is, de az ÉS-cikk szerint érzelmi szembenállás van:

  • az egyikfajta propagandaorgánum készítői meggyőződéses konzervatív és ősfideszesnek” tartják magukat,
  • a másik oldalon a ficsúrok állnak, akik “politikai termékként és önmegvalósításként tekintenek az egészre”.

Szóval partizánok kontra karrieristák: sima

hatalmi harc a befolyásért és a pénzért.

Innen nézve feltűnő, hogy a par excellence, szűknadrágos ficsúr, G. Fodor kimaradt a képből, illetve a Rogán-Habony csoporthoz tartozó lapok (médiafegyverek) felsorolásából. Máriás szerint a 888 a kormánypropaganda 3., az előző kettőhöz nem sorolható, de egymástól is különböző orgánumaihoz tartozik, ahová egyébként a Pesti Srácok és a Mandiner is.

Az utóbbi közelsége a kormányhoz és a Fideszhez régóta nyilvánvaló, viszont a véleménye és hírtálalása korántsem egyezik úgy pontról-pontról, mint a a propaganda kívánalmaival, mint az előzőeké, ezért idesorolása némiképp különös. Máriás azt írja, egyik forrása szerint “van befolyás, de nem számon kért és érzékeltetett függőségi viszony”.

A Pesti Srácok és a 888 helyzete azért érdekes, mert mindkettőnek a Rogán-Habony érdekcsoporthoz kellene tartoznia.

  • Az előbbit még frakcióvezető korában hizlalta fel Rogán,
  • a másik meg tulajdonilag is az MGM-hez, azaz Habonyhoz tartozik.

De mégse. 

Ez a harmadik csoport. A futottak még kategória. A reszli. Kimaradt még például a Schmidt Mária-féle Figyelő, a Széles Gábornál meghagyott, de alig létező Magyar Hírlap és a Bencsik-féle Demokrata is. Az nem kizárt, hogy azok is a

kézzel vezérelt médiumok

közé tartoznak, de róluk a cikk nem állítja ezt egyértelműen. Sőt, azt hangsúlyozza, hogy csak az első csoportba tartozók (Origo, Ripost, TV2, Lokál, állami média) azok, akiket a propagandaminisztérium dróton mozgat.

De azokat viszont minden részletre kiterjedően.

Miután Simicska három éve eltávolította a jobboldali médiát a Fidesztől, bő két éve meg teljesen kivitte Orbán alól, bajban voltak, és amikor nekiláttak új harci médiát összerakni, egy darabig szervezetlen volt az egész.

  • Előfordult, hogy közvetlenül az újságíróhoz mentek a kérések.
  • Megkapták, hogy a politikusok felszólalásából mely pontokat kell hangsúlyozni.
  • Aztán kaptak felkészítő maileket, hogy a következő héten mik várhatók.

Valószínűleg egy ilyen mailben volt az is, hogy tavaly októberben megzavarják Vona beszédét, ami elmaradt, de erről az Origót már nem értesítették, aki úgy számolt be róla, mintha megtörtént volna.

Tavalyig, tavalyelőttig nem voltak utasítások, csak kérések, hogy mit hogyan kellene megírni, és mit nem kellene. Azóta viszont már hivatalosan is dróton rángatják őket (legalábbis az első csoportot):

tavaly nyár óta hetente (vagy hetente akár többször) ún. főszerkesztői értekezletre hívják össze a tartalmi vezetőket, ahol találkoznak a kommunikációs csapat (a kormányzati propagandairoda) tagjaival.

Szóval teljesen hivatalosan és vállaltan, főszerkesztői szinten vették át és irányítják a házi médiájukat. A cikk nem írja, hogy Rogán miniszter vagy a Londonban élő Habony vezetné ezeket az értekezleteket, nem ír nevet egyáltalán, de mondjuk Dömötör államtitkárt egyáltalán nem zárnám ki.

A kormánypropaganda összehangolt működésére az első példa nem a hivatalos, évek óta tartó uszító-xenofób kampány, azt vélhetően egy jobbos újságíró kiszolgálja magától is, hanem a Spéder-ügy volt.

Legalábbis annak tavaly júniusi kirobbanása éppen összevág az ún. főszerkesztői értekezletek kezdetével. Az volt az első összehangolt, lejárató, karaktergyilkossággal kombinált támadás” valaki ellen, valamint Máriás forrásai is a

legforróbb ügyként

jellemeztek, még a migránskrízisnél is forróbbnak és fontosabbnak.

Ebből két következtetés is levonható (bár Máriás nem vonta le őket, én viszont igen):

1. A támadást nem – úgy általában – a Fidesz, a kormány vagy maga Orbán, hanem a Rogán-Habony klán indította Spéder ellen, és mivel médiabirodalomról van szó, a tétje valószínűleg nem az FHB, az ingatlan, a takarékszövetkezetek vagy a Posta volt, hanem Spéder médiaérdekeltségei, elsősorban az Index.

2. Bár a kilövési engedélyt Orbán adta meg, a támadás intenzitásától és gátlástalanságától a miniszterelnök is megijedt. Paradox módon éppen a propaganda sikere okozta, hogy a Rogán-Habony birodalom nem tudta maga alá gyűrni a Mediaworksot is, Orbán nem engedhette meg, hogy Simicska után másnak is ilyen hatalom összpontosuljon a kezében, ezért Mészáros Lőrinc megtudta, hogy ő újségokat és tévét is akar venni, amit Simicska régi emberei, Liszkay és Csermely kapott meg használatra.

És hogy miért nem állt fel mindenki? Miért dolgoznak még mindig (egykori) újságírók a kormánypropagandának? A válasz egyszerű:

pénzért.

Vagy ahogy a cikk fogalmaz: kiemelkedő anyagi juttatásért. Persze meg is ideologizálják maguknak:

  • a magyar sajtó mindig is átpolitizált volt,
  • ők nem hazudnak,csak ami kellemetlen, azt nem hangsúlyozzák ki,
  • figyelembe veszik az újság arculatát, mintha egyszerűen egy cégnél dolgoznának,
  • valamint a folyamatok előnyös oldalát hangsúlyozzák ki.

Ezek szerint az, hogy Soros megölte volna az anyját, az a folyamatok előnyös oldala.

Az egyik embert azt mondta, hogy “ha úgy írhatna, ahogyan kell, akkor középen állva, semlegesen írna”.

Ezek szerint nem érti, hogy a NER-ben a középen állás éppen a kormány támogatását jelenti. Valamint, hogy egy ennyire gátlástalan, mindent elsöprő, a tulajdonbiztonságot nem tisztelő, de csak alig kétmillió agymosott szavazataira támaszkodó agresszív kisebbség nyomulásával szemben nem lehet semlegesnek maradni.

Pusztán önvédelemből. Egyszerűen azért, mert bármikor bárkivel megtörténhet, hogy eltiporják, ha nekik éppen úgy tetszik.

Facebook Comments