5 gyermekuralkodó és régens nem mindennapi története

5 gyermekuralkodó és régens nem mindennapi története

puyi-the-last-emperor-of-china.jpg

A történelem során gyakran előfordult, hogy az uralkodó halálakor gyermek trónörököst hagyott hátra. Ilyenkor a birodalom irányítása egy kinevezett régens kezébe került. Vannak olyan uralkodók, akiket főként gyermekkori intézkedéseik tették híressé. Más esetekben a régensek nagyobb hírnévre tettek szert, mint azok, akiket képviseltek.

Íme 5 fiatal uralkodó és régens nem mindennapi története.

Furcsa ajándék egy bölcs gyermekfáraónak

2003_egypt_reborn_39_119_transp1395_1140x1536_600_808.jpg

Az anyja térdén ülő Pepi fáraó alabástromszobra

II. Pepi 6 éves korától 100 éves korában bekövetkezett haláláig uralkodott az ókori Egyiptomban, és ezzel 94 éves uralkodási rekordot állított fel. A gyermekfáraó életéről számtalan történet maradt fenn.

Egyszer egy Harkhuf nevű nemesember azt az üzenetet küldte Pepinek, hogy egy “táncoló törpe” van a birtokában, amelyet ajándékul szán az uralkodónak. A történészek vélekedése szerint Harkhuf egyik nyugat-afrikai kereskedelmi expedícióján egy pigmeust talált. Pepi levelet írt a nemesembernek, amelyben szigorú utasításokat adott a “törpe” gondozására vonatkozóan.

Harkhuf olyan büszke volt a levélre, hogy azt sírjának falába vésette.

A mostohaanya, aki előtt meghajoltak az istenek

kerval114_k.jpg

Hatsepszut szobrának töredéke, Kairó Múzeum

Hatsepszut királynő i.e. 1503-ban régense lett mostohafiának, III. Tuthmószisznak. Ezzel azonban nem érte be, két év múlva egy templomi szertartás során magához ragadta a hatalmat, mégpedig igen frappáns módon: miközben a királynő mellett egy isten szobrát vitték el, a cipelő papok térdre rogytak annak nagy súlya alatt. Hatsepszut kijelentette, hogy ez annak a jele, hogy az istenek őt akarják Egyiptom uralkodójának. Ezek után húsz éven át kormányozta a birodalmat. Jól uralkodott, és sikeres katonai hadjáratokat vezetett Núbiában és Szíriában.

Halála után III. Tuthmószisz került a trónra. A fáraó azonban nem bírta elviselni, hogy minden a rajta is uralkodó mostohaanyjára emlékezteti. Parancsára Hatsepszut minden szobrát, és róla készült vésetet megsemmisítettek. A régészek csak nemrég kezdtek foglalkozni a fennmaradt kőtöredékek összeillesztésével, hogy képet kapjanak az uralkodó katonai sikereiről.

A becsvágyó császárnő

fan-bingbings-character-wu-zetian-from-the-empress-of-china-a-show-accused-of-historical-inaccuracies-590x331.jpg

 Vu Cö-tien az Empress című sorozatban

Taj-cung kínai császárnak sok szeretője volt, de egy Vu Cö-tien nevű nőt különösen kedvelt. Amikor Vu ráeszmélt, hogy az uralkodó nem fogja elvenni őt feleségül, nőül ment annak fiához, aki később császár lett. Miután férje meghalt, egy ideig régensként uralkodott egyik fia helyett, ám ő sem érte be azzal, hogy a trón mögötti hatalom legyen.

A Seng Sen császárnő címet adományozta magának, és magához ragadta a trónt. Megparancsolta, hogy kutassanak fel és végezzenek ki mindenkit, aki szemben áll vele. Vu császárnőt végül 55 év uralkodás után államcsínnyel mozdították el pozíciójából, amelyet legidősebb fia vezetett.

Szokatlan koronázás

henryiii.jpg

13. századi ábrásolás III. Henrik koronázásáról

Szokatlan módon zajlott a kilenc éves III. Henrik angol királyt koronázása. Mivel apja egy zavaros folyón átkelve elvesztette az igazi koronát, Henriket anyja, Izabella egyik ékszerével koronázták meg a gloucesteri katedrálisban.

Amikor Izabella királynő visszatért szülőhazájába, Franciaországba, hogy újraházasodjon, egy korábbi hadvezért, az udvar hűséges emberét, William Marshallt választotta ki az ifjú király régenséül. Marshall és az utána következő régensek ésszerűen kormányozták az országot, míg Henrik elég idős nem lett ahhoz, hogy ő maga uralkodjék.

A kínai császár, akiből könyvtáros lett

puyi-the-last-emperor-of-china.jpg

A gyermek császár a Tiltott Városban

Az utolsó kínai császár, Pu-ji csupán négyéves volt, amikor a kínai forradalom vezetői lemondatták trónjáról. A császár 1924-ig, 18 éves koráig továbbra is a Tiltott Városban élt, akkor azonban távozásra szólították fel. 

A kommunisták, akik irányították Kínát, arra kényszerítették Pu-jit, hogy közönséges polgárként éljen, és a Pu-ji Henrik nevet adták neki. Kiszabadulása után kertészként és könyvtárosként dolgozott.

Facebook Comments