Orbán Putyinnal cseveg, és zsebredugott kézzel énekli, hogy a szegedi csikós

Orbán Putyinnal cseveg, és zsebredugott kézzel énekli, hogy a szegedi csikós

Mivel nincs már olyan független sajtó Magyarországon, amely tudósítókat tudott volna küldeni Pekingbe, valamint a magyar miniszterelnök kínai látogatás a világsajtó ingerküszöbét nem ugrotta át, minden, amit Orbán kínai látogatásáról tudunk, azt tőle magától tudjuk.orem.jpg

Nézzük, miket tartott fontosnak megosztani híveivel a pekingi túráról!

Először is azt, hogy már teljesen és tökéletesen szembefordult korábbi önmagával, amelyik elítélte a 89-es Tienanmen téri vérengzést. Ezt illusztrálta, hogy megkoszorúzta a brutális polgárháború maoista emlékművét, Mao hatalomra kerülésének mementóját. A képet (lásd fent) a miniszterelnök posztolta.

Nem arról van szó, hogy nem kellett volna megkoszorúznia. Bár nyilván nem kellett volna. Hanem arról, hogy Orbán nemcsak megkoszorúzta, de ezt ki is hangsúlyozta. Megpróbálhatta volna elsunnyogni vagy elrejteni, de nem tette.

Minden bizonnyal nem tehette: a kínaiak elvártak egy nyilvános gesztust, mégha ez azzal is jár, hogy

Orbán kénytelen szembeköpni saját magát.

Alázatot várnak tőle a bizalomért és – esetleg – a pénzért.

A következő kép is Orbán Facebook-oldalára került föl. Szerényen, megbújva a többi között. Azt hivatott illusztrálni, hogy

szó sincs nemzetközi elszigeteltségről,

és bár Trump nem hajlandó fogadni, Orbánnak igenis vannak barátai a világ befolyásos vezetői között. A magyar miniszterelnök a duzzad arcú Putyint üdvözli a kínai kormányfő társaságában, az diktatúráját éppen kiépítő Erdogan leereszkedően figyel: orpuer.jpg

A harmadik nem kép, hanem egy videó. Ráadásul elég frivol, ezért nem a kormány hivatalos anyagai között, vagy miniszterelnök saját oldalán jelent meg, hanem Varga gazdasági miniszter posztolta. (Ismerve azonban a kormányzati kommunikáció propaganda végletesen centralizált voltát, nincs okunk feltételezni, hogy ez egy privát akció volt, és nem egyeztetett lépés.)

Ezen a Orbán, Varga és Szijjártó  énekli, hogy a szegedi csikós lent itat a Tiszán:

Ez a Bank of China vezetőivel folytatott munkavacsora után történt, vélhetően miután a kínaiak már hazamentek. Ez nem tudom, mit jelent.

Hétfőn Orbán újabb képet posztolt, ezúttal olyan fontosnak érezve, hogy nem is gyűjtetett össze többet sorozatba, hanem ezt külön publikálta:

orpu_3.jpgMutatni kell, hogy nincs egyedül.

Bár a kép alapján (figyeljék a lábtartást!) egészen olyan, mintha egyedül lett volna, de aztán odalépett egy beszélgető társasághoz.

Mindegy, a társaság ugyanaz, és a zsebrevágott kéz is állandó.

Facebook Comments