A nap akciója: az origós propagandista köpni-nyelni sem tudott, amikor rátörtek a momentumosok

A nap akciója: az origós propagandista köpni-nyelni sem tudott, amikor rátörtek a momentumosok

Tegnap a Ligetvédők és a Momentum akciója is egy fontos igazságra mutatott rá: „ez a valóság, és ezt nem írhatja felül semmiféle emberi jogi szépelgő handabanda.”

politikai_megfelemlites.jpg

A TV2 reakciója a Momentum origós látogatására

Emlékszik-e még valaki Orbán Viktor mondatára? Márciusban, a „határvadászok” eskütételén mondta ezt és most kénytelenek vagyunk neki igazat adni.

Miért?

Tegnap két fontos esemény történt Budapesten (többek között):

  1. A Ligetvédők bejelentett demonstrációs területén megjelentek a vizes vb-t rendező cég biztonsági emberei és fizikai erőszakkal, a rendőrség szeme láttára távolították el a környezetvédő aktivistákat a saját demonstrációs területükről. A rendőrség nem foglalkozott a Ligetvédők feljelentésével, hanem egyszerűen feloszlatták a demonstrációt. 
  2. A Momentum Mozgalom elnöke két párttársával bement az Origo szerkesztőségébe és megkérdezték az egyik propagandistát, éppen kibe rúg bele az aktuális gyűlöletkeltő írása. Aztán az első felszólításra, vita nélkül elhagyták a szerkesztőséget.

 

 

Mindkét esemény azt mutatta be, amit ma már mindenki amúgy is tud:

Magyarországon megszűnt a jogállam. Nincsenek szabályok, vagy, amik vannak, azok sem érdekelnek senkit.

A TASZ felháborodva, az Index a szokásos fikázós dumájával reagált – érdekes módon, a momentumosok akciójára. (Hogy a Ligetvédőket a rendőrök szeme láttára és passzív jóváhagyásával verik, az nem igazán érdekelt senkit.) Az Index és a TASZ is azt hangoztatta: ilyet nem lehet csinálni.

Miért ne lehetne? Bármit meg lehet csinálni. 

Mészáros Lőrinc éppen beszáll az atombizniszbe.

Bármi lehetséges. Mindent szabad. 

A TASZ felháborodása különösen idejétmúltnak tűnik:

„Az Origo székhelye magánterület. Magánterületre engedély nélkül senki – még a hatóságok – sem léphetnek be. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás. Az újságírókról véleményformáló szerepük miatt a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképes tudósítás – ezt azonban nem minden élethelyzetben kell elviselniük, hanem csak akkor, amikor a nyilvánosság szférájában végzik a munkájukat. A politikai pártok rendeltetéséből következik, hogy maguk is alakítják a közéleti vitákat. Ebbe beletartozhat az is, hogy megismertessék a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket választhatnak; olyanokat, amelyek nem sértik meg mások jogait. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja.”

Az Index szerint „A Momentum eddigi legrosszabb húzása volt a látogatás az Origóban”, ők azt hangsúlyozták ki, hogy az egész béna volt és „nem vette figyelembe a politikai demonstrációk szabályait”, azaz nem volt pimasz, szellemes, vagy éppen laza.

A TASZ érvelése elfogadható lenne, ha jogállamban élnénk, ha az Origo valóban média lenne és nem propaganda, a minisztérium egyik kihelyezett alosztálya (ahogy az Index is megírta.) De sajnos, az Origo maximum papíron média és a papír sok mindent elbír.

Egy másik idézetet is hadd mondjunk Orbán Viktortól, aki ugyanabban a beszédében ezt mondta:

„Ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk.”

Lehet, hogy ő nem pont így értette, de az ország éppen ostrom alatt áll. Nem a menekültek, Soros, vagy az Európai Unió ostromolja, hanem a saját kormánya.

Orbán Viktor háborút visel mindenki ellen, aki egy kicsit is megkérdőjelezi az abszolút hatalmát. Irgalmatlan nyomás van a maradék független médián, a régi és az új ellenzéken, folyamatosan mennek a kampányok, a milliárdok a másképp gondolkodók eltaposására. Ha nem a jog és a propaganda segítségével, akkor nyílt erőszakkal, kopasz verőemberekkel oldják meg a helyzetet.

  • Azon a ponton van az ország, amikor a fizikai erőszakot legitimálja, hogy a kormány vizes vb-t akar rendezni, hogy milliárdokat költhessen az adófizetők pénzéből és ünnepeltethesse magát.
  • Azon a ponton van az ország, amikor a Fidesz megmondóemberei közvetlenül és direkten buzdítanak fizikai erőszakra a menekültek, a civilek és az ellenzék ellen.
  • Amikor a törvények egészen addig érvényesek, amíg Orbán érdekeit szolgálják és abban a pillanatban, visszamenőleg változtatják meg őket, ahogy fordul a helyzet. Nincs többé magánélet, magántulajdon és nincsenek szent, közös dolgok.
  • Nyilvánosan tombol a hatalmi mánia. Kérdéses, hogy meg lehet-e egyáltalán állítani törvényes eszközökkel. Jelen pillanatban az látszik, hogy a jövő évi választást is el fogja csalni a Fidesz.

Nem lehet úgy a demokrácia szabályai szerint játszani, hogy az ellenfél magasról szarik ezekre a szabályokra.

Ebben a helyzetben a Momentum akciója, a Ligetvédők ellenállása még a legenyhébb és legkisebb eszköz a hatalommal szemben. Franciaországban, ami Európa egyik legliberálisabb demokráciája, milliószor durvább, erőszakosabb politikai tüntetések, demonstrációk zajlanak.

Ja, igen, a legszebb pillanata az volt a napunknak, amikor az origós propagandista köpni-nyelni sem tudott és csak annyit volt képes kinyögni, hogy “öööö… én nem vagyok közszereplő…”

Már ezért megérte. 

Azon csodálkozunk, hogy a Momentum elnöke hogy volt képes ilyen kedves és békés hangon ahhoz a gerinctelen féreghez hozzászólni az Origo szerkesztőségében. Azon csodálkozunk, hogy a Ligetvédők miért hagyják folyamatosan megveretni saját magukat. Azon csodálkozunk, hogy ez az ország miért tűri szótlanul, hogy a Fidesz rúgja, megalázza, kihasználja és ki is rabolja.

Facebook Comments