Bődületes hazugsággal bukott le az Origo

Bődületes hazugsággal bukott le az Origo

Lebukást emlegetnek a cikk címében, és tényleg az is volt.kk_1.jpg

Budapest egyik legdrágább éttermében bukott le Botka László – ezt állítja annak az anyagnak a címe, amelyet a pártszolgálatossá előlépett egykori hírportál közölt.

Az információt és a hozzá tartozó fotót (amin az MSZP miniszterelnök-jelöltje Lengyel László politológussal látható) a DK-közeli Nyugati Fénytől vették, de ott még nem volt benne, hogy az étterem Budapest legdrágábbja volna.

Nem is az.

Az állítást szövegben az Origo semmivel nem támasztja alá, nem is utalnak rá, még az étterem nevét sem írják le, amelyik szerintük ennyire drága. A fényképről azonban látszik, hogy a rettenetesen titkos találkozó az újlipótvárosi Kiskakukk vendéglőben zajlott, ami még a XIII. kerületben sem számít az egyik legdrágábbnak.

Budapesten meg nincs benne az első százban. 

Pár másodperces guglizással ellenőrizhető, hogy

  • a Kiskakukkban 1000 forint alatt lehet egy levest enni,
  • a főételek 2500-3000 forint körül vannak,
  • csak a libamájért kell többet fizetni 5000-nél. De csak egy kevéssel.

Ezek azért nem Michelin-csillagos árak. Ezt azért nehéz volna Budapest egyik legdrágábbjának nevezni. 

Nehéz, de nem lehetetlen. Ezt a keresést a kormánypropaganda-lap nem tette meg. Vagy megtette, de az ellentmondott volna a címbeli állításuknak.

Egyszerűen hazudtak.

Ez nem tévedés, nem szakmai hiba, hanem szimpla, de ocsmány hazugság, amivel a Fidesz-gazdagok ellen kampányoló Botkát akarták hipokrita hírbe hozni (amihez az alapanyagot a Botka-Lengyel-féle titkos, ámde az ellenség összezavarására nyilvános helyen, sőt egyenesen az utcán szerveződő, Gyurcsány-ellenes összeesküvést vizionáló másik pártlap szolgáltatta).

Az Origóra és az ott dolgozókra már az sem igaz, hogy szégyen hoznának a sajtóra, meg a tisztességes újságírókra. Ezek egyszerűen nem újságírók. Nem köti őket se szakmai etika, se emberi morál vagy ízlés, és nincsenek kötve a piaci sikerhez sem.

Ezek a Fidesz sajtóosztályának alkalmazottai.

Ezt azért figyelembe kell venni, amikor valaki azon kesereg, hogy a Momentum-elnök megtámadta a sajtót, meg rárontott egy újságíróra, az MSZP meg szelektál, hogy mely lapokkal és orgánumokkal álljon szóba.

Ezek nem újságírók. Pont.

(Kép: Nyugati Fény)

Facebook Comments